25 Απρ 2024
READING

Πως τα Starbucks σκοπεύουν να επεκτείνουν τη στρατηγική των Reserve Roasteries

4 MIN READ

Πως τα Starbucks σκοπεύουν να επεκτείνουν τη στρατηγική των Reserve Roasteries

Πως τα Starbucks σκοπεύουν να επεκτείνουν τη στρατηγική των Reserve Roasteries

Σε ένα πρόσφατο βράδυ της Κυριακής στο νέο Reserve Roastery της Νέας Υόρκης στην περιοχή Swanky Meatpacking της Νέας Υόρκης, πλήθος πελατών γέμισε το τριώροφο εμπορικό κέντρο των 8.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου καφές, πίτσα και αρτοσκευάσματα που σερβίρονται επιτόπου, ήταν όλα ψημένα ή ετοιμάζονταν στο χώρο του καφέ και ένα κοκτέιλ μπαρ στον τελευταίο όροφο σέρβιρε καφέ με αλκοόλ.

Στο κέντρο του καταστήματος, μία barista με γκρίζο πουκάμισο και χακί παντελόνι, σέρβιρε ειδικές παρτίδες καφέ από την Κόστα Ρίκα μετά από μια επίδειξη καφέ siphon και μίλησε για το πώς εκείνη, μία υπάλληλος της Starbucks τα τελευταία 6 χρόνια, έκανε αίτηση για να εργαστεί στη θέση και πέρασε μια τρίμηνη εκπαίδευση στον καφέ πριν το κατάστημα ανοίξει. Εν τω μεταξύ, ένας πελάτης που περιγράφει τον εαυτό του ως γνώστης του καφέ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πώς είχε εκπληρώσει την παραδοσιακή υπόσχεσή του.

“Λάτρεψα την όλη εμπειρία !!”, ένας πελάτης που ονομάζεται Sajal Β. δήλωσε σε πρόσφατη κριτική στο Yelp. “Είναι σαν ένα μουσείο καφέ.”

Δεδομένου ότι η Starbucks αντιμετωπίζει περισσότερους ανταγωνισμούς από ποτέ, από το McCafe της McDonald’s έως το Blue Bottle Coffee, το νέο Reserve Roastery στη Νέα Υόρκη είναι ένας τρόπος που ο γίγαντας του καφέ με έδρα το Σιάτλ προσπαθεί να παραμείνει σταθερός  και να κρατήσει τους πελάτες του να συνεχίσουν να συχνάζουν στα σχεδόν 30.000 καταστήματα παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της να παραμείνει στην κορυφή, η Starbucks συνεργάζεται με την Uber Eats για να παραδίδει καφέ στο σπίτι σε πόλεις όπως το Μαϊάμι και το Σαν Φρανσίσκο, με στόχο να παραδίδει από το ένα τέταρτο των περισσότερων από 8.000 αμερικανικών καταστημάτων της ως την άνοιξη . Στην Κίνα, η Starbucks έχει συνεργαστεί με την Alibaba για να παραδώσει από περισσότερα από 2.000 καταστήματα, αριθμός που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ως μέρος της πίεσης να χρησιμοποιήσει τεχνολογία και άλλα εργαλεία για να απαλλάξει τους υπαλλήλους από τις εργασίες ώστε να μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους πελάτες, η Starbucks ανέφερε ότι έχει μετακινήσει κάποια καθήκοντα καθαρισμού για τις ώρες του κλεισίματος και αυτοματοποιεί το σχεδιασμό και την αναπλήρωση προϊόντων για να μειώσει την ακαταστασία. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τη Microsoft για να συνδέσει σε cloud τον καφέ της και άλλες μηχανές για να παρακολουθήσει τη ζήτηση και τη συνοχή των ποτών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Starbucks βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστήμης των δεδομένων και μελετά τις προτιμήσεις των καταναλωτών για την καλύτερη εξατομίκευση και εισαγωγή των προσφορών. Για παράδειγμα, δήλωσε ότι παρουσίασε μια limited-edition κόκκινη κούπα κατά τη διάρκεια των Χριστουγιεννιάτικων διακοπών σε απάντηση της λαϊκής ζήτησης. Επίσης, επεκτείνει το σχέδιο του Nitro cold brew σε όλες τις αμερικανικές εταιρικές εγκαταστάσεις της μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2019, από περίπου 40% επί του παρόντος.

Αυτές και άλλες προσπάθειες έχουν αποδώσει. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν 4% την προηγούμενη εβδομάδα και την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ αφού ανέφεραν τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου και δήλωσανε ότι ο αριθμός των ενεργών πελατών της Starbucks Rewards των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14% στα 16,3 εκατ. το τρίμηνο που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 4%, οδηγώντας σε αύξηση κατά 3% του μέσου ποσού συναλλαγών. Οι πωλήσεις ίδιων καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 4% στις ΗΠΑ και 1% στην Κίνα.

“Η εταιρεία παράγει πολύ αξιοσέβαστη αύξηση των πωλήσεων των ιδίων καταστημάτων και εξακολουθεί να προσφέρει αύξηση κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει τα 30.000 καταστήματα παγκοσμίως”, ανέφερε ο John Zolidis, πρόεδρος του Quo Vadis Capital. «Είμαστε στις πρώτες μέρες που βλέπουμε το όφελος από την παράδοση κατ’οίκον.Η Starbucks είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό με το πρόγραμμα πιστότητας και την εφαρμογή του.Οδηγεί την ευκολία που σημαίνει ότι υπάρχει ήδη μια πλατφόρμα για την προώθηση της υιοθέτησης της παράδοσης κατ’οίκον, μεταξύ άλλων προωθητικών προσπαθειών. ”

Η αυξανόμενη μάχη του ανταγωνισμού της Starbucks φαίνεται να έχει και τρόπους να καλύψει τη διαφορά, τουλάχιστον όσον αφορά το μερίδιο αγοράς. Το μερίδιο της αμερικανικής εταιρείας στην αγορά premium καφετεριών αυξήθηκε στο 66,7% το 2017, από 58,8% το 2012, σύμφωνα με την Euromonitor. Το νούμερο 2 στις ΗΠΑ, η Caribou Coffee, σημείωσε πτώση του μεριδίου της στο 1,5%, από 1,6%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο της Starbucks στο χώρο αυξήθηκε στο 46,1%, από 39,4%, κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, ενώ το μερίδιο της McCafe του McDonald’s ήταν σταθερό στο 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor.

Πέρυσι, η Starbucks εξουσιοδότησε τη Nestle για να διανείμει τον καφέ της σε super markets  και εστιατόρια παγκοσμίως. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο καφές Starbucks θα κυκλοφορήσει στις πλατφόρμες μηχανών Nespresso και Dolce Gusto της Nestle την άνοιξη.

“Η στρατηγική λειτουργεί”, δήλωσε ο Johnson σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη το βράδυ. «Εξακολουθούμε να είμαστε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της επιχείρησης».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.