19 Απρ 2024
READING

Αυτή η κουζίνα της Ikea εκπαιδεύει τα ρομπότ του μέλλοντος

6 MIN READ

Αυτή η κουζίνα της Ikea εκπαιδεύει τα ρομπότ του μέλλοντος

Αυτή η κουζίνα της Ikea εκπαιδεύει τα ρομπότ του μέλλοντος

Στο νέο εργαστήριο ρομπότ της Nvidia στο Σιάτλ, ο καθηγητής UW Dieter Fox στοιχηματίζει ότι μια κουζίνα Ikea είναι το τέλειο τεστ για τα ρομπότ επόμενου γενιάς.

Η εταιρεία τσιπ υπολογιστών Nvidia άνοιξε ένα νέο εργαστήριο ρομποτικής στο Σιάτλ. Το εργαστήριο έχει πολλά από αυτά που θα περιμένατε: φορτία ηλεκτρονικών και ρομποτικών εξαρτημάτων, χώρους εργασίας και υπολογιστές παντού, αλλά το κεντρικό κομμάτι είναι λίγο ανορθόδοξο: πρόκειται για μια κουζίνα της Ikea.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καθηγητής robotics του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Dieter Fox, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια από το πανεπιστήμιο για να διευθύνει αυτό το εργαστήριο της Nvidia, πιστεύει ότι η κουζίνα είναι το τέλειο τεστ για τα ρομπότ του μέλλοντος.

Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα ρομπότ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι είτε ρομπότ πλοήγησης που μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα από το σημείο Α στο σημείο Β σε αποθήκες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ίσως ακόμη και σε αστικές περιοχές ή είναι ρομπότ “χειρισμού”, τα οποία βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε εργοστάσια. Αυτά τα ρομπότ κινούν αντικείμενα γύρω, και είναι βελτιστοποιημένα να το κάνουν ξανά και ξανά κάτι με πολύ ακριβή τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολα προγραμματιζόμενα και δεν απαιτούν καμία νοημοσύνη για να κάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τον Fox, η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη ρομποτική είναι να αναπτυχθούν ρομπότ χειρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα ανοιχτό, μεταβαλλόμενο περιβάλλον – με άλλα λόγια, οπουδήποτε έξω από ένα εργοστάσιο. Αυτά τα ρομπότ θα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνα για να αντιληφθούν πώς αλλάζει το περιβάλλον τους με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους.

Σε αυτό το είδος ρομπότ θα επικεντρωθεί το εργαστήριο ρομποτικής της Nvidia. Ο Fox σχεδιάζει να κάνει τις βασικές έρευνες που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν αυτά τα ρομπότ δυνατά, άρα η παραγωγή προϊόντων αναβάλλεται για την ώρα (αν και ο Fox ελπίζει επίσης να ανακαλύψει μερικά cool τεχνάσματα AI που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια νέα προσφορά της Nvidia). Όμως, μακροπρόθεσμα, τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή για να εργαστούν παράλληλα με τους ανθρώπους εργαζόμενους ή στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να χειριστούν τα βασικά καθήκοντα της φροντίδας των ηλικιωμένων, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Nvidia επενδύει στην πραγματοποίησή τους χωρίς να περιμένει ότι κάποια προϊόντα θα βγουν από το εργαστήριο τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.Tο άνοιγμα ενός εργαστηρίου ρομποτικής θα μπορούσε να είναι μια κίνηση προς μια νέα επιχειρηματική περιοχή για την εταιρεία, προμηθεύοντας τα τσιπ που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα μελλοντικά εμπορικά ρομπότ, ή ακόμα και να χτίσουν τα ίδια τα ρομπότ. Είναι κάτι που η Nvidia έχει ήδη ξεκινήσει με το τσιπ Jetson AGX βαθιάς μάθησης.


Η κουζίνα, το απόλυτο μέσο δοκιμής

Ο Fox είναι πεπεισμένος ότι το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε αυτά τα ρομπότ είναι η κουζίνα. Οι ρομποτικοί σεφ δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες – μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να γυρνούν τα μπιφτέκια, να ανακατεύουν τις  σαλάτες και να παρασκευάζουν καφέ. Αλλά τα ρομπότ του μέλλοντος θα κάνουν πολύ περισσότερα από την δουλειά της κουζίνας.

“Δεν επιλέξαμε την κουζίνα για τα ρομπότ επειδή πρόκειται να είναι η top εφαρμογή στο σπίτι ή θα αποτελούν προϊόν στα επόμενα χρόνια, αλλά επειδή αντιπροσωπεύει οποιοδήποτε από αυτά τα νέα πεδία εφαρμογών”, λέει ο Fox. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ένα ρομπότ σε μια κουζίνα, όπως το άνοιγμα συρταριών και ντουλαπιών, η ανάκτηση συγκεκριμένων αντικειμένων όπως ο αναδευτήρας, η εκτέλεση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων όπως η κοπή κρεμμυδιών ή η λήψη οδηγιών από τους ανθρώπους και η εργασία μαζί τους για την προετοιμασία γεύματος , είναι οι ίδιοι τύποι δράσεων που θα είναι χρήσιμοι σε άλλες καταστάσεις στα εργοστάσια, στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και αλλού. Βασικά, οι υποκείμενοι αλγόριθμοι θα λειτουργήσουν το ίδιο.

