Το National Retail Federation Big Show του 2019 στην Αμερικη περιλάμβανε πάνελ ομιλιών για μια πληθώρα θεμάτων, όπως βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μάρκες άμεσων καταναλωτών και ηγετική ποικιλομορφία. Όμως, το θέμα που ένωνε τις συζητήσεις ανεξάρτητα από το αντικείμενο ήταν τεχνολογία.
Ο λιανικός κόσμος συνδέεται με την τεχνολογία. Η υπόσχεση του τι μπορεί να φέρει – γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες διαδικασίες, βαθύτερη δέσμευση των πελατών και αυξημένα περιθώρια κέρδους – δεν ήταν ποτέ τόσο εμφανής σε άλλα συνέδρια. Φέτος όλος ο χώρος της εκδήλωσης ήταν γεμάτος εκπληκτικές συσκευές retail – πολλές από τις οποίες ήταν πρακτικές, άλλες που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εισαχθούν και να αναπτυχθούν πλήρως, και μερικές που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ λόγω ανικανότητας για προσαρμογή.
Παρόλα αυτά, η τεχνολογία που ακολουθεί έχει τη δυνατότητα να δώσει στους εμπόρους τα εργαλεία να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορές και παραλαβή προϊόντων.
- Το έξυπνο checkout αναβαθμίζεται
Οι επιλογές checkout έχουν ήδη αναπτυχθεί σε φαρμακεία και super market, επομένως οι αγοραστές είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Δηλαδή όταν λειτουργεί. Τα τρέχοντα συστήματα self-checkout σπανίως είναι απρόσκοπτα και μπορούν να μειώσουν τις ουρές και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες.Το Freshhippo είναι μια σειρά από σουπερμάρκετ που υποστηρίζονται από το Alibaba. Τα έξυπνα συστήματα ελέγχου είναι εξοικειωμένα, αλλά είναι και μια εναλλακτική της τεχνολογίας που είναι ήδη στην αγορά. Η σάρωση απλοποιείται και οι κωδικοί πληρωμής αναγνωρίζονται εύκολα, ενώ οι πληροφορίες για το προϊόν εμφανίζονται σε μεγάλη οθόνη. Οι πελάτες πληρώνουν για πλαστικές σακούλες και μπορούν να επιλέξουν από δύο διαφορετικά μεγέθη. Μια φωτογραφική μηχανή βρίσκεται πάνω από κάθε σταθμό, έτσι οι συνεργάτες πωλήσεων μπορούν να παρακολουθούν εάν χρειάζεται κάποιος βοήθεια. Οι συνεργάτες φορούν επίσης έξυπνα ρολόγια για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με τους πελάτες.
2. Η εικόνα αλλάζει, το προϊόν παραμένει το ίδιο
Τα SmartPixels χρησιμοποιούν οπτικά στοιχεία προϊόντων 3D για διαδραστικές εμπειρίες πελατών. Ένα στοιχείο, όπως ένα παπούτσι, λειτουργεί ως κενός καμβάς και ο αγοραστής το προσωποποιεί με την προβολή διαφορετικών επιλογών χρώματος και μοτίβου πάνω στο προϊόν. Οι πελάτες μπορούν να δουν πως θα φανεί το τελικό προϊόν αντί να περιμένουν να φτάσει στην παραγωγή μέσω της χρήσης μιας επεκτεινόμενης οθόνης.
Οι εταιρείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να πουν μια ιστορία για τη μάρκα τους. Για παράδειγμα, προβάλλοντας ένα κινούμενο σχέδιο σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας σε μια εκδήλωση. Η SmartPixels αναφέρει ως μερικούς από τους πελάτες της τους Stella McCartney, Hermes, Berluti, Chloe, Disney και L’Oreal.
- Αυτόματη ομαδοποίηση
Το Tompkins Robotics είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αυτόματης φόρτισης που παρέχει διαλογή μονάδων και δεμάτων. Αντί των εργαζομένων που περνούν εκατοντάδες φορές από μια αποθήκη, τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν παραγγελίες μαζί. Είναι κατάλληλα για να ταξινομήσουν αντικείμενα όπως ενδύματα, κουτιά, παπούτσια και προϊόντα ομορφιάς.
