26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Samsung, ο τεχνολογικός γίγαντας, σημειώνει πτώση στις πωλήσεις της

3 MIN READ

Γιατί η Samsung, ο τεχνολογικός γίγαντας, σημειώνει πτώση στις πωλήσεις της

Γιατί η Samsung, ο τεχνολογικός γίγαντας, σημειώνει πτώση στις πωλήσεις της

Η Samsung Electronics είναι από καιρό ο παγκόσμιος ηγέτης στις πωλήσεις smartphone λόγω της δύναμης της διαχείρισης marketing και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τώρα, όμως, ο νοτιοκορεατικός ηλεκτρονικός γίγαντας προσαρμόζεται στην άβολη προοπτική μιας πτώσης των κερδών στο τέταρτο τρίμηνο.

Η Samsung δήλωσε ότι αναμένει ότι το τριμηνιαίο λειτουργικό της κέρδος θα μειωθεί κατά 29% από ένα χρόνο νωρίτερα σε 9,7 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αναμένεται να χάσει χρήματα εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης για smartphones και άλλες συσκευές, καθώς και του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά των συσκευών.

Τα τσιπ μνήμης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα του κέρδους της Samsung, αλλά η ζήτηση έχει επίσης εξασθενήσει για τους ημιαγωγούς της εταιρείας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε όλα, από τηλέφωνα έως διακομιστές. Προσθέτοντας περαιτέρω πίεση, οι κινέζοι προγραμματιστές περικόπτουν επίσης τις πωλήσεις οθόνης OLED της Samsung.

“Το επερχόμενο έτος θα απαιτηθεί αναπόφευκτα η εταιρία να είναι πιο ευέλικτη, ειδικά καθώς οι βραχίονες των εξαρτημάτων που κυριαρχούσαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια υποχωρούν”, δήλωσε ο Bryan Ma, devices research VP στην tech market analysis της εταιρείας IDC.


“Συνολικά, οι πωλήσεις smartphone παρέμειναν σταθερές λόγω της μείωσης της ζήτησης προϊόντων μεσαίας έως χαμηλής ποιότητας”, ανέφερε η δήλωση. “Το κέρδος μειώθηκε επίσης λόγω του αυξημένου κόστους προώθησης και του αρνητικού νομίσματος.”

Η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά smartphone με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 20,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της IDC. Η Huawei της Κίνας ήταν στη θέση 2 με μερίδιο 14,6%. Η εταιρεία Gartner, που ασχολείται με την έρευνα αγοράς, δίνει στη Samsung ένα μερίδιο 20,5% στην ίδια αγορά.

Ο παγκόσμιος όγκος παραγωγής smartphone σε μάρκες φέτος θα φθάσει τα 1,41 δισ. μονάδες, σημειώνοντας μείωση 3,3% σε σύγκριση με το 2018, δήλωσε η TrendForce με έδρα την Ταϊπέι σε δήλωση της 14ης Ιανουαρίου. Η εταιρεία έρευνας αγοράς δήλωσε ότι η έλλειψη πρωτοποριακών χαρακτηριστικών ή προδιαγραφών έχει αποτρέψει τους καταναλωτές από την αντικατάσταση των συσκευών τους με νεότερες.

Αυτή η πτωτική τάση θα γίνει αισθητή σε πολλαπλές μονάδες της Samsung, λένε οι τεχνολόγοι.

Οι οθόνες τηλεφώνων της θυγατρικής Samsung Display ειδικότερα θα “αντιμετωπίσουν μια σκληρότερη κατάσταση στην αγορά φέτος” έναντι του 2018, αναφέρει η TrendForce.

Η μεγάλη ομάδα θυγατρικών της έχει ήδη χαμηλά κέρδη και οι κινέζοι κατασκευαστές πάνελ υποβαθμίζουν τις δραστηριότητές της, ανέφερε η εταιρεία. Η Samsung Display ήταν κάποτε ο αποκλειστικός προμηθευτής μικρών διαστάσεων πάνελ OLED, αλλά φέτος οι LG Display και οι κινέζοι ανταγωνιστές, όπως οι Visionox και Tianma, χτυπούν άμεσα την εταιρεία της Νότιας Κορέας. Ίσως σε απόκριση, η Samsung Display έχει μειώσει τη χωρητικότητα στο Gen 8.5 fab, η οποία έχει με τη σειρά της μειωμένη ζήτηση.

Η Samsung είχε ήδη χάσει στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας σε σύγκριση με τους Alexa, Siri και Google Assistant, λέει ο Werner Goertz, αναλυτής της Gartner. Το ισοδύναμο της, το  Bixby είναι πολύ επικεντρωμένο στη διαχείριση των συσκευών υλικού, λέει ο Goertz.

Για να ξεπεράσει την επιβράδυνση των smartphones και των οθονών, η Samsung Electronics επιδιώκει να ενισχύσει τις πωλήσεις εστιάζοντας στις ευέλικτες οθόνες τηλεφώνου και στον εξοπλισμό δικτύωσης για την κινητή τεχνολογία 5G, λένε οι αναλυτές. Η καινοτομία σε αυτούς τους δύο χώρους μπορεί να “ανοίξει ευκαιρίες και μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά πρόκειται για αναδυόμενες τεχνολογίες που θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να εδραιωθούν”, λέει ο Ma.

Η Samsung έχει αναπτύξει εξοπλισμό δικτύωσης 5G τα τελευταία χρόνια, λέει ο Goertz. “Τα πρότυπα ωριμάζουν και ξεκινούν οι αναπτύξεις ώστε η Samsung να μπορέσει να επωφεληθεί από τα πρώτα έσοδα το 2019”, λέει. Το μοντέλο Galaxy X που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα θα αποδείξει ή θα διαψεύσει τις δυνατότητες πωλήσεων των εύκαμπτων οθονών τηλεφώνου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.