26 Απρ 2024
READING

Pud | Πώς ένα μαθητευόμενο αστέρι δημιούργησε ένα λιανικό φαινόμενο

4 MIN READ

Pud | Πώς ένα μαθητευόμενο αστέρι δημιούργησε ένα λιανικό φαινόμενο

Pud | Πώς ένα μαθητευόμενο αστέρι δημιούργησε ένα λιανικό φαινόμενο

Η Frances Bishop είναι ένα μίγμα από απίστευτη ενέργεια, ασταμάτητο πάθος και ευχάριστη αυτοεκτίμηση. Και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η πρώην μαθητευόμενη έχει χτίσει μια ανερχόμενη λιανική επιχείρηση.

“Από καιρό ένιωσα ότι είναι οι νέοι επιχειρηματίες λιανικής εκείνοι που κατέχουν το κλειδί για το μέλλον του δρόμου και επιθυμούσαν να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας.”

Ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, αυτό που άρχισε ως ένα ενιαίο κατάστημα πώλησης παιδικών ενδυμάτων σχεδιαστών σε τιμές outlet και έχει από τότε αναπτυχθεί σε μια επιχείρηση του 1 εκατομμυρίου λιρών με τρία καταστήματα και ένα τέταρτο σύντομα να ανοίγει.

Η φυσική ενσάρκωση αυτής της ενέργειας και ενθουσιασμού της Frances Bishop φαίνεται στα τρία καταστήματα Pud, που βρίσκονται στο Doncaster, το Mansfield και το Newark – όλα έχουν το DNA της Frances να τρέχει μέσω αυτών.

«Έχω κοινωνική ευθύνη» λέει. Και όταν ρωτήθηκε γιατί άρχισε την επιχείρηση, απάντησε «επειδή αφού έκανα το γιο μου, διαπίστωσα ότι όλα τα υπάρχοντα καταστήματα για παιδιά ήταν τόσο αποπνικτικά».

Το Pud Store δεν διαθέτει eshop, αν το επισκεφθείτε, σας καλωσορίζουμε με το μήνυμα ότι βρίσκεται υπό κατασκευή. Η Frances δεν είναι εξοικειωμένη με αυτό και λέει ότι σχεδόν το 30% των online παραγγελιών έρχεται μέσω του Facebook group τους.

Ο καταναλωτής καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο λιανικό κατάστημα και το αποδεικνύουν.

Η αναφορά των παραδοσιακών λιανικών KPIs συναντάται με μια περιφρονητική ματιά και ένα χαμόγελο. Πράγματι, έχει πολύ λίγο χρόνο για τις πιο παραδοσιακές αλυσίδες μεγάλων δρόμων και συγκεντρώνει όλες τις δομές διοίκησης και ελέγχου από την “κορυφή ως τα νύχια”.

Είναι φανερό ότι η Frances είναι σε αρμονία με τους πελάτες της, όχι με την παρωχημένη έννοια.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να επιστρέψουν οι πελάτες μας στο κατάστημα», λέει, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να ελέγξουμε την μείωση επισκεψιμότητας». Αυτό δεν είναι απλά μια αξίωση. Το The Pud Store διαθέτει μια πιστή πελατειακή βάση που τοποθετεί την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρηση και συνεχίζει να επιστρέφει ξανά και ξανά.

“Δημιουργούμε αυτές τις στιγμές χαράς.”

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα καταστήματα είναι απλός, με απλή κοινή λογική, αλλά εξακολουθεί να ξενίζει πολλούς.

Το προσωπικό – «τα κορίτσια της» όπως τα αποκαλεί, εργάζονται με τρόπους μεγάλων επιχειρήσεων. Κάθε κατάστημα έχει μια δομή λειτουργίας, αλλά το προσωπικό ενθαρρύνεται να χρησιμοποιήσει τη δική του πρωτοβουλία και εάν κάτι δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά και να ασκήσει τη δική του διακριτική ευχέρεια.

“Πόσες φορές ακούμε τους λιανοπωλητές που κατηγορούν τον καιρό για τις κακές πωλήσεις; Όταν το αναφέρω αυτό, νιώθω μια παραίτηση στην επερχόμενη καταδίκη μου.

«Είχαμε σανδάλια ακόμα και όταν χιονίζει», λέει, «και τα πουλήσαμε».

Δεν διαθέτει διαφημιστικό προϋπολογισμό και δεν έχει τυπωμένες σακούλες με την επωνυμία της, «οι πελάτες μας μας αγαπούν γι ‘αυτό». Ένα άλλο σημάδι ότι δεν πρόκειται για μία απλή λιανική επιχείρηση.

Ενθαρρύνει το προσωπικό της να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας για να συνδεθεί με τους πελάτες, κάτι από το οποίο θα μπορούσαν να μάθουν οι πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Και δεν υπάρχει στολή προσωπικού, απλά κονκάρδες με τα ονόματα. Όταν βρίσκονται στο κατάστημα, φορούν παντόφλες. «Επειδή είναι άνετες και θέλουμε το κατάστημα να είναι διασκεδαστικό, να είναι ένα ευχάριστο μέρος. Συχνά βρισκόμαστε στο πάτωμα, παίζοντας με τα παιδιά ή βοηθώντας τα να δοκιμάσουν ένα νέο παπούτσι ».

Αναγνωρίζει ότι όταν οι μαμάδες που μπαίνουν στο κατάστημα θα μπορούσαν λίγο να παραξενευτούν και να χρειαστούν μια στιγμή για να ανασυγκροτηθούν. «Όταν συμβαίνει αυτό, προσφέρουμε ένα τσάι και την βοηθάμε να χαλαρώσει».

Η Frances συνεχίζει να επιστρέφει στη σκέψη ότι τίποτα από αυτά που κάνει δεν είναι επαναστατικό ή με φαντασμαγορικό τρόπο και φαίνεται πραγματικά έκπληκτη από την  προσοχή που παίρνει η επιχείρηση. Πολλές μεγαλύτερες αλυσίδες χτυπάνε την πόρτα της για να μάθουν τη μυστική συνταγή της.

Αλλά δεν βασίζονται όλα στο ευχάριστο περιβάλλον και την ελευθερία πρωτοβουλίας. Είναι σαφές ότι Frances εμπλέκεται άμεσα στην λεπτομέρεια της επιχείρησης, ελέγχοντας τους αριθμούς ασταμάτητα. Το τηλέφωνό της δέχεται συνεχώς ειδοποιήσεις, με συνεχή ροή των συναλλαγών στο The Pud Store Facebook group.

Ποιο θα είναι το επόμενό της βήμα; Το επιχειρηματικό σχέδιο επιτρέπει την ανάπτυξη από τρία έως δέκα καταστήματα τους επόμενους 18 μήνες, γεγονός που θα σήμαινε ότι μέχρι το 2020 θα είναι μια επιχείρηση 3 εκατομμυρίων λιρών. Ποιος είπε ότι τα φυσικά καταστήματα λιανικής έχουν προβλήματα;

Τα πάντα σχετικά με την Frances είναι ξεκάθαρα («αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε»), καμία πλάνη, μόνο κοινή λογική. Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι ότι το The Pud Store θα μεγαλώσει άμεσα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.