26 Απρ 2024
READING

Πώς το Foodie Fight φέρνει κοντά την παρέα

4 MIN READ

Πώς το Foodie Fight φέρνει κοντά την παρέα

Πώς το Foodie Fight φέρνει κοντά την παρέα

Τι είδους οστρακοειδές είναι ο Sebastian, ο οποίος προσγειώνεται στο πιάτο της ηρωίδας στην ταινία Η Μικρή Γοργόνα; Το ερώτημα τέθηκε στην οικογένειά μου ένα βράδυ όταν παίζαμε ένα παιχνίδι νέο σε εμάς που ονομάζεται Foodie Fight. “Αστακός Καβούρι;”αναρωτιόταν ο γιος μου. Κατέληξε στον αστακό και έμαθε ότι έκανε λάθος. Αμφισβήτησε την απάντηση στην κάρτα που αναγνώριζε ότι ο Sebastian ήταν, στην πραγματικότητα, καβούρι.

Googlαρε την απάντηση. Αποδείχθηκε ότι η Disney σχεδίασε λίγο ελεύθερα το χαρακτήρα και, ναι, είναι καβούρι σύμφωνα με τους δημιουργούς. Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αμφισβήτησαν την απάντηση. “Ένας παρόμοιος πόλεμος για τον Sebastian έλαβε χώρα μεταξύ των συντακτών μου”, γελάει η Joyce Lock, δημιουργός και συγγραφέας των παιχνιδιών Foodie Fight, συμπεριλαμβανομένου του Foodie Fight: A Trivia Game for Serious Food Lovers, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 και αναθεωρήθηκε το 2018.

“Το Foodie Fight είναι ένα παιχνίδι trivia για οικογένειες και φίλους που αγαπούν τα τρόφιμα με πάνω από 1.000 ερωτήσεις που καλύπτουν τα πάντα, από τα τρόφιμα στην ποπ κουλτούρα και το μαγείρεμα μέχρι τα εστιατόρια και τις παγκόσμιες κουζίνες, ένα παιχνίδι που ήθελα να υπάρχει και στη συνέχεια το δημιούργησα για να εκπληρώσω μια απαίτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος” αναφέρει η εμπνευστής τους.

Η στιγμή της έμπνευσης της Lock έλαβε χώρα όταν έπαιζε Trivial Pursuit και έχανε κάθε ερώτηση. “Αν επρόκειτο για φαγητό, θα νικούσα” σκέφτηκε εκείνη την εποχή. “Από την παιδική ηλικία, έχω αγαπήσει τα πάντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα αλλά ως φεμινίστρια της δεκαετίας του ’70 (προσπαθώντας να βγώ από την κουζίνα), δεν σκέφτηκα ποτέ μια  καριέρα στα τρόφιμα”.

Δεν είχε εξετάσει ποτέ μια σταδιοδρομία στα τρόφιμα μέχρι που άκουσε την Lynne Rossetto Kasper να παραδίδει μία από τις διαλέξεις της στο Smithsonian. Αφού συναντήθηκε με την αμερικανή συγγραφέα τροφίμων και δημοσιογράφο ραδιοφώνου, αναφώνησε, «αυτό έπρεπε να είχα κάνει». Η Kasper της είπε ότι δεν ήταν πολύ αργά, της έδωσε μια λίστα ανθρώπων για να τηλεφωνήσει και η οποία την οδήγησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης όπου και κέρδισε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γαστρονομία και πλήρη προγράμματα πιστοποίησης για μαγειρικές τέχνες και κρασί.

“Η ιδέα μου που θεωρητικά δεν θα πήγαινε πολύ μακριά, ένα παιγνίδι για το φαγητό, έγινε το θέμα της διατριβής μου και βγήκε τελικά η πρώτη έκδοση του Foodie Fight  το 2007”, αποκαλύπτει.

Η Lock θέλησε να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό τρόπο για τους παίκτες να σκεφτούν και να μοιραστούν αυτό που όλοι βιώνουμε σε μια όλο και περισσότερο εστιασμένη στο φαγητό κουλτούρα. Ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει και να προσφέρει τροφή για σκέψη. «Ήθελα να γράψω ένα παιχνίδι trivia που ήταν περισσότερο από ένα κουραστικό, τυχαίο trivia», εξηγεί.

Η ανάπτυξη των ερωτήσεων είναι μια τεράστια πράξη εξισορρόπησης, λέει. “Στόχος μου είναι να γράψω για παίκτες από πολλές γενιές, εύκολες ερωτήσεις για διστακτικούς παίκτες που δεν είναι foodies, δύσκολες ερωτήσεις, αστείες, σοβαρές ερωτήσεις για την ποπ κουλτούρα”, αναφέρει. “Στην αναθεωρημένη έκδοση του Foodie Fight, ο εκδότης μου με συμβούλεψε να προσέξω το βρετανικό ακροατήριό μου. Μετρήσεις προστέθηκαν μαζί με τα ενδιαφέροντα των τροφίμων που μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

“Για να βρω ερωτήσεις, θα πρέπει πρώτα να κρατήσω στο μυαλό μου τους παίκτες – τι είναι πιθανό να ξέρουν και τι θα ήθελαν να γνωρίσουν ως “εραστές τροφίμων”, προσθέτει. «Δεδομένου ότι είμαι μία από αυτές τις φυλές των foodies, στηρίζομαι σε αυτό που αρπάζει την προσοχή μου για να γράψω τις ερωτήσεις. Ξέρω ότι έχω μια καλή ερώτηση όταν είμαι μόνο εγώ και ο υπολογιστής μου και γελάω δυνατά ή βρίσκω τον εαυτό μου να μαθαίνω νέα, χρήσιμα ή συναρπαστικά πράγματα. ”

Μέσω της εταιρείας της, Stir LLC, η Lock έχει επίσης αναπτύξει άλλα παιχνίδια, όπως το Wine Wars: A Trivia Game for Wine Geeks and Wannabes (2009), το οποίο επιλέχθηκε επίσης από γαλλικό εκδότη και δημοσιεύθηκε στα γαλλικά ως Le Quiz du Caviste το 2010, το Foodie Fight Rematch: A Trivia Game for Serious Food Lovers (2011).

Αν νομίζετε ότι αυτή η ανάπτυξη παιχνιδιών είναι όλο διασκέδαση και παιχνίδια, δεν είναι. “Όταν γράφω για τρόφιμα με deadline, πάντα παίρνω βάρος”, λέει η Lock. “Η σύνταξη του Wine Wars στέρεψε τα οικονομικά μου”.

Από την κυκλοφορία του το 2007, περισσότερα από 100.000 αντίτυπα του Foodie Fight έχουν πωληθεί και συνεχίζουν να πωλούνται μέσω του εκδότη, Chronicle Books, όπου πωλούνται και βιβλία.

Η οικογένειά μου είναι ευγνώμων και πρόθυμη να συμμετάσχει στο έργο μου, να πάρει βάρος και να θυσιάσει τον προϋπολογισμό της για κρασί και βραδιές γέλιου και φιλικού ανταγωνισμού. Και ο γιος μου πάντως, εξακολουθεί να επιμένει ότι ο Sebastian είναι στην πραγματικότητα αστακός.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.