19 Απρ 2024
READING

H Samsung αντιγράφει την Apple ξανά, για καλό σκοπό

4 MIN READ

H Samsung αντιγράφει την Apple ξανά, για καλό σκοπό

H Samsung αντιγράφει την Apple ξανά, για καλό σκοπό

Ο πόλεμος για το αγαπημένο υλικό σχεδιασμού αναθερμαίνεται. Η ζήτηση των καταναλωτών για εναλλακτικές του πλαστικού αυξάνεται. Περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να κόψουν το πλαστικό από τη συσκευασία τους, ακόμη και γίγαντες όπως η Nestlé, καταβάλλουν προσπάθεια. Τώρα ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στον κόσμο τους ακολουθεί: η Samsung.

Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα  απαλλαγεί από τις πλαστικές συσκευασίες. Σε ένα δελτίο τύπου, εξήγησε ότι τα κοινά υλικά συσκευασίας, όπως οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για την περιτύλιξη των τηλεοράσεων και άλλων οικιακών συσκευών, θα αντικατασταθούν από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα και βιοπλαστικά από άμυλο και ζαχαροκάλαμο. Για τα τηλέφωνα, η Samsung θα αντικαταστήσει το πλαστικό που χρησιμοποιείται στους δίσκους συγκράτησης με καλούπια χαρτοπολτού και τα σακουλάκια που τυλίγουν τα αξεσουάρ, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον», ανακοίνωσε η εταιρεία. “Η Samsung θα αλλάξει επίσης τον σχεδιασμό του φορτιστή τηλεφώνου, αλλάζοντας το γυαλιστερό εξωτερικό με ματ φινίρισμα και εξαλείφοντας τις πλαστικές μεμβράνες προστασίας, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών”. Στα επόμενα δύο χρόνια, τα χαρτοκιβώτια και τα εγχειρίδια θα προέρχονται από πηγές πιστοποιημένες από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών, το Πρόγραμμα για την έγκριση του Σχεδίου Δασικής Πιστοποίησης και την Πρωτοβουλία για την Αειφόρο Δασοκομία.

Ενώ γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι φοβερά βλαβερό για το περιβάλλον εδώ και χρόνια, η πρόσφατη επιστήμη φαίνεται ότι οδήγησε την αλήθεια στο σπίτι. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν για πρώτη φορά μικρο-πλαστικά σε ανθρώπινα περιττώματα. Είναι λογικό: το νερό παντού είναι μολυσμένο με μικρο-πλαστικά, και η ζωή στη Γη εξαρτάται από αυτό το νερό. Το πλαστικό ήταν λογικό να βρει το δρόμο του στο σώμα μας. Αλλά η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της κοινής γνώμης αυτής της αλήθειας, οδήγησε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, από τη μόδα μέχρι τα τρόφιμα, να “χτυπήσουν” τα πλαστικά. Μια νεοσυσταθείσα ομάδα εταιρειών εγχώριων αγαθών αξιοποιούν την ευκαιρία, με στόχο την αντικατάσταση της δραστηριότητας τις βιομηχανίας των 3δις. δολαρίων κατασκευής καλαμιών, τσαντών αποθήκευσης και  εμπορευματοκιβωτίων.

Για τη βιομηχανία της τεχνολογίας, η τάση της απόρριψης της πλαστικής συσκευασίας ξεκίνησε  περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Αφού η Greenpeace κήρυξε τον πόλεμο στην Apple για τη χρήση επικίνδυνων χημικών προϊόντων στα προϊόντα της, ο Steve Jobs γρήγορα ανταπάντησε. Τελικά και τα δύο μέρη υπέγραψαν μια ανακωχή και ο Jobs και η ομάδα του ξεκίνησαν τη διαδικασία αντικατάστασης ορισμένων επικίνδυνων υλικών κατασκευής. Αλλά δεν ήταν μέχρι το 2017 που η Apple πήρε στα σοβαρά τη συσκευασία της και το πλαστικό που χρησιμοποιούσε στο iPhone, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο. Μια ολόκληρη δεκαετία μετά την παρουσίασή του, η Apple ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 84% της πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιείται στα iPhones και το 2018 η εταιρεία από το Cupertino έκοψε και το υπόλοιπο πλαστικό με εξαίρεση τη διάφανη εξωτερική ταινία. Το κουτί στο οποίο έρχεται το iPhone σας τώρα γίνεται με ανακυκλωμένο μπαμπού, ζαχαροκάλαμο, χαρτί και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά.

Άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft, ακολούθησαν τα βήματα της Apple. Αλλά η κίνηση της Samsung είναι ίσως είναι η πιο σημαντική από όλες. Όχι μόνο η κορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ο νούμερο ένα κατασκευαστής τηλεφώνων σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρείται η εταιρεία που μπορεί να ωθήσει και τους άλλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών οι οποίοι, ελπίζουμε, να ακολουθήσουν το προβάδισμά της. Επιπλέον, η Samsung κάνει πολύ περισσότερα από το να κατασκευάζει τηλέφωνα και οθόνες – παράγει επίσης μια μεγάλη γκάμα οικιακών συσκευών, όπως πλυντήρια ρούχων και ψυγεία.

Η απόφαση να κόψει το πλαστικό είναι μεγάλη είδηση ​​- για πρώτη φορά, η αντιγραφή της Apple είναι μια καλή κίνηση για όλους τους εμπλεκόμενους. Και ναι, αυτή είναι και μια έμμεση απόφαση marketing. Αλλά ποιός νοιάζεται γι’αυτό? Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι θα συμβεί κάτι που θα ωφελήσει όλους μας .

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.