20 Απρ 2024
READING

10+1 τάσεις branding & marketing το 2019

7 MIN READ

10+1 τάσεις branding & marketing το 2019

10+1 τάσεις branding & marketing  το 2019

Ζούμε σε μια εποχή ριζικής μεταμόρφωσης, καθώς το οικοσύστημα retail συνεχίζει να αλλάζει με επιταχυνόμενο ρυθμό που δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Αν και υπάρχουν πολλοί που βλέπουν το κλείσιμο μεγάλων καταστημάτων όπως Sears, Lowe, JC Penney, Macy’s κ.λπ., η λιανική συνεχίζει να επεκτείνεται, οι καταναλωτές ψωνίζουν  και οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Το λιανικό εμπόριο αλλάζει. Το πού, πότε και πώς οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά μετατοπίζεται και, αν θέλουμε να επιτύχουμε, πρέπει να συμβαδίσουμε με τις τάσεις που έχουν ήδη κύριες επιπτώσεις.

Σε ποιες μακροοικονομικές τάσεις που επηρεάζουν ήδη το marketing μάρκας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών θα πρέπει να δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο νέο έτος; Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες επιλογές.

  1. Συνδεδεμένοι και εκτός σύνδεσης συνεχίζουν να συγκλίνουν. Το θόλωμα του τοπίου της λιανικής ανάμεσα στο διαδίκτυο και στο φυσικό κατάστημα θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό. Οι έμποροι λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο θα προχωρήσουν επιθετικά στο φυσικό εμπόριο (βιβλιοπωλεία Amazon, Buzzfeed στο Macy, Adore Me, Facebook στο Macy’s και Untuckit, για να αναφέρουμε μερικά). Αλλά και οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα παραμείνουν σταθεροί καθώς θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο (π.χ. Walmart, Target, Macy’s).
  2. Όλα είναι σχετικά με την εμπειρία. Οι μάρκες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους να “τραβούν” τους καταναλωτές σε ένα εμπορικό σήμα, αντί να «πιέζουν» το εμπορικό σήμα σε αυτούς. Θα υπάρξουν περισσότερες “εμπειρίες” που θα προσφέρονται στους καταναλωτές – τόσο ψηφιακές όσο και φυσικές – όπως δημιουργικά pop-up stores, online εμπειρίες, νέα, μόνιμα μονοπωλιακά καταστήματα (για παράδειγμα, το νέο κατάστημα Cover Girl στη Νέα Υόρκη), εμπορικά κέντρα με υπηρεσίες spa, ραπτική, προσωπικoί στυλίστες, θεματικά εστιατόρια και θεματικά πάρκα. Τα σήματα και οι καταναλωτές θα γίνουν πιο “εμπλεκόμενοι”.
    3. Το AR κερδίζει. Η Αυξημένη Πραγματικότητα (AR) διευκολύνει τους καταναλωτές να λαμβάνουν πληροφορίες, να βλέπουν και να πειραματίζονται με προϊόντα, να λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς και να συνεργάζονται άμεσα με ένα εμπορικό σήμα. Όταν πρόκειται για την Εικονική Πραγματικότητα έναντι της Αυξημένης Πραγματικότητας, η AR θα γίνει η τεχνολογία επιλογής στο ταξίδι αγορών, καθώς φέρνει εμπειρίες στον πραγματικό μας κόσμο, αντί να θέτει τους καταναλωτές σε έναν κόσμο φαντασίας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το IKEA και το Wayfair που διαθέτουν εφαρμογές που επιτρέπουν στους καταναλωτές να βλέπουν πραγματικά έπιπλα σε κλίμακα στα σπίτια τους.

4. Η τάση των eSports. Τα eSports, με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές για κάθε μεμονωμένο γεγονός, οι παίκτες που κερδίζουν το status των διασημοτήτων, οι ομάδες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων “ζεσταίνεται”, ενώ θα αυξηθεί ως εργαλείο marketing για τις μάρκες. Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν προγράμματα eSports και έχουν ήδη ξεκινήσει. Το κοινό θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των θεατών, μεγαλύτερες και καλύτερες πλατφόρμες και περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές. Περισσότερες μάρκες συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων λιανικής θα επιδιώξουν να εισέλθουν στην πράξη ως χορηγοί ή δικαιοδόχοι.

