20 Απρ 2024
READING

Η Amazon καταστρέφει εκατομμύρια απούλητα προϊόντα

2 MIN READ

Η Amazon καταστρέφει εκατομμύρια απούλητα προϊόντα

Η Amazon καταστρέφει εκατομμύρια απούλητα προϊόντα

Κάθε χρόνο, η Amazon καταστρέφει περίπου τρία εκατομμύρια αχρησιμοποίητα προϊόντα μόνο στη Γαλλία. Τα απούλητα αγαθά που έχουν περάσει πάρα πολύ χρόνο στα κέντρα διανομής πετιούνται στα σκουπίδια.

Απούλητες προμήθειες που ρίχνονται στην χωματερή.Μία συγκεκαλυμμένη αναφορά για το Capital, ένα πρόγραμμα στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι M6, αποκαλύπτει ότι τα κέντρα διανομής της Amazon καταστρέφουν τα απούλητα προϊόντα και τα αποθέματα σε μεγάλη κλίμακα. Ένας δημοσιογράφος έπιασε δουλειά στο κέντρο διανομής στο Saran (κοντά στην Ορλεάνη) και είδε containers όπου τα απούλητα προϊόντα, από παιχνίδια μέχρι τηλεοράσεις, διαλύονταν.

Τα προϊόντα αυτά προσφέρονται από εξωτερικούς εμπόρους στην αγορά του Αmazon και φυλάσσονται στα κέντρα διανομής του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η σύμβαση μεταξύ της Amazon και των εξωτερικών εμπόρων της  δηλώνει ότι τα απούλητα εμπορεύματα μπορούν να επιστραφούν στον έμπορο ή να καταστραφούν. Τα αντικείμενα που έχουν περάσει πάρα πολύ χρόνο στα ράφια ρίχνονται στην χωματερή.

Οι πηγές της Ένωσης λένε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν καταστραφεί 293.000 αντικείμενα σε ένα από τα μικρότερα κέντρα διανομής της Amazon στη Γαλλία ,Chalon-sur-Saône. Με την αντιπαραβολή, υποθέτουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια προϊόντα καταστρέφονται σε όλα τα γαλλικά κέντρα διανομής. Η καταστροφή αυτή γίνεται με καύση ή διάλυση σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Γαλλία κατευθύνεται προς την κυκλική οικονομία

Η έκθεση έχει προκαλέσει αρκετή αναταραχή στη Γαλλία. Ο Γάλλος Γραμματέας Περιβαλλοντικής Μετάβασης, Brune Poirson, καλεί την πρακτική “περιβαλλοντικά ανεύθυνη και συγκλονιστική”. Το γαλλικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει σύντομα μια νέα νομοθετική πρόταση σχετικά με την κυκλική οικονομία. Ο νόμος θα τερματίσει αυτές τις πρακτικές, όπως πιστεύει ο Poirson.

“Οι εταιρείες όπως το Amazon δεν θα είναι πλέον σε θέση να πετάξουν προϊόντα που μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν”, συνεχίζει. Η κατασκευή προϊόντων ακατάλληλων για πώληση θα είναι επίσης παράνομη, επομένως θα πρέπει να βρουν διαφορετικές λύσεις. Αν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Οι πλατφόρμες και οι αγορές θα γίνουν υπεύθυνες για το τι συμβαίνει όταν τα προϊόντα φθάνουν στο τέλος της ζωής τους.


Η Amazon απαντά ότι προσπαθούν να περιορίσουν τις επιστροφές όσο το δυνατόν περισσότερο και ότι πολλά προϊόντα που είναι ακόμα χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να μεταπωληθούν, δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Παραμένουν ήσυχοι στο θέμα των απούλητων προμηθειών. Μια νέα αναφορά ζητά από την Amazon να δωρίσει επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.