Τα δισκία οδοντόκρεμων αντί των σωληναρίων, το παγωτό σε μπουκάλια αλουμινίου και η λοσιόν σώματος σε γυάλινες φιάλες θα μπορούσαν να είναι όλα όσα θα αγοράζουμε όλοι στο μέλλον εάν το νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα επιτύχει.
Η Tesco και το γαλλικό σούπερ μάρκετ Carrefour θα δοκιμάσουν μια νέα, παγκόσμια υπηρεσία ηλεκτρονικών αγορών βασισμένη σε ανανεώσιμα και όχι ανακυκλώσιμα “δοχεία μεταφοράς”.
Τα κενά δοχεία προϊόντων συλλέγονται, καθαρίζονται και αναπληρώνονται για επαναχρησιμοποίηση.
Σε περίπτωση επιτυχίας, οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι το καθεστώς θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τους αγοραστές.
Το σύστημα θα δοκιμαστεί πρώτα στο Παρίσι από την Carrefour την άνοιξη, καθώς και σε μια ξεχωριστή δοκιμή στις ΗΠΑ και στη συνέχεια από την Tesco αργότερα μέσα στο έτος.
Αποκαλύφθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι αρχικά ένας περιορισμένος αριθμός αντικειμένων όπως προϊόντα περιποίησης, παγωτά και δημητριακά για πρωινό θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές που θα υπογράψουν τη συμμετοχή τους στη δοκιμή.
Πλήρης κάλυψη του Νταβός 2019
Η δοκιμή του προγράμματος – που ονομάζεται Loop – αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί παγκοσμίως. Εάν είναι επιτυχής, ο αριθμός των διαθέσιμων προϊόντων θα αυξηθεί και τελικά θα επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα.
Συνήθως, οι αγοραστές θα πληρώσουν μια μικρή προκαταβολή για τη συσκευασία ενός προϊόντος, η οποία θα επιστρέφεται όταν επιστραφεί και η συσκευασία.
Ενώ η ιδέα των επαναγεμιζόμενων δοχείων δεν φαίνεται να είναι επαναστατική, μέχρι τώρα η περιβαλλοντική εστίαση έχει κατά μεγάλο μέρος προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα και όχι απλά επαναχρησιμοποιήσιμα.
“Είναι καλό να ανακυκλώνουμε, αλλά τώρα η ιδέα είναι να εξαλειφθούν τα άχρηστα απόβλητα προτού συμβεί αυτό”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Carrefour, Laurent Vallée.
Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ επιτρέπει ήδη στους αγοραστές να φέρουν τα δικά τους δοχεία για περιορισμένο φάσμα προϊόντων όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά σε ορισμένα από τα γαλλικά καταστήματα.
Ωστόσο, ο κ. Vallée δήλωσε ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και θα είναι ευκολότερο για τους πελάτες να το χρησιμοποιούν.
“Είναι ένα παλιό σύστημα αγορών που έρχεται στον 21ο αιώνα”, λέει.
Το επαναγέμισμα έγινε μια «τεράστια συνήθεια»
Η Melissa Spurr, δικηγόρος, 32 ετών, που ζει στο Νιου Τζέρσεϋ, συμμετείχε σε αρχική δοκιμή έξι μηνών. Ως κάποιος που είναι ήδη περιβαλλοντικά ευσυνείδητος ήταν εύκολη η μετάβαση.
Η περιορισμένη επιλογή προϊόντων ήταν πολύ μικρή για να «φέρει επανάσταση» στα ψώνια της, αλλά λέει ότι η παραγγελία και το επαναγέμισμα έγινε γρήγορα «τεράστια συνήθεια».
Έχει παραγγείλει διάφορα ξηρά προϊόντα, όπως κράκερ και δημητριακά μέσω του προγράμματος, καθώς και σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης.
“Έπρεπε όμως να πάω για ψώνια γιατί δεν υπήρχαν επιλογές για λαχανικά”, λέει.
Η ευκολία του σχεδίου σημαίνει ότι θα ψωνίζει με αυτό τον τρόπο αν είναι διαθέσιμο μόνιμα, λέει.
Μεγαλύτερη άνεση
Επί του παρόντος, τα επαναπληρούμενα συστήματα τείνουν να είναι σε εξειδικευμένες αλυσίδες τροφίμων ή σε μικρότερα σούπερ μάρκετ, όπως η αλυσίδα των ΗΠΑ, Whole Foods. Πέρυσι, το σουπερμάρκετ Morrisons του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες αλυσίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στους αγοραστές να φέρουν τα δικά τους δοχεία για ψάρι ή κρέας.
Οι προηγούμενες δοκιμές δεν ήταν επιτυχείς. Για παράδειγμα, το 2011, η Asda αποφάσισε να μην επεκτείνει μια μικρή δοκιμή υφασμάτινων φιαλών, αφού οι αγοραστές δεν κατάφεραν να επαναχρησιμοποιήσουν τα δοχεία.
Ο Tom Szaky, διευθύνων σύμβουλος της TerraCycle, της εταιρείας ανακύκλωσης που δημιούργησε το πρόγραμμα, δήλωσε ότι έκανε δύο χρόνια έρευνας για τους καταναλωτές πριν αποφασίσει να το ξεκινήσει.
Είπε ότι η ευκολία ήταν η μεγαλύτερη έλξη για τους αγοραστές, και η εταιρεία μπορούσε έτσι να οργανώσει μια συνδρομητική υπηρεσία γεμίσματος. Αλλά δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι οι άνθρωποι προτιμούν επίσης το σχεδιασμό των πιο ανθεκτικών δοχείων με την περιβαλλοντική πλευρά της εξάλειψης της σπατάλης ως τρίτης πιο ελκυστική πτυχή.
Ο κ. Szaky παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα νέο στην ιδέα των επαναγεμιζόμενων δοχείων, χαρακτηρίζοντάς το ως μια σύγχρονη αντίληψη του γαλατά, προσφέροντας ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προϊόντων.
“Αυτό που αμφισβητεί το Loop είναι η ιδιοκτησία. Το 99% αυτού που αγοράζουμε το πετάμε μετά από μόλις μία χρήση.” Γιατί να έχουμε κάτι όταν θέλουμε μόνο το περιεχόμενο; “, ρωτάει.
Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, όπως η Procter & Gamble, η Unilever, η Nestle, η PepsiCo, το Body Shop και η Mondelez, συμβάλλουν όλες στη δοκιμή.
Ο κύριος ερευνητής της Unilever, David Blanchard, δήλωσε ότι είναι ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας για να δούμε αν το “μοντέλο επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει”.
Είπε ότι θα χρειαστεί να δει «διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου» για να μάθει αν η δοκιμή είχε πετύχει.
“Αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία είναι ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός αγορών”,
Η δοκιμή θα περιλαμβάνει επίσης τη συλλογή και ανακύκλωση ορισμένων αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων των πανών, των κεφαλών οδοντόβουρτσας, των ταμπόν και των ξυριστικών λεπίδων τα οποία συνήθως πετιούνται.
Η Virginie Helias, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας βιωσιμότητας της Procter & Gamble, δήλωσε ότι το περιβαλλοντικό όφελος εξαρτάται από την επαναχρησιμοποίηση των δοχίων.
“Εάν οι άνθρωποι δεν υιοθετήσουν αυτή τη νέα συμπεριφορά, δεν θα λειτουργήσει”, είπε.
Ωστόσο, είπε ότι οι αρχικές δοκιμές μικρής κλίμακας ήταν “εξαιρετικά ενθαρρυντικές”.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.