H Apple επεκτείνει τις δωρεάν συνεδρίες “Today at Apple”

Η Apple επεκτείνει το πρόγραμμά των δωρεάν συνεδρίων “Today at Apple”, επιτρέποντας στους επισκέπτες του καταστήματος να μάθουν, μεταξύ άλλων, δημιουργικές δεξιότητες όπως η φωτογραφία, το βίντεο, η μουσική, η κωδικοποίηση, η ανάπτυξη εφαρμογών και η τέχνη και ο σχεδιασμός.

Οι συνεδρίες έχουν τρεις μορφές: Δεξιότητες, για άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν δημιουργικές τεχνικές με προϊόντα της Apple. Περίπατοι, οι οποίοι καλούν τους πελάτες να βρεθούν με έναν υπάλληλο για να εφαρμόσουν δεξιότητες στον πραγματικό κόσμο και εργαστήρια, τα οποία επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να εφαρμόζουν τεχνικές για τα δικά τους project.

Η Apple φιλοξενεί συνολικά περίπου 18.000 συνεδρίες την εβδομάδα από την έναρξη της Today στην Apple πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι σημερινές συνεδρίες της Apple προχωρούν σε μεγάλο βαθμό για να δώσουν μια ιδέα του τι η Apple υιοθέτησε πριν από μερικά χρόνια – ότι τα καταστήματά της ,τα οποία δεν θέλει κανείς να τα αποκαλεί καταστήματα, θα πρέπει να είναι περισσότερο σαν κέντρα συγκέντρωσης και εμπλουτισμού για τις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται.

Οι συνεδρίες έχουν αποδειχθεί αρκετά δημοφιλείς, με τα εκατομμύρια των καταναλωτών να συμμετέχουν σε αυτές, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Apple προσθέτει πλέον περισσότερη δομή σε ένα πρόγραμμα που έχει οργανωθεί μέχρι τώρα. Μεταξύ άλλων, αυτό μπορεί να διευκολύνει την προώθηση των συνεδριών, γεγονός που θα βοηθούσε την Apple να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μοντέλου της “store-as-town-square” . Και με τα έσοδα από το iPhone να μειώνονται η εταιρεία μπορεί να ψάχνει για την ανάπτυξη της ενέργειάς της σε μια άλλη περιοχή.

Πολλοί λιανοπωλητές έχουν υιοθετήσει μια δική τους μορφή concept store. Η Sephora, για παράδειγμα, δημιούργησε το μοντέλο του “Studio Store”, το οποίο διαθέτει βιωματικά προγράμματα, μαθήματα ομορφιάς και υπηρεσία μακιγιάζ. Το Foot Locker επεκτείνει τα “Power Stores “, η Nike ξεκίνησε μια ναυαρχίδα “House of Innovation” στη Νέα Υόρκη και  το Joann εισήγαγε ένα concept store με κοινοτικούς μαθησιακούς χώρους.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές προσεγγίσεις που έχουν αναλάβει διάφοροι retailers για να επαναπροσδιορίσουν τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα. Μερικές φορές το κάνουν αυτό προσθέτοντας περισσότερες δωρεάν εμπειρίες, σχεδιάζοντας καταστήματα γύρω από καινοτόμες έννοιες ή συνοδεύοντας τα με μια πληθώρα νέων τεχνολογικών χαρακτηριστικών. Μερικές φορές κάνουν και όλα τα παραπάνω.