Γιατί οι εμπορικές τριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατρέπονται σε εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας;
Υπάρχουν επίσημοι και ανεπίσημοι λόγοι για αυτό.
Οι επίσημοι λόγοι έχουν να κάνουν με τη στρατηγική αθέμιτου ανταγωνισμού της Κίνας. Οι εταιρείες της εκμεταλλεύονται τις ανοικτές αγορές της Αμερικής, ενώ η Κίνα διατηρεί τις δικές της αγορές κλειστές για αμερικανικές εταιρείες και προϊόντα. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή, κλείσιμο εργοστασίων και απώλεια θέσεων εργασίας στις αμερικανικές βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τον κινεζικό ανταγωνισμό.
Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες διαχειρίζονται την τεχνολογία από τους Αμερικανούς ομολόγους τους.
Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Αμερική δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις κατά των κινεζικών προϊόντων και επιχειρήσεων.
Αυτή είναι μια γνωστή ιστορία – αυτό αντανακλά τη δεκαετία του 1980, όταν ο αθέμιτος εμπορικός εταίρος της Αμερικής ήταν η Ιαπωνία. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, η εμπορική τριβή μεταξύ των δύο πλευρών δεν μετατράπηκε σε εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Οι ανεπίσημοι λόγοι πίσω από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αρκετά διαφορετικοί. Έχουν να κάνουν με την ταχεία τεχνολογική άνοδο της Κίνας και την ταυτόχρονη προσπάθεια κυριαρχίας των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την Αμερική, τον μεγαλύτερο τεχνολογικό ηγέτη στον κόσμο.
Η τεχνολογική άνοδος της Κίνας αποδεικνύεται από διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell και τους συνεργάτες του. Κατατάσσει την Κίνα στη 17 θέση της παγκόσμιας κατάταξης φέτος, όχι πολύ κάτω από την Αμερική, η οποία ανέρχεται στο 6.
Στη συνέχεια, είναι η έρευνα καινοτομίας του Bloomberg για το 2018 που δημοσιεύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους. Κατατάσσει την Κίνα στην 19η θέση, όχι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, η οποία κατατάσσεται στην 11η.
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες επιβεβαιώνεται από το όραμά της το 2025, όπου το Πεκίνο επιδιώκει να ηγηθεί του κόσμου σε δίκτυα 5G, AI και ρομποτική.
«Με όλες τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής και της τετάρτης βιομηχανικής επανάστασης, οι οποίες έρχονται ταυτόχρονα online, ένας νέος αγώνας για παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή θερμαίνεται», λέει ο Courtney Rickert McCaffrey, διευθυντής ηγετικής σκέψης, στρατηγικής και διαχείρισης της συμβουλευτικής εταιρείας A.T. Global Business Policy Council. “Οι δύο κορυφαίοι διαγωνιζόμενοι σε αυτόν τον αγώνα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούσαν τον κόσμο της τεχνολογικής καινοτομίας για πολλές δεκαετίες, η Κίνα κλείνει γρήγορα αυτό το κενό. Από τις εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της ανάπτυξης της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων βασικών τεχνολογιών για την πρόσληψη κορυφαίων τεχνολογικών ταλέντων από όλο τον κόσμο, το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να γίνει η νέα τεχνολογική υπερδύναμη στον κόσμο ».
Για να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση, η Κίνα αλλάζει την αναπτυξιακή της στρατηγική.
“Η Κίνα στοχεύει τώρα σε μια στροφή από μια οικονομία με υψηλή ένταση εργατικού δυναμικού και εξαγωγών σε μια οικονομία με βάση την κατανάλωση”, λέει ο Renee Mu, αναλυτής νομισμάτων στο DailyFX. “Σε αυτό το πλαίσιο, η αναβάθμιση της βιομηχανίας με γνώμονα την καινοτομία και την τεχνολογία έχει γίνει αναπόφευκτη.”
Η βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας, με τη σειρά της, αλλάζει το εμπόριο με τις ΗΠΑ. “Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική σημαίνει επίσης ότι η Κίνα μπαίνει σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την τεχνολογία παρά για την παραγωγή προϊόντων “, προσθέτει ο Mu.
Αυτή η αλλαγή στο εμπορικό παιχνίδι δεν είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Mu. “Οι ομολόγοι της Κίνας ίσως δεν καλωσορίζουν όλοι μια τέτοια αλλαγή, ειδικά βραχυπρόθεσμα. Μια απλή αναλογία είναι ότι: όταν το πρόσωπο Α πωλεί κινητά τηλέφωνα στο πρόσωπο Β και αγοράζει παπούτσια από το Β, και οι δύο είναι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, όταν η Β αρχίζει να πωλεί κινητά τηλέφωνα, ο ανταγωνισμός μεταξύ Α και Β έχει πρόβλημα. ”
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ άλλαξαν την εμπορική πολιτική τους έναντι της Κίνας πολύ καιρό πριν επιβληθούν οι κυρώσεις. “Όσον αφορά συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, η άποψή της απέναντι στην Κίνα έχει αλλάξει – από ένα« πρωτόγνωρο πεδίο συνεργασίας », όπως αναφέρεται στην έκθεση εθνικής στρατηγικής των ΗΠΑ για το 2015, στο ότι πρέπει να ανταγωνιστεί και να «ανταγωνιστεί με όλα τα όπλα »στην έκθεση του 2017, εξηγεί ο Mu. “Μακροπρόθεσμα, η Κίνα και ο ομόλογός της μπορεί να φτάσουν σε έναν νέο κανόνα, αλλά θα χρειαστούν χρόνο και χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.”
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να καταστρέψουν περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.