Η Ασία στο επίκεντρο
Δεδομένου του τεράστιου δυναμικού όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομική ανάπτυξη, η Ασία πρόκειται να γίνει η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Η περιοχή θα αποτελέσει τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή με το 50% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από την περιοχή έως το 2025, σύμφωνα με την Euromonitor International.
Μέχρι το 2050, η Ασία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών καταναλωτικών δαπανών. Η συνεχής αύξηση των δαπανών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καταναλωτικών αγορών, ιδίως λόγω του αναπροσανατολισμού της Κίνας προς την εγχώρια κατανάλωση.
Με αυτούς τους ευνοϊκούς παράγοντες, η περιοχή Ασία-Ειρηνικός θα οδηγήσει την παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου λιανικής πώλησης μέχρι το 2023. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι κορυφαίες στη λίστα. Σύμφωνα με την Euromonitor International, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 25% της αύξησης των πωλήσεων της βιομηχανίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (21%) και την Ινδία (10%) αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, η Νότια Κορέα θα είναι η τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά μόνο με 4% την ανάπτυξη.
Οι συνδεδεμένοι καταναλωτές θα κοιτούν πρώτα το κινητό τους
Οι συνδεδεμένοι καταναλωτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία συσκευών και πλατφορμών για να συνδεθούν στο διαδίκτυο προκειμένου να αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό περιεχόμενο, τις υπηρεσίες και τις εμπειρίες. Ενώ οι υπολογιστές έφεραν για πρώτη φορά το διαδίκτυο στο σπίτι, το κινητό, ειδικότερα, εισήγαγε ένα Internet χωρίς περιθώρια, δίνοντας στους καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε και οπουδήποτε.
Το 2018, το 68% των νοικοκυριών είχε ένα smartphone, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 85% το 2023, σύμφωνα με την Euromonitor International. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για πρώτη φορά μέσω ενός smartphone.
Καθώς η πρόσβαση στο κινητό διαδίκτυο αυξάνεται, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, το λιανικό εμπόριο μέσω του διαδικτύου θα φτάσει σε σημείο ανατροπής το 2019, αντιπροσωπεύοντας την πλειονότητα των πωλήσεων λιανικής πώλησης μέσω διαδικτύου. Το μερίδιο της λιανικής πώλησης μέσω του διαδικτύου που θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός smartphone ή tablet θα είναι 52% το 2019. Το 2023 το ποσοστό θα είναι 58%.
Οι καταναλωτές μέσου εισοδήματος επιδιώκουν μέγιστη αξία
Σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι μεσαίες τάξεις δεν έχουν ούτε επεκταθεί ούτε απολαμβάνουν αυξημένα εισοδήματα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των νοικοκυριών μεσαίας τάξης παρέμεινε σταθερό στο 28% στις 32 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες που παρακολουθεί η Euromonitor International.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2008-2009 έχει αφήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα οικονομικά τους, καθώς η μεσαία τάξη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει δει ουσιαστικά πραγματικά κέρδη στην αγοραστική δύναμη από το 2008. Μέχρι το 2018, τα μεσαία εισοδήματα σε 13 από τις 32 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Καθώς οι μεσαίοι καταναλωτές επικεντρώνονται στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών με τα χρήματά τους και στη βελτιστοποίηση των περιορισμένων πόρων τους, οι λιανοπωλητές που επικεντρώνονται στην προσφορά αξίας, που είναι ο βέλτιστος συνδυασμός ποιότητας και τιμής, θα είναι οι πιο επιτυχημένοι. Οι εκπτωτικοί έμποροι εντός του καναλιού των super markets και των καταστημάτων διαφόρων ειδών στο μεικτό κανάλι λιανοπωλητών συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων και θα ξεπεράσουν τη συνολική αύξηση των πωλήσεων λιανικής μέχρι το 2023.
Τα Omnichannel επανεφευρίσκουν το ταξίδι αγορών και τις προσδοκίες των καταναλωτών
Χάρη στην τεχνολογία, οι καταναλωτές επανεφευρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν. Περιμένουν να παίζουν άψογα και αθόρυβα μεταξύ κινητού τηλεφώνου, φυσικού καταστήματος και υπολογιστή, καθώς μετακινούνται μέσω της διαδικασίας αγοράς. Οι καταναλωτές αναμένουν την ίδια εμπειρία αγορών σε όλα τα κανάλια, με το ίδιο επίπεδο ευκολίας, πρόσβαση σε απόθεμα και εξυπηρέτηση.
Προσφέροντας μια εμπειρία διαδικτύου, γενικά, οδηγεί σε υψηλότερες πωλήσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη της Criteo, παγκοσμίως, οι καταναλωτές στα omnichannels αντιπροσωπεύουν μόνο το 7% των πελατών, αλλά παράγουν το 27% των πωλήσεων.
Η Euromonitor International διενήργησε μια έρευνα στο εσωτερικό των Βιομηχανιών τον Ιούλιο του 2018 με 525 επαγγελματίες λιανικής σε 84 χώρες για να καταλάβει πόσοι από τους πελάτες ψωνίζουν τόσο σε online, όσο και σε φυσικά καταστήματα. Όλοι οι ερωτηθέντες είχαν τουλάχιστον το 26% των πελατών τους να ψωνίζει τόσο σε φυσικά όσο και σε ψηφιακά κανάλια. Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δυνατότητες παντός καναλιού, όπως δυνατότητες μεταξύ καναλιών, ισχυρές λειτουργίες εφαρμογών για κινητά και πολλαπλές επιλογές ικανοποίησης.
Οι μακροπρόθεσμες τάσεις σημαίνουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική
Ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos, σε μια διάσημη δήλωσή του, είπε: “Πολύ συχνά λαμβάνω την ερώτηση,” Τι πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα 10 χρόνια; “Και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και πολύ συνηθισμένη. Σχεδόν ποτέ δεν με ρωτούν: «Τι δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα 10 χρόνια;» Και σας παραθέτω ότι αυτό το δεύτερο ερώτημα είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό από τα δύο – επειδή μπορείτε να δημιουργήσετε μια επιχειρηματική στρατηγική γύρω από τα πράγματα που είναι σταθερά στο χρόνο. ”
Αυτά τα τέσσερα megatrends – η μετατόπιση των συνόρων της αγοράς, οι online καταναλωτές, η μεσαία τάξη και τα νέα εμπορικά καταστήματα – θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη βιομηχανία της λιανικής πώλησης τα επόμενα 10 χρόνια. Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την επιχείρησή τους με βάση αυτές τις τάσεις. Ενώ η τακτική μπορεί να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα megatrends ως οδηγοί για να εκπληρώσουν αυτό το μακροπρόθεσμο όραμα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.