5. Το έτος της απελευθέρωσης της μαριχουάνας. Καθώς η κάνναβη γίνεται νόμιμη σε όλο και περισσότερα κράτη, θα διατεθεί στο εμπόριο όπως κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν και η βιομηχανία αναψυχής της μαριχουάνας θα εξελιχθεί όπως κάθε άλλη βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων. Βλέπουμε ήδη μεγάλες εταιρείες να εισέρχονται στο χώρο. Η Constellation Brands (κατασκευαστής της μπύρας Corona), η Altria (κατασκευαστής των τσιγάρων Marlboro) και η InBev (κατασκευαστής της μπύρας Budweiser) ανακοίνωσαν όλες τις επενδύσεις σε καναδικές εταιρείες κάνναβης καθώς αρχίζουν να πειραματίζονται με νέα προϊόντα. Έμποροι όπως οι Apple, Gatorade και MillerCoors έχουν μπει στα Cresco Labs, μια εταιρεία εμπορίας κάνναβης. Η βιομηχανία μόλις αρχίζει να κατανοεί τις μάρκες. Και προσέξτε, καθώς η εμπειρία λιανικής αλλάζει και γίνεται πιο εξελιγμένη, η κάνναβη βγαίνει από τα παρασκήνια, στην κεντρική σκηνή.

6. Πάρτε θέση. Τα σήματα γνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι οι νεότεροι καταναλωτές θέλουν οι μάρκες τους να πάρουν θέση και να έχουν σκοπό. Μερικές φορές οι μάρκες υποχρεώνονται να αναλάβουν μια αμφισβητούμενη θέση, όπως η εγκατάλειψη του NRA μετά τους πυροβολισμούς τον περασμένο Φεβρουάριο στο Marjory Stoneman Douglas High School της Φλώριδας. Ή αν λάβουν οικειοθελώς μια αμφιλεγόμενη θέση, όπως η διαφήμιση της Nike Colin Kaepernick. Και, συχνά, τα εμπορικά σήματα υιοθετούν μη αμφισβητούμενες θέσεις, όπως η μάρκα Everlane που εμπορεύεται τη διαφάνεια και την αειφορία. Αναμείνετε να βλέπετε τα σήματα όλων των ειδών, να παίρνουν θέσεις σχετικά με θέματα που έχουν νόημα για τους καταναλωτές. Οι μάρκες δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στο περιθώριο.

7. Η GenZ ενηλικιώνεται και η γενιά Alpha παίρνει τη θέση της. Όλο και περισσότερη προσοχή θα δοθεί στους GenZ (τους γεννημένους μετά το 1998) καθώς γίνονται βασικοί  καταναλωτές. Πρόκειται για το 25% του πληθυσμού και θα είναι το μεγαλύτερο κύμα από ό, τι ήταν οι Millennials και οι Baby Boomers. Είναι digital natives και γνωρίζουν ελάχιστα τον κόσμο πριν από τα smartphones, το Amazon και το Google. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα, σε πολλαπλές πλατφόρμες, τους διευκολύνει. Θέλουν τα “εμπορικά σήματα” τους να ενεργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι από ότι πωλητές, τα εμπορικά σήματα θεωρούνται “αληθινά”. ​​Επομένως, περιμένετε τα σήματα να προσαρμοστούν σε αυτή τη γενιά. Ωστόσο, οι μάρκες θα επικεντρωθούν όλο και περισσότερο στην γενιά Alpha, που γεννήθηκε μετά το 2009. Αυτά τα άτομα κάτω των 10 ετών έχουν επίδραση στις συμπεριφορές αγορών των Millenials γονιών τους. Και, ακόμα περισσότερο από τους GenZ, άρχισαν να χρησιμοποιούν συσκευές πριν καν μάθουν να περπατούν.