Επιπλέον, εξαιτίας της ευρείας φύσης των καθηκόντων που μπορεί να κάνει ένα ρομπότ στην κουζίνα, είναι εύκολο να βρεθούν ολοένα και πιο δύσκολα καθήκοντα καθώς οι αλγόριθμοι βελτιώνονται στα βασικά. Αυτή τη στιγμή, η ερευνητική ομάδα της Nvidia ερευνά διάφορες μεθόδους για το άνοιγμα θυρών και συρταριών, την αναγνώριση αντικειμένων στην κουζίνα και τη μετακίνηση αυτών των αντικειμένων. Στο μέλλον, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν πώς ένα ρομπότ μπορεί να πάρει τη μουστάρδα από το ψυγείο όταν του ζητήσει ένας άνθρωπος να το κάνει. Σήμερα, το ρομπότ χρησιμοποιεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο της κουζίνας που χτίστηκε από την ομάδα όταν το έφεραν από το Ikea. Μια άλλη πρόκληση μπορεί να είναι να ζητηθεί από το ρομπότ να βρει αντικείμενα χωρίς κανενός είδους καθογήγηση, αναγκάζοντας το να στηριχθεί στις δικές του αντιλήψεις.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τη δοκιμή σε μια κουζίνα: Επιτρέπει στους ερευνητές να εργάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Ο Fox λέει ότι πολλά εργαστήρια ρομποτικής τείνουν να ονειρεύονται αυθαίρετα καθήκοντα για τα ρομπότ τους, αλλά τα ρομπότ της Nvidia θα επικεντρωθούν σε καθήκοντα που προέρχονται απευθείας από έναν καθημερινό χώρο που μοιάζει με κάπου όπου αυτά μπορεί να βρεθούν κάποια μέρα. “Αναγκάζοντας τους εαυτούς μας να δούμε αυτή την πρόκληση της κουζίνας, θέλουμε να δούμε τι χρειάζεται για την επίλυση αυτών των καθηκόντων στον πραγματικό κόσμο”, λέει ο Fox.

Ο Fox σχεδιάζει να δημοσιεύσει το σύστημα λογισμικού της Nvidia βασισμένο στην κουζίνα, έτσι ώστε άλλοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο να μπορούν να το κατεβάσουν και να ξεκινήσουν να χτίζουν πιο συγκεκριμένες εφαρμογές πάνω σε αυτό. Ονειρεύεται την κουζίνα ως παγκόσμιο πρότυπο για τις δοκιμές ρομπότ, όπου πολλά εργαστήρια που ασχολούνται με τη χειραγώγηση των ρομπότ, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ και το σχεδιασμό ρομπότ να μπορούν να κάνουν δοκιμές στην δική τους κουζίνα, γεγονός που θα διευκολύνει διαφορετικές ερευνητικές ομάδες για να δουν πώς μια μέθοδος κοπής κρεμμυδιών συγκρίνεται με μια άλλη. Η κουζίνα δεν χρειάζεται να είναι η ίδια κουζίνα Ikea, η οποία κατασκευάστηκε από τη Nvidia, ούτε πρέπει να είναι καν κουζίνα από το Ikea. Όσο κάθε κουζίνα έχει το δικό της 3D μοντέλο, οι ερευνητές πρέπει να είναι σε θέση να δοκιμάζουν διάφορες μεθόδους που αναπτύσσονται σε άλλες κουζίνες στην άνεση του χώρου τους.

“Η ερευνητική κοινότητα δεν διαθέτει σενάρια δοκιμών που τα εργαστήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συγκρίνουν διαφορετικές ερευνητικές προσεγγίσεις”, λέει ο Fox. “Αν θέλετε να δημοσιεύσεται ένα άρθρο και να γράψετε « Η προσέγγισή μου είναι καλύτερη από τη δική σας », θα πρέπει να είστε σε θέση να εκτελέσετε την προσέγγισή σας στην κουζίνα μου.

Γιατί αυτή η εμμονή με τις κουζίνες; Ο Fox λέει ότι του αρέσει να μαγειρεύει, άρα αυτή η τεχνολογία θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Αλλά τελικά, η προσωπική κουζίνα του Fox μάλλον θα αποδειχθεί πρόκληση για τα ρομπότ. Έχει συρτάρια σύγχρονης τεχνολογίας χωρίς λαβές, χρειάζονται απλά ένα πάτημα στην κορυφή για να ανοίξουν. Είναι αρκετά εύκολο για ένα ανθρώπινο χέρι, αλλά προς το παρόν είναι ένα θέμα για τα ρομπότ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.