25 Απρ 2024
READING

H H&M χάνει σιγά-σιγά τη λάμψη της?

4 MIN READ

H H&M χάνει σιγά-σιγά τη λάμψη της?

H H&M χάνει σιγά-σιγά τη λάμψη της?

Ο δεύτερος μεγαλύτερος retailer παγκοσμίως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μια απροσδόκητη μείωση των κερδών του.

Τα προ-φόρων κέρδη για το τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2018 μειώθηκαν στα 482 εκατ. δολάρια από τα 543 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, παρόλο που πολλοί αναλυτές ανάμεναν μικρή αύξηση.

Η εταιρεία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση της προσφοράς της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έχει επίσης αναθεωρήσει το μείγμα των καταστημάτων της με αυξημένη εστίαση στα μη βασικά σήματα H&M όπως τα Monki, & Other Stories, COS και Weekday.

Αυτή η πτώση κατά 11%, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αυτή την προσπάθεια και επικεντρώνεται στην επένδυση στην εφοδιαστική αλυσίδα για να υποστηρίξει τη μετακίνηση των καταναλωτών όλο και περισσότερο σε online αγορές.

Παρά την πτώση της κερδοφορίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το επίπεδο του μερίσματός της σταθερό για το 2018 και θα αποφύγει να ενεργήσει σπασμωδικά μετά την πρώτη πτώση της από το 1974.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν γεμάτο ιστορίες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα εκπτώσεων του λιανοπωλητή, λόγω των φτωχών αποφάσεων σχετικά με τα προϊόντα, αλλά φαίνεται να αρχίζει να αντιστρέφεται το τοπίο με αύξηση 0,6% στο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση 1% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

“Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον όμιλο H&M και τη βιομηχανία, αλλά μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες μετασχηματισμού της εταιρείας αρχίζουν να πραγματοποιούνται”, ανέφερε η H&M σε δήλωση της.


Αυτή η μετατροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα μορφή καταστήματος H&M μέσα στο 2019 για να προσφέρει στους καταναλωτές μια νέα πινελιά στη βασική τάση και τη συνειδητή προσφορά της μάρκας.

Είναι ξεκάθαρο ότι έκανε βήματα η H&M για τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά πώς ξεκίνησε να χάνει λίγη από τα λάμψη της αυτή η αγαπημένη μάρκα ένδυσης;

Η μετατόπιση στο online χτύπησε δυνατά την H&M, και ήταν δύσκολο να προσελκύσει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα βασικά είδη τους online, επιτρέποντας σε άλλες μάρκες να πάρουν προβάδισμα. Ο Η&Μ άρχισε να δέχεται online παραγγελίες στις ΗΠΑ το 2013.

Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η H&M είναι ένας retailer γρήγορης μόδας, υπάρχουν πλέον ταχύτεροι ανταγωνιστές σε ορισμένες από τις βασικές αγορές της, όπως το boohoo και το Missguided στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι απέκτησαν μερίδιο αγοράς, με την ικανότητά τους να φέρουν προϊόντα αγορά ακόμα πιο γρήγορα μέσω της εστίασής τους στο διαδίκτυο και είναι σε θέση να υιοθετήσουν τις τάσεις πολύ πιο γρήγορα χωρίς τα μεγάλα διοικητικά ζητήματα που προκαλούνται από ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο καταστημάτων.

Ο αντίκτυπος των εκπτωτικών αποθεμάτων έχει επίσης φανεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με την εταιρεία να ανακοινώνει τον Μάρτιο ότι είχε ένα αυξανόμενο επίπεδο αποθεμάτων – που ξεπέρασε τα $ 4.3δις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αυξημένη εστίαση στη χρήση των δεδομένων και της AI για τον retailer για να προβλέψει μελλοντικές επιδόσεις, κάτι που περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τώρα για να προσπαθήσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ως μέρος αυτού του θέματος, την περασμένη εβδομάδα προσέλαβαν τον Christopher Wylie, τον εμπειρογνώμονα δεδομένων της Cambridge Analytica, για να ασχοληθεί με αυτούς τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα.


Φήμες λένε επίσης ότι θα ξεκινήσουν μια εκπτωτική ιστοσελίδα κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Βλέποντας από έξω την H&M, φαίνεται να κάνει τα κατάλληλα βήματα για να προσαρμοστεί στο σημερινό περιβάλλον λιανικής, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη η αλλαγή ώστε να γίνει μια ψηφιακά πρώτη επιχείρηση. Οι αγορές θα έχουν σίγουρα ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά αποτελεσμάτων και αναμένουμε ότι η επένδυση σε ψηφιακές και εφοδιαστικές θα αρχίσει αποδίδει σύντομα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.