26 Απρ 2024
READING

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής CEO

7 MIN READ

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής CEO

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής CEO

Ποιες επιχειρήσεις έχουν φήμη για την ανάπτυξη ανώτερων στελεχών marketing σε επίπεδο C; Και ποιες επιχειρήσεις παρέχουν την καλύτερη κατάρτιση που επιτρέπει στους marketers να γίνουν CEOs; Αυτές είναι δύο συνήθεις ερωτήσεις από εμπόρους, στελέχη και φοιτητές.

Για να κατανοήσουμε ποιες επιχειρήσεις αναπτύσσουν καλύτερα τους ηγέτες marketing σε επίπεδο C, διεξήχθη μια μελέτη με την Christine DeYoung, από την DHR International, μια εταιρεία προσλήψεων. Σε αυτή την έρευνα, ζητήσαμε από τους υπεύθυνους προσλήψεων να εντοπίζουν τις επιχειρήσεις που έχουν την καλύτερη φήμη για την ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων σε επίπεδο C .

Μέσω αυτής της μελέτης διαπιστώθηκε ότι δεν είναι όλες οι εργασίες marketing ίδιες. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ανέφεραν ότι ορισμένες εταιρείες έχουν καλύτερα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης – και κυρίως, θεωρούν το marketing ως την κύρια λειτουργία – και αυτό παρέχει μια καλύτερη βάση για την επιτυχία της C-suite. Αυτό που διακρίνει τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο Top 15 είναι ότι τείνουν: 1) να επηρεάζουν το marketing ως λειτουργία P&L (σε αντίθεση με μια λειτουργία του προσωπικού που υποστηρίζει τη λειτουργία P&L της επιχείρησης), 2) να δραστηριοποιούνται σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές με προκλητικό περιβάλλον για να μάθουν πώς να σχεδιάζουν την ανάπτυξη, 3) να έχετε ένα σταθερό ιστορικό με την πάροδο του χρόνου για την ανάπτυξη του ταλέντου marketing και 4) εξασφαλίζουν μάθηση και ηγεσία σε επίπεδο επιχείρησης. Συνολικά, οι επιχειρήσεις αυτές είναι εταιρείες “go-to” στις οποίες οι διευθυντές προσλήψεων διορίζονται για το ταλέντο, επειδή έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κατάρτιση, την τεχνογνωσία και την ικανότητα των εργαζομένων που «εκπαιδεύονται» σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Από την πρώτη αυτή μελέτη, έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των εταιρειών και των βιομηχανιών που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για να μετατρέψουν τους marketers σε διευθύνοντες συμβούλους. Ακριβώς όπως η παρακολούθηση ορισμένων ελίτ  προγραμμάτων MBA αυξάνει την πιθανότητα “προσγείωσης” σε μια κορυφαία εταιρία blue-chip, το να εργάζεται κανείς σε ορισμένες εταιρείες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επίτευξης ενός ενδεχόμενου ρόλου CEO. Αυτές οι εταιρείες έχουν συχνά εξαιρετικές διαδικασίες ελέγχου (εξασφαλίζοντας ότι προσλαμβάνουν κορυφαία ταλέντα για να ξεκινήσουν) και ένα ανώτερο, δοκιμασμένο στο χρόνο σύστημα για την κατάρτιση των marketers να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται σαν CEOs.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα ποιες εταιρείες υπερέχουν στη μετατροπή των marketers σε διευθύνοντες συμβούλους, διενεργήθηκε μια μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από το LinkedIn, υπολογίζοντας το ποσοστό των αποφοίτων marketing από επιχειρήσεις, που είναι σήμερα διευθύνοντες.

Η Procter και η Gamble (P & G) μπήκαν στην κορυφή της λίστας, με πάνω από το 20% όλων των CEOs με εμπειρία marketing στο δείγμα LinkedIn που προέρχεται από την P&G. Ως παράδειγμα του μέλους της P & G που μετατράπηκε σε CEO, θεωρήθηκε η Michelle Gass, η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της Kohl, που ξεκίνησε την καριέρα της στην P&G και στη συνέχεια εργάστηκε στην Starbucks (άλλη κορυφαία εταιρεία που προετοιμάζει τα στελέχη να γίνουν CEOs). Ο Stewart Stockdale εργάστηκε στην P&G στη διαχείριση μάρκας και τελικά έγινε ο CEO της Conseco Inc. πριν γίνει πρόεδρος της Western Union. Σήμερα υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της J.G. Wentworth και είναι στο διοικητικό συμβούλιο της PayClip Inc. Η Patrice Louvet υπηρέτησε ως Group President της P&G Beauty (στην διαχείριση μάρκας) και σήμερα είναι η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ralph Lauren. Και ο Paul Polman, Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever (που πρόσφατα αποσύρθηκε από το ρόλο), εργάστηκε στην P&G σε διάφορους ρόλους για πάνω από 27 χρόνια.

Άλλα παραδείγματα από τις εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων (CPG) περιλαμβάνουν τον Jeff Watters, επί του παρόντος Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ainsworth Pet Industries, ο οποίος εργάστηκε στις εταιρείες Kraft, Heinz και Clorox. Ο κ. Ron Coughlin είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Petco και πρώην CEO της PepsiCo. Ο Trevor Bynum, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος της Welch’s, εργάστηκε στο General Mills σε διάφορους ρόλους marketing. Ο Francis Britchford Allen, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος του Boston Market, εργάστηκε στην PepsiCo σε διάφορους ρόλους.

Αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των ατόμων που εργάστηκαν για περισσότερες από μία από αυτές τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Ο Brian Hansberry εργάστηκε στις P&G και τη Heinz και είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Nonni’s Foods. Η Gass, πιο πάνω, δούλεψε τόσο στην P&G όσο και στην Starbucks. Ο Watters, εργάστηκε σε μια σειρά από τις επιχειρήσεις της λίστας. Και ο John Costello, ο οποίος έγινε Πρόεδρος / Διευθύνων Σύμβουλος της Zounds, υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ace Hardware, εργάστηκε στην P&G και την PepsiCo.

Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η CPG βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την παραγωγή ταλέντων marketing που μετακινούνται σε ρόλους διευθύνοντος συμβούλου, αυτό που μπορεί να προκαλεί έκπληξη είναι ότι στη βιομηχανία “Retail Food” οι μάρκες KFC, Pizza Hut, Taco Bell έρχονται στη δεύτερη θέση. Πάνω από το 12% του Yum!, οι απόφοιτοι marketing μάρκας είναι διευθύνοντες σύμβουλοι. Για παράδειγμα, ο Ralph Bower, επί του παρόντος ο διευθύνων σύμβουλος του The Melt και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pei Wei, εργάστηκε στο Yum! Brands για περίπου 6 χρόνια νωρίτερα στην καριέρα του.

Εξετάζοντας τις βιομηχανίες πέρα ​​από την CPG και τo Retail Food, η Nike είναι η μόνη εταιρεία ενδυμάτων στον κατάλογο Top 15. Ο Davide Grasso, πρώην CEO της Nike (και VP της Global Football Marketing), είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Converse. Από την υγειονομική περίθαλψη, η Johnson & Johnson παρήγαγε τον Ron Wilson, ο οποίος τελικά εργάστηκε ως Πρόεδρος της Aramark και σήμερα υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της GoodWest Industries. Η Mary Anne Heino, η οποία πέρασε πάνω από 17 χρόνια σε διάφορους ρόλους στην J&J, είναι σήμερα η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lantheus Medical Imaging.



Οι κορυφαίες εταιρείες που δημιουργούν στελέχη
marketing έτοιμα για CEO

Παρακάτω, θα δούμε τη μετατροπή marketer σε CEO ανά εταιρεία. Για να γίνει αυτό, διαχωρίσαμε τις επιχειρήσεις σε οκτώ διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας και κατόπιν έγινε σύγκριση του βαθμού μετατροπής marketer σε CEO ανά τομέα. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ των Top 15 Επιχειρήσεων προέρχονται από τη βιομηχανία CPG, διαχωρίσαμε τις εταιρείες που ανταγωνίζονται κυρίως στις κατηγορίες τροφίμων και ποτών (PepsiCo, Coca-Cola, General Mills, Kraft Heinz, Nestle) από εκείνες των υπόλοιπων κλάδων (π.χ. Procter & Gamble, Unilever, Clorox).

Από τις οκτώ βιομηχανίες που εκπροσωπούνται, οι δύο τύποι εταιρειών CPG κερδίζουν την κορυφή όσον αφορά την παραγωγή στελεχών marketing που συνεχίζουν ως CEO. Το τρίτο καλύτερο τμήμα της βιομηχανίας είναι τα εστιατόρια, που τροφοδοτούνται από το Yum! Brands και την Starbucks. Η τέταρτη καλύτερη βιομηχανία είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (δηλαδή η AMEX), ενώ η εμπορική τεχνολογία (Apple) έρχεται στην πέμπτη θέση. Η έκτη είναι η ένδυση (Nike), η έβδομη η υγειονομική περίθαλψη (J&J), και ο τελικός κλάδος της βιομηχανίας είναι λιανική πώληση μη-βρώσιμων αγαθών (Amazon).

Αυτό που μπορεί να είναι πιο λαμπερό είναι ο αριθμός των βιομηχανιών που δεν αναφέρονται. Από την ενέργεια μέχρι τις συμβουλευτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας και πολλά άλλα, κανένας δεν εκπροσωπείται στην κορυφή. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξήγηση που δόθηκε από τους εκτελεστικούς υπεύθυνους προσλήψεων είναι ότι εκείνοι που συνεχίζουν και γίνονται διευθύνοντες σύμβουλοι προέρχονται συνήθως από την P&L πλευρά του marketing – και υπάρχουν σχετικά λίγες βιομηχανίες (και επιχειρήσεις) που αντιμετωπίζουν το marketing με αυτόν τον τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό για τους μαρκετίστες που προσβλέπουν στη θέση του CEO

Η προσέγγιση της μελέτης: όλοι οι ρόλοι marketing δεν είναι ίσοι όσον αφορά την προετοιμασία των στελεχών του marketing για έναν ρόλο CEO. Η δουλειά στο τμήμα  marketing της Clorox ή του General Mills ή της Apple δεν είναι η ίδια με την εργασία στο marketing στο Instagram ή μία start-up ή έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Μπορεί να ονομάζονται με το ίδιο όνομα, αλλά δεν έχουν την ίδια ευθύνη. Δεν παρέχουν το ίδιο είδος κατάρτισης, ούτε προετοιμάζουν τους marketers να κάνουν το ίδιο είδος εργασίας αργότερα στη σταδιοδρομία τους. Κατά συνέπεια, οι σταδιοδρομίες θα διαφέρουν. Εάν ο στόχος σας είναι να χρησιμοποιήσετε το marketing ως ένα “μαξιλάρι εκτόξευσης “στη θέση του CEO, αναζητήστε μια εταιρεία που είναι γνωστή για αυτό το είδος κατάρτισης και ανάπτυξης, για να φθάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.