18 Απρ 2024
READING

Tα μπαρ κάνναβης έρχονται!

5 MIN READ

Tα μπαρ κάνναβης έρχονται!

Tα μπαρ κάνναβης έρχονται!

Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να πάνε σε ένα μπαρ για να πιουν αλκοόλ, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για εκείνους που θέλουν να καταναλώνουν κάνναβη δημοσίως. Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει.

Με την πρώτη ματιά, το σαλόνι του Barbary Coast στο Σαν Φρανσίσκο μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο μπαρ εμπνευσμένο από τα speakeasy μπαρ. Με κόκκινη ταπετσαρία και κόκκινα σκαμπό, μοιάζει σαν κρυμμένο στολίδι που θα γλιστρούσε κανείς μέσα για να απολαύσει ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ.

Αλλά οι θαμώνες εδώ δεν πίνουν τζιν – καπνίζουν, ατμίζουν και τρώνε κάνναβη. Το Barbary Coast είναι ένα από τα λίγα νόμιμα σημεία στις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν κάνναβη έξω από τα σπίτια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αν και η κάνναβη είναι νόμιμη στα δύο τρίτα των κρατών, υπάρχουν λίγα μέρη όπου επιτρέπεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν δημόσια την κάνναβη.

Επειδή δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά πρότυπα, όλες οι πολιτείες και οι περιοχές που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη διαθέτουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς.

Πολλές πολιτείες δεν επιτρέπουν ακόμη την αγορά και κατανάλωση κάνναβης επιτόπου. Οι περισσότερες  απαγορεύουν την κατανάλωση κάνναβης στο κοινό. Στο Λας Βέγκας, για παράδειγμα, είναι παράνομο να καταναλώνεται κάνναβη οπουδήποτε στην περιοχή Τhe Strip, είτε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, μπαρ ή καζίνο, παρόλο που η κάνναβη είναι νόμιμη για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση στη Νεβάδα. Το Σιάτλ ασχολείται με ένα παρόμοιο πρόβλημα – είναι νόμιμο να αγοράζετε κάνναβη αλλά νομικά περίπλοκο να την καπνίζετε αν δεν είστε ο κύριος του σπιτιού σας.

Ακόμη και στον Καναδά, ο οποίος νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης σε εθνικό επίπεδο τον Οκτώβριο, ένας σημαντικός αριθμός δήμων έχει θέσει εκτός νόμου την κατανάλωση. Και πολλές από τις πόλεις που επιτρέπουν κάποια δημόσια χρήση έχουν επιβάλει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιοι δημόσιοι χώροι είναι νόμιμοι και ποιες μορφές κάνναβης είναι νόμιμες για κατανάλωση σε αυτούς τους χώρους.

Όμως, καθώς η κάνναβη χρησιμοποιείται ευρύτερα, οι καταναλωτές θέλουν να την καταναλώνουν στους δημόσιους χώρους, όπως το αλκοόλ. Υπήρξαν φαρμακεία όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να καπνίζουν εκεί από το 2010. Το Barbary Coast είναι κατά κύριο λόγο ένα “φαρμακείο” με σαλόνι στο εσωτερικό.

Πολύ σύντομα, όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Και αρχίζουμε να βλέπουμε τους νομοθέτες να αναλαμβάνουν δράση για να θέσουν σε εφαρμογή νέους κανόνες που θα επιτρέψουν σε αληθινές καφετέριες κάνναβης και δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν και να καταναλώσουν κάνναβη σε κοινωνικό περιβάλλον.

Στα τέλη του περασμένου έτους, μια κρατική ομάδα στελεχών και επιτρόπων από τη Νεβάδα, περιόδευσαν σε καφέ και μπαρ του Σαν Φρανσίσκο για να δουν πώς λειτουργούν. Ήταν αποφασισμένοι να προωθήσουν τη νομοθεσία για να επιτρέψουν τα καφέ κάνναβης στη δική τους περιφέρεια.

Η κρατική κυβέρνηση της Μασαχουσέτης συνεργάζεται με πόλεις που ενδιαφέρονται να επιτρέψουν στους χώρους την «κοινωνική κατανάλωση» κάνναβης, να δημιουργήσουν κανόνες και να μελετήσουν τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων.