8. Ψηφιακές μάρκες. Οι νεότερες, οι ψηφιακά εγγενείς μάρκες θα συνεχίσουν να ανθίζουν και να δουν τους αριθμούς τους να αυξάνονται. Μερικές από αυτές, σιγά σιγά, τρώνε το μερίδιο αγοράς των μεγάλων εταιρειών. Σκεφτείτε πώς το Tempurpedic και το Serta Simmons περιθωριοποιήθηκαν από την Caspar. Το Harry’s Shave Club τρώει το μερίδιο αγοράς της Gillette και της Schick. Και ούτω καθεξής. Τα “μεγάλα αγόρια” δεν πρόκειται να σταθούν και απλά αναρωτιούνται τι να κάνουν. Ξέρουν τι να κάνουν – και αυτό είναι ο ανταγωνισμός! Θα δούμε νέες ψηφιακές μάρκες να ξεπερνούν τις μεγάλες, παραδοσιακές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, για να μην πούμε ότι θα εξαγοραστούν από αυτές.

9. Το παράδοξο του Ψηφιακού Detox. Αν και οι καταναλωτές επιδιώκουν να συνδεθούν ψηφιακά 24/7 σε πολλές πλατφόρμες ,μερικές φορές και ταυτόχρονα, θέλουν και το αντίθετο,να ξεφύγουν από τις συσκευές τους για μια χρονική περίοδο, τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Βλέπουμε ήδη συσκευές που έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συναντήσεις γραφείων και εστιατόρια. Η έρευνα κάνει σαφές ότι τα ψηφιακά διαλείμματα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Και σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συστροφή, οι Millennials και GenZ, οι οποίοι μεγάλωσαν με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είναι, με έναν εκπληκτικό αριθμό, αυτοί που μόνιμα ή προσωρινά εγκαταλείπουν τα κοινωνικά μέσα. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης και καταναλωτικών προϊόντων θα πρέπει να περιηγηθούν σε αυτό το πολύ περίπλοκο πολιτισμικό παράδοξο.

10. Κοιτάζοντας στο παρελθόν. “Αυτό που είναι παλιό είναι και πάλι καινούργιο.” Ενώ είμαστε φανερά εθισμένοι στον “φουτουριστικό” κόσμο μας, φαίνεται ότι κοιτάμε πάντα πίσω. Οι νεότερες γενιές ακόμη, κοιτούν στο παρελθόν, πριν καν ακόμη γεννηθούν. Η Amazon, ανοίγει βιβλιοπωλεία και στέλνει ένα κατάλογο παιχνιδιών τυπωμένο με μελάνι και χαρτί. Οι E-readers σιγά-σιγά δίνουν τη θέση τους στα “πραγματικά” βιβλία και το iTunes στους δίσκους βινυλίου. Μάρκες που θυμόμαστε έρχονται από το σκοτάδι, όπως ο FAO Schwarz. Η εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή κάνει την επιστροφή της και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σαββατοκύριακο. Όπως το περιμέναμε, προϊόντα και τάσεις, κάνουν μια επιστροφή.

11. Influencers. Κι ένα μπόνους. Το 2018 ήταν η χρονιά των Influencers καθώς κάποιοι έγιναν διάσημοι, μερικοί μπήκαν σε μπελάδες και οι μάρκες άρχισαν να είναι πιο έξυπνες για το πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα ψηφιακά celebs. Αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική είναι έτοιμη να γίνει πολύ πιο εξελιγμένη, καθώς οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων κατανοούν καλύτερα πώς να χρησιμοποιούν  για να επικοινωνούν τα μηνύματα της  μάρκας τους και οι Influencers μαθαίνουν πώς να περιηγούνται στο εμπορικό τοπίο. Αναζητήστε νεότερους Influencers για να κερδίσετε όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερθείσας γενιάς Alpha ,υπάρχει ήδη οκτάχρονος Influencer, ο Ryan, με πολλούς οπαδούς που τους μιλάει για παιχνίδια και θα έχει σύντομα τη δική του σειρά παιχνιδιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.