20 Απρ 2024
READING

Το νέο λογότυπο των ΖARA είναι το μέλλον του branding?

4 MIN READ

Το νέο λογότυπο των ΖARA είναι το μέλλον του branding?

Το νέο λογότυπο των ΖARA είναι το μέλλον του branding?

Η ζωή είναι δύσκολη. Όλοι εργάζονται πάρα πολύ. Και ως τελικό χτύπημα, τα σήματα συνεχίζουν να αλλάζουν τα λογότυπά τους με μηδενική προειδοποίηση. Πριν από δύο εβδομάδες ήταν η Slack, την περασμένη εβδομάδα ήταν η Kate Spade, και αυτή την εβδομάδα, η Zara μας πλάσαρε έναν επανασχεδιασμό λογοτύπου της.

Το νέο λογότυπο της Zara αποδεικνύεται ήδη ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, με τους οπαδούς και τους επικριτές να γεμίζουν το Twitter με τα δικά τους επιχειρήματα σχετικά με τον σχεδιασμό του. Έχει κάποιες ομοιότητες με το προηγούμενο λογότυπό του, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011. Όπως και το προηγούμενο λογότυπο, το νέο αποτελείται από τα τέσσερα κεφαλαία γράμματα του ονόματος της μάρκας σε μια γραμματοσειρά serif. Αλλά ενώ το προηγούμενο λογότυπο είχε αρκετό χώρο ανάμεσα στα γράμματα, δημιουργώντας μια αίσθηση ευελιξίας και μινιμαλισμού, το νέο λογότυπο τσακίζει όλα τα γράμματα μαζί, τα άκρα και οι πατούρες, μπερδεύονται το ένα στο άλλο σαν να αγωνίζονται να ξεφύγουν. Η νέα γραμματοσειρά περιλαμβάνει επίσης μια καμπύλη στα “Z” και “R” που προσθέτει μόνο επιπλέον στη σύγχυση.

Είναι ένα προφανές βήμα μακριά από τα ελάχιστα λογότυπα που προτιμούν οι εταιρείες τεχνολογίας και οι νεοσύστατες εταιρίες – από το Google στο Uber έως την Everlane – υπέρ των πιο σύνθετων λογότυπων που είναι κοινά σε κτίρια κληρονομιάς όπως οι Cartier, Gucci και Bulgari.

Η νέα εμφάνιση δημιουργήθηκε από την εταιρία σχεδιασμού Baron & Baron, του οποίου ο ιδρυτής, Fabien Baron, είναι γνωστός για αυτό το είδος συμπιεσμένων, αλληλεπικαλυπτόμενων αποστάσεων και δημιούργησε επίσης μεγάλο μέρος της οπτικής εικόνας για την εκστρατεία marketing που ξεκίνησε πρόσφατα η Zara. Ο Baron βοήθησε στο σχεδιασμό της τυπογραφίας για ένα ευρύ φάσμα εμπορικών σημάτων μόδας, από την  Dior στην Coach και την Bottega Veneta. Η νέα εμφάνιση της Zara αναδεικνύει την κληρονομιά και τη βαρύτητα αυτών των εμπορικών σημάτων με το λογότυπο βαρέως τύπου, το οποίο ίσως σηματοδοτεί κάτι για τις φιλοδοξίες της Zara να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτούς τους πολυτελείς οίκους μόδας. Ακόμα, το λογότυπο της Zara είναι πολύ πιο κατακόρυφο και γεμάτο από ότι τα άλλα σχέδια του Baron.

Όπως ίσως μπορείτε να καταλαβετε, δεν είναι όλοι τεράστιοι φανατικοί του νέου σχεδιασμού. Μας κάνει να αισθάνομαστε κλειστοφοβικά και το μυαλό πρέπει να αγωνιστεί για να κατανοήσει τι διαβάζει όταν βλέπει το λογότυπο. Υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού σχεδιαστή Erik Spiekermann, ο οποίος ανακοίνωσε στο Twitter, “Αυτή είναι η χειρότερη γραμματοσειρά που έχω δει εδώ και χρόνια. Έγινε από κάποιο από αυτά τα νέα ρομπότ που θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο; “Το λογότυπο, μάλιστα, μοιάζει με τεχνικό πρόβλημα. Άλλοι χλεύασαν τη Ζάρα λέγοντας ότι εάν η τάση της για συμπιεσμένα γράμματα συνεχιστεί, ο επόμενος επανασχεδιασμός του λογότυπου θα είναι απλώς ένα μαύρο ορθογώνιο με όλα τα γράμματα τοποθετημένα μεταξύ τους.

Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για το εμπορικό σήμα. Οι συγγραφείς, Thierry Brunfaut και Tom Greenwood, που είναι και οι δύο δημιουργικοί διευθυντές, λένε ότι αυτό το λογότυπο έχει γίνει τόσο πανταχού παρόν που είναι πλέον εντελώς γενικής χρήσης. Εξετάστε τους πρόσφατους επανασχεδιασμούς από εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Google, η Airbnb, το Uber και το Slack, των οποίων τα λογότυπα είναι όλα παραλλαγές στο θέμα αυτό. Βλέπουμε το ίδιο και στον κόσμο της μόδας. Οι startup Everlane και η Cuyana και οι δύο έχουν λογότυπα που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό το καλούπι. “Ας τις αποκαλούμε blands”, έγραψαν οι Brunfaut και Greenwood.

Εν όψει αυτής της ομοιότητας, το λογότυπο της Zara ξεχωρίζει. Ως μάρκα που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Zara φαίνεται να ισχυρίζεται ότι η θέση της είναι ανάμεσα στα παλαιότερα, πιο εδραιωμένα εμπορικά σήματα του κόσμου και όχι μεταξύ της νέας γενιάς νεοσύστατων επιχειρήσεων. Αυτό είναι καλό και κακό. Αλλά τόσο πολύ θα πείραζε  τη Ζάρα να προσθέσει λίγο περισσότερο χώρο ανάμεσα στα γράμματα; Απλά και μόνο για να διαβάζονται;

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.