Στο Όρεγκον, οι πολιτικοί νομοθέτες εργάζονται για να αλλάξουν τους νόμους της πολιτείας για να επιτρέψουν τα καφέ και τα σαλόνια κάνναβης. Επειδή το κρατικό δίκαιο απαιτεί τη χρήση κάνναβης σε ιδιώτες, πολλοί καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των ενοικιαστών κτιρίων smoke-free, δεν έχουν χώρο να χρησιμοποιήσουν προϊόντα κάνναβης. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος και οι πόλεις του θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουν τους ισχύοντες κανονισμούς για τον καπνό, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν το κοινό από τον μεταφερόμενο καπνό του τσιγάρου.

Το νομοσχέδιο νομιμοποίησης του Νιου Τζέρσεϋ περιλαμβάνει διατάξεις για την δημιουργία “bring-your-own” κοινωνικών σαλονιών και θα επιτρέψει στα ξενοδοχεία να χαρακτηρίζουν μέχρι το 20% των δωματίων τους ως φιλικά προς την χρήση κάνναβης.

Και στον Καναδά, πόλεις όπως το Κάλγκαρυ, ξεκινούν τη διαδικασία προσαρμογής των κανονισμών χρήσης της γης και των επιχειρηματικών αδειών για την προετοιμασία των καφετεριών της κάνναβης.

Στην Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο έχει σήμερα τα περισσότερα σαλόνια κάνναβης, αλλά το Λος Άντζελες μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο φέτος. Η περιοχή του Λος Άντζελες έχει υποβάλει αιτήσεις για επιχειρήσεις κοινωνικής χρήσης κάνναβης από τον Ιανουάριο του 2018. Το West Hollywood, μια μικρή πόλη στο Λος Άντζελες, τροποποίησε τους δημοτικούς κώδικες και τους κανονισμούς χωροταξίας για να επιτρέψει τη δημόσια κατανάλωση σε καθορισμένες καφετέριες και καπνιστήρια. Άρχισε να λαμβάνει αιτήσεις τον Απρίλιο του περασμένου έτους και, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ότι είχε χορηγήσει 16 άδειες για καφετέριες κάνναβης. Τα μισά είναι καφέ μόνο για βρώσιμη κάνναβη, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ είναι σαλόνια που επιτρέπουν το κάπνισμα και τα βρώσιμα.

Μια άλλη μεγάλη κίνηση: το West Hollywood θα επιτρέψει στους σεφ να εγχέουν κάνναβη σε προσχεδιασμένα μενού και on-demand μενού για πελάτες στο χώρο του ξενοδοχείου σε νέα εστιατόρια. Καθώς τα καφέ αναρτούνται online μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το West Hollywood θα έχει πάνω από το διπλάσιο αριθμό καφέ και σαλόνια οποιασδήποτε άλλης πόλης.

Σε πολλές πολιτείες, αυτοί οι νέοι κανονισμοί μπορεί να έχουν πρόβλημα να περάσουν από συντηρητικά νομοθετικά σώματα. Ο συνήγορος της πόλης του Σιάτλ εργάζεται για αρκετά χρόνια για να βρει έναν τρόπο να επιτρέψει τα σαλόνια κάνναβης αλλά έχει σταματήσει από την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων στην κρατική νομοθετική εξουσία. Σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν την εκκρεμούσα νομοθεσία που θα καθιστούσε τα καφέ και τα σαλόνια κάνναβης νόμιμα, οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν νομοσχέδιο το 2015, καθιστώντας το κακούργημα να καταναλώνει κανείς κάνναβη στις εγκαταστάσεις οποιασδήποτε επιχείρησης.

Όμως, καθώς η κάνναβη γίνεται όλο και πιο κοινωνικά αποδεκτή, αυτές οι φωνές διαφωνίας θα ξεπεραστούν από τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι οι καταναλωτές θέλουν να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κάνναβη δημόσια, με τον ίδιο τρόπο που βγαίνουν για ένα ποτό. Το σαλόνι κάνναβης θα είναι σύντομα τόσο διαδεδομένο όσο το καφενείο της γειτονιάς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.