Το hardware είναι ελάχιστο για την κατασκευή του και τα ρομπότ εργάζονται σε ένα σύστημα πλέγματος πλοήγησης. Το αποτέλεσμα είναι ένα βοήθημα της αλυσίδας εφοδιασμού που είναι αρθρωτό, εύκαμπτο και μπορεί να κλιμακωθεί για να ταιριάζει με τις ανάγκες του λιανοπωλητή.
4. Ένα ιπτάμενο ξεκίνημα
Όταν οι αγοραστές σκέφτονται το μέλλον του λιανικού εμπορίου, είναι βέβαιο ότι φαντάζονται drones. Αυτό το μέλλον δεν απέχει πολύ, καθώς η Amazon απέκτησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πέρυσι για drones που κατευθύνονται προς τους ανθρώπους στο έδαφος.
Μια εταιρεία, η Pensa Systems, έχει μια πρόσθετη χρήση για τα drones κατά νου – δηλαδή τη χρήση τους για σάρωση απογραφής. Η τεχνολογία ζει μέσα σε ένα κατάστημα και μπορεί να πετάξει για να περιηγηθεί στους διαδρόμους. Παρέχει στους πωλητές αυτοματοποιημένη προβολή του τι είναι στα ράφια και μπορεί να προβλέψει τα εξαντλημένα προϊόντα χρησιμοποιώντας την AI. Η τεχνολογία δεν χρειάζεται μια προϋπάρχουσα κατανόηση του τι είναι σε ένα κατάστημα, αλλά αντ ‘αυτού μπορεί να “μαθαίνει” καθώς λειτουργεί.
5. Φανείτε έξυπνοι
Οι θυρίδες αποθήκευσης και παραλαβής δεν είναι καινούργιες. Εταιρείες όπως το Home Depot τις χρησιμοποιούν για να κατέχουν προϊόντα για πελάτες, πολλές φορές για online αγορές και παραλαβή υπηρεσιών στο κατάστημα (BOPIS).
Τα ψηφιακά ντουλάπια της Compucom είναι αρθρωτά, προσαρμόσιμα και περιέχουν διαμερίσματα που φιλοξενούν προϊόντα διαφόρων μεγεθών. Οι μονάδες διαθέτουν επίσης επιλογές ψύξης και ελέγχου θερμοκρασίας (ώστε τα προϊόντα να μην έχουν υποστεί ζημιά από τον ήλιο). Η δυνατότητα αλλαγής μεγέθους του ντουλαπιού παρέχει στους έμπορους λιανικής πρόσθετο χώρο για την παροχή λύσεων BOPIS για ευρύτερο φάσμα αντικειμένων.
6. Zippin και έξω από την πόρτα
Το Zippin είναι ένας από τους πρώτους αντιπάλους του αμερικανικού Amazon Go με την εμπειρία των αγορών χωρίς μετρητά. Οι πελάτες κατεβάσουν έναν κωδικό QR για να εισέλθουν σε ένα κατάστημα, να ψωνίσουν και στη συνέχεια να αποχωρήσουν χωρίς μια επίσημη διαδικασία πληρωμής. Μια απόδειξη των στοιχείων που αγοράσατε θα σταλεί στην εφαρμογή του αγοραστή.
Η τεχνολογία του Zippin περιλαμβάνει κάμερες εναέριας χρήσης σε σχέση με κάμερες που είναι τοποθετημένες στις γωνίες σε μια προσπάθεια να δουν τους πελάτες και τα προϊόντα με διαφορετικό τρόπο και να αυξηθεί η ακρίβεια.
7. Μια λεπτομερής αναφορά
Το Cineplex Digital Media χρησιμοποιεί οθόνες για τη διαφήμιση στους καταναλωτές, τη δημιουργία συνδέσεων με brands και τη συλλογή δεδομένων.
Το έκθεμα της εταιρείας στην NRF αποτελούνταν από μια οθόνη που αναγνώρισε τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που στέκεται μπροστά σε μια οθόνη που περιλαμβάνει το φύλο, την ηλικία, τα ρούχα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μια μικρότερη “οθόνη προφοράς” στην άλλη πλευρά, αρχίζει να μιμείται τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για να ταιριάζουν με τον χρήστη. Οι οθόνες αλλάζουν αργά για να εμφανίσουν τα προϊόντα που πιθανόν να είναι ελκυστικά για τους χρήστες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.