26 Απρ 2024
READING

Η Foxconn Technology επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την συναρμολόγηση των iPhones

4 MIN READ

Η Foxconn Technology επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την συναρμολόγηση των iPhones

Η Foxconn Technology επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την συναρμολόγηση των iPhones

Η Foxconn Technology είναι πιο γνωστή ως η εταιρεία που συναρμολογεί τα iPhone για την Apple. Η εταιρία από την Ταϊβάν, υπό την προεδρία του δισεκατομμυριούχου Terry Gou, συναρμολογεί τα ακουστικά και άλλα εργαλεία για τον τεχνολογικό κολοσσό των ΗΠΑ και άλλους προγραμματιστές στα μεγάλα εργοστάσια στην Κίνα. Αλλά η Foxconn, που αναζητάει πιθανώς εισόδημα που δεν μπορεί να φέρει η σύμβαση αυτή, ουσιαστικά κάνει τα δικά της τηλέφωνα τώρα μέσω της συμμετοχής της HMD, τη φινλανδική εταιρεία πίσω από τη Nokia. Η θυγατρική της Foxconn, η FIH Mobile, κατέχει το 6% της HMD και κατασκευάζει τα τηλέφωνα που σχεδιάζει ο φινλανδός εταίρος της. Η HMD, η οποία είναι ήδη δύο χρόνια σε συμφωνία για τη χρήση του ονόματος Nokia που φτάνει ως το 2026, έχει πάει μέχρι τώρα καλύτερα από ό, τι περίμενε.

Τώρα οι πωλήσεις smartphone σε όλο το φάσμα των εταιρειών μειώνονται μετά από χρόνια ανάπτυξης και δεν αναμένεται να ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν σύντομα. Αυτό καθιστά δύσκολο για την HMD να κερδίσει την αγορά. Ή μήπως όχι;

«Κοιτάζοντας την ανάπτυξη της HMD τα τελευταία δύο τρίμηνα, δεν ήταν καθόλου κακή, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια επιβράδυνση και τον ανταγωνισμό από τους κινέζους παίκτες», λέει ο Kiranjeet Kaur, διευθυντής της έρευνας στο Asia-Pacific Client Devices  της IDC. Παρόλα αυτά, λέει, “είναι μια απότομη πορεία η άνοδος και ο ανταγωνισμός με  άλλους παίκτες που έχουν ισχυρή αντίληψη για ορισμένα κανάλια διανομής ή βαθιές τσέπες για να επενδύσουν στο μάρκετινγκ”.

Αργή αλλά σταθερή αρχή

Η HMD θα πρέπει να πάρει το 1,5% της παγκόσμιας αγοράς smartphone φέτος, από 1,4% πέρυσι και 0,4% το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας Strategy Analytics. Τα κινητά τηλέφωνα που βγάζει μέχρι τώρα έχουν καλές προδιαγραφές και τιμές, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή ασύρματων συσκευών Neil Mawtson στο Strategy Analytics. “Τα μοντέλα της HMD παρέχουν σχετικά υψηλές προδιαγραφές σε σχετικά λογικά σημεία τιμών”, λέει.

Σε πραγματικούς αριθμούς, η HMD πώλησε 13 εκατομμύρια smartphones τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, σε σύγκριση με 10 εκατομμύρια το σύνολο το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC.

Το 511 δολαρίων Nokia 8.1 είναι ένα τηλέφωνο ” value for money” και αποτελεί την  ναυαρχίδα”, γράφει ο συνεργάτης της Forbes, Ewan Spence. Το φορητό ακουστικό Android One έχει μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, μια οθόνη HDR10 που έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την ποιότητα των χρωμάτων και μια “εντυπωσιακή” ρύθμιση κάμερας, προσθέτει ο Spence.

Μια σύγκριση προδιαγραφών “βάζει τα τηλέφωνα της Nokia πίσω από άλλα ισότιμά τους “, αλλά τα τηλέφωνα ξεχωρίζουν για την καθαρή διεπαφή Android και τη δέσμευσή τους για αναβαθμίσεις, λέει ο Kaur. “Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό προσφέρει στην HMD ευκολότερη είσοδο στην αγορά”, λέει.

Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία της FIH Mobile ανήλθαν στα 3,28 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ένα άλμα 70% από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Το τρίτο τρίμηνο, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 141% σε ετήσια βάση, καθιστώντας την HMD έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους πωλητές smartphone, παρά τα προβλήματα εφοδιασμού και το”υπερβολικό αποθεματικό” σε ορισμένες περιοχές.

Μετάβαση σε μια ύφεση της αγοράς

Τα τηλέφωνα της HMD αναμένεται να αγωνιστούν για να διατηρήσουν τη δυναμική της φέτος, ωστόσο μια πτώση των πωλήσεων των smartphones σε όλες τις μάρκες κατά το 2018, εξαιτίας των μεγαλύτερων χρόνων αντικατάστασης συσκευών των χρηστών, επηρέασε ακόμα και γίγαντες όπως η Samsung. Ο παγκόσμιος όγκος παραγωγής φέτος θα φθάσει τα 1,41 δισ. μονάδες, δηλαδή μείωση 3,3% σε σύγκριση με τις προβλέψεις της TrendForce. Προσθέτοντας στη συμπίεση αυτή, οι κινεζικές μάρκες όπως η Oppo και η Xiaomi κυριαρχούν ήδη στην αγορά smartphone χαμηλού επιπέδου τιμών.

Η HMD προσπαθεί να αναπτυχθεί εστιάζοντας στις μεγάλες αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Έχει συναντήσει κάποια επιτυχία, αλλά έχει χάσει τη θέση στις κορυφαίες 10 μάρκες στις χώρες αυτές, λέει ο Kaur. Η Foxconn θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει την HMD να κερδίσει κάποιο ανταγωνισμό μέσω της “πιο απλοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού και της διαδικασίας παραγωγής”, λέει. Μια απόδειξη αυτής της έννοιας θα μπορούσε να είναι η ευρέως αναμενόμενη κυκλοφορία του Nokia 9. Υποτίθεται ότι θα έρθει με πέντε φακούς κάμερας και θα κοστίσει λιγότερο από τα iPhones, λέει ο Mawston.

Αυτή η φωτογραφική μηχανή των πέντε φακών είναι μια ιδιαίτερη εστίαση για την HMD, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να βελτιώσει την αξία της επωνυμίας της, προωθώντας τα για αγορές πρώτης και μέσης εμβέλειας “, λέει ο Eddie Han, ανώτερος αναλυτής της αγοράς για την Market Intelligence & Consulting Institute στην Ταϊπέι.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.