Γιατί η Primark είναι τόσο επιτυχημένη | Η δύναμη της ευθυγράμμισης

H Primark είναι γνωστό και επιτυχημένο Ευρωπαικό brand.Οπως σε όλους τους retailers, οι περυσινές καιρικές συνθήκες και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του περασμένου έτους προκάλεσαν κάποιες επιπτώσεις για την Primark και οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων. Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια, η Primark αναπτύσσεται συνεχώς από άποψη εσόδων, αριθμού καταστημάτων και χώρου λιανικής πώλησης. Τέτοια αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα σε μια βιομηχανία όπου πολλά καταστήματα υποφέρουν και κλείνουν τα φυσικά τους καταστήματα και όπου οι πελάτες φαίνεται να μετακινούνται από τα ψώνια στο δρόμο στα online.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί το Primark αψηφά τις γενικές τάσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται ως φυσικό κατάστημα; Φυσικά, υπάρχουν πάντα πολλές απαντήσεις σε μια τέτοια ερώτηση. Ανάλογα με την προοπτική μας, μπορούμε να επισημάνουμε την ηγεσία, τις τάσεις των καταναλωτών, τις έξυπνες αγορές, την τύχη και ούτω καθεξής. Και αυτό μάλλον θα μας δώσει μέρη της απάντησης. Παίρνουμε όμως μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική απάντηση, όταν εξετάζουμε τη στρατηγική της κατά τα τελευταία χρόνια και πόσο καλά επιμένουν σε αυτήν τη στρατηγική και ευθυγραμμίζουν την εταιρεία τους γύρω από αυτήν.

Αυτό που κάνει στην Primark τόσο καλά είναι ότι ξέρουν το DNA τους και “κολλάνε” σε αυτό σε ό, τι κάνουν. Αυτό κάνει την εταιρεία να είναι πολύ καλά ευθυγραμμισμένη εσωτερικά και εξωτερικά γύρω από τον τρόπο που δημιουργούν αξία για τους πελάτες τους. Η Primark προσφέρει χαμηλές τιμές. Επομένως, ανταγωνίζονται σαφώς στην τιμή. Αλλά δεν είναι μόνο τιμή. Είναι η τιμή σε συνδυασμό με ένα συντριπτικά μεγάλη ποικιλία μόδας για να διαλέξουν οι πελάτες στα καταστήματά τους. Τελικά, πωλούν το συναίσθημα του “παιδιού στο ζαχαροπλαστείο”, την εμπειρία τύπου “μπορώ να τα αγοράσω όλα αυτά και να μου μείνουν και χρήματα”. Αυτή είναι η αξία τους και γι ‘αυτό είναι επιτυχημένα.

Η Primark είναι σε θέση να δημιουργήσει αυτή την εμπειρία τόσο πειστικά γιατί όλα αυτά που κάνουν είναι ευθυγραμμισμένα γύρω από αυτή ακριβώς την πρόταση αξίας. Είναι καλά ευθυγραμμισμένη εξωτερικά με την αγορά επειδή αυτή η πρόταση αξίας ταιριάζει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός συγκεκριμένου τμήματος πελατών και επειδή τα διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές τους. Και είναι καλά ευθυγραμμισμένη εσωτερικά, επειδή όλες οι λειτουργίες του Primark – αγορά, διαχείριση αποθεμάτων, σχεδιασμός καταστημάτων κλπ. – είναι ευθυγραμμισμένες ώστε να δημιουργούν απλά αυτή την εμπειρία του “παιδιού στο ζαχαροπλαστείο”.

Όταν εξετάζουμε την Primark από αυτή τη σκοπιά, καταλαβαίνουμε ότι είναι λογικό να αποφεύγουν να λειτουργούν ταυτόχρονα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Εάν επρόκειτο μόνο για την πώληση φθηνής μόδας, ο διαδικτυακός τόπος θα μπορούσε να είναι κάτι το πιθανό – παρόλο που η αποστολή και οι επιστροφές θα καθιστούσαν μια σημαντική πρόκληση για να κερδίσει η επιχείρηση αυτή. Αλλά πέρα ​​από αυτό, η δημιουργία της ίδιας εμπειρίας ηλεκτρονικού καταστήματος του “παιδιού στο ζαχαροπλαστείο” είναι πολύ πιο δύσκολη. Δεν μπορούμε να αγγίξουμε κάτι εκεί, να το δοκιμάσουμε και να το αγοράσουμε ή να το αφήσουμε. Και πόση διασκέδαση υπάρχει στην οθόνη και την παραγγελία των αντικειμένων εκεί;

Αυτό που μπορούμε να μάθουμε από την Primark είναι η δύναμη της γνώσης του DNA και της προσκόλλησης σε αυτό. Πολλές άλλες εταιρείες, στο λιανικό εμπόριο και αλλού, δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό. Δεν γνωρίζουν ακριβώς τι αξία δημιουργούν για τους πελάτες τους και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν εστίαση και ευθυγράμμιση. Ποιο είναι τελικά το μάθημα; Κινηθείτε όπως η Primark και ευθυγραμμίστε όλα όσα κάνετε σχετικά με τον τύπο εικόνας που δημιουργείτε για τους πελάτες σας.