25 Απρ 2024
READING

Η MacKenzie Bezos και ο μύθος της μοναχικής ιδιοφυΐας

7 MIN READ

Η MacKenzie Bezos και ο μύθος της μοναχικής ιδιοφυΐας

Η MacKenzie Bezos και ο μύθος της μοναχικής ιδιοφυΐας

Όταν η βραβευμένη μυθιστοριογράφος MacKenzie Bezos και ο σύζυγός της Jeff Bezos, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Amazon, ανακοίνωσαν στο Twitter ότι πρόκειται να πάρουν διαζύγιο, η δημόσια συζήτηση για το διαζύγιο αυτό επικεντρώθηκε γρήγορα στην επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην εταιρεία του Jeff . Αν ο ίδιος και η σύζυγός του χωρίσουν εξίσου την εκτιμώμενη περιουσία των 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα άρθρα ειδήσεων υπολόγισαν ότι η MacKenzie θα μπορούσε να γίνει η “πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο”, πολύ πιο πλούσια από ό, τι ακόμη και άνθρωποι όπως ο Elon Musk (Ιδρυτής της Tesla).

Η TMZ αναφέρει ότι το ζευγάρι δεν είχε προγαμιαίο συμβόλαιο. Η Ουάσιγκτον, όπου ζουν, είναι κοινοτική πολιτεία ιδιοκτησίας, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι περιουσίες και τα χρέη που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 25ετούς γάμου θα πρέπει να χωριστούν εξίσου εάν οι Bezos δεν μπορέσουν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία. Η Amazon, για την ιστορία, είναι 24 χρονών. Αλλά η σκέψη για το διαζύγιο ως μια ευκαιρία για την MacKenzie να γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι ένας περίεργος τρόπος για να περιγράψει κανείς την κατάστασή της, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Είναι ήδη η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, επειδή είναι το ήμισυ του πλουσιότερου ζευγαριού στη Γη.

Αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη από ιστορίες με τίτλους όπως “Πόσα θα μπορούσε να βγάλει η MacKenzie Bezos από το διαζύγιο;” με την εικασία για το τι θα συμβεί στον πλούτο του άντρα της. Αυτό που συχνά αποκρύπτεται ή καλύπτεται, είναι το γεγονός ότι η MacKenzie βοήθησε τον σύζυγό της να ξεκινήσει την ιστορική του εταιρεία, αρχίζοντας από το γεγονός ότι συμφώνησε να αφήσει τη ζωή της και να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ, όπου ιδρύθηκε η Amazon . Είναι επίσης μέρος ενός ευρύτερου προτύπου για το πώς οι ιστορίες των τεχνολογικών εταιρειών έχουν ειπωθεί, το οποίο σβήνει τα πολλά άτομα που βοηθούν να τις χτίστουν, υπέρ της προβολής της «μοναχικής ιδιοφυΐας» στο τιμόνι. Πολλοί από τους ανθρώπους που ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο είναι γυναίκες.

“Τόσο ιστορικά όσο και σήμερα, χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη «απόδειξη»για μια γυναίκα να διεκδικεί την ικανότητα, τη σημασία και τη νοημοσύνη,  κάτι που βλέπουμε να παίζεται δυναμικά στην εθνική πολιτική σκηνή κάθε μέρα, από τη Hillary Clinton έως την Alexandria Ocasio Cortez» λέει η Marie Hicks, τεχνολογικός ιστορικός και συγγραφέας του ” Programmed Inequality: How Britain Discarded Women Technologists and Lost Its Edge In Computing. «Ανακαλύπτει το πώς μιλάμε για τις γυναίκες που σχετίζονται με την τεχνολογία σε καθημερινή βάση, είτε είναι στη δουλειά, στο σχολείο, στο διαδίκτυο ή στα ΜΜΕ».

Οι αυτοκρατορίες όπως η Amazon και η Apple δεν δημιουργούνται από έναν άνδρα σε κενό χώρο. Είναι το προϊόν ενός συνδυασμού τύχης και συνεισφορών από μια ολόκληρη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και της συζύγου του ιδρυτή.

Η MacKenzie συναντήθηκε με τον Jeff μετά την αποφοίτησή του από το Princeton το 1992 αφού έπιασε δουλειά στο σχετικά νέο hedge fund “D. E. Shaw”, όπου ο Bezos ήδη εργαζόταν. Το 1993 παντρεύτηκαν και το 1994 οδηγούσαν προς την Ουάσινγκτον, με την MacKenzie να βρίσκεται στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Το ζευγάρι άφησε πίσω του μια πλούσια ζωή στην Άνω Δυτική Πλευρά του Μανχάταν, σύμφωνα με τον Brad Stone, τον συγγραφέα του βιβλίου του 2013 “The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon”. “Άφησαν ένα πραγματικά άνετο τρόπο ζωής και επιτυχημένες σταδιοδρομίες για να μετακομήσουν στην άλλη άκρη της χώρας και να ξεκινήσουν κάτι στο διαδίκτυο”, λέει ο Stone. “Ο μόνος λόγος που ο Jeff ήταν σε θέση να το κάνει αυτό είναι επειδή είχε μία εξαιρετικά υποστηρικτική σύζυγο. Ήταν ένας απίστευτος κίνδυνος που και οι δύο ανέλαβαν από κοινού. ”

Σε μια ομιλία που ξεκίνησε το 2010 στο Princeton, ο ίδιος ο Jeff αναγνώρισε το ρίσκο που είχε πάρει η σύζυγός του. “Είπα στη σύζυγό μου, MacKenzie, ότι ήθελα να σταματήσω τη δουλειά μου και να προχωρήσω σε αυτό το τρελό πράγμα που πιθανώς δεν θα λειτουργούσε , όπως και οι περισσότερες startups, και δεν ήξερα τι θα συνέβαινε μετά από αυτό”, είπε. “Η MacKenzie  μου είπε ότι πρέπει να το κυνηγήσω”.

Στο Bellevue, το προάστιο του Σιάτλ όπου ο Jeff ενοικίασε ένα γκαράζ για να είναι ο τόπος της πρώτης έδρας του Αmazon, η MacKenzie βοήθησε την εταιρεία να βγει στην επιφάνεια. Ενώ ερευνούσε για το βιβλίο του, ο Stone πήρε συνεντεύξεις από τους πρώτους υπαλλήλους που αναφέρουν πως η MacKenzie υπέγραψε επιταγές και βοηθούσε να παρακολουθεί τα βιβλία. Ένα άρθρο του WIRED για τον Jeff από το 1999 σημείωνε ότι βοήθησε στη διαπραγμάτευση των πρώτων συμβολαίων εμπορικών συναλλαγών του γίγαντα του εμπορίου. Καθώς η εταιρεία μεγάλωσε και προσέλαβε περισσότερο προσωπικό, η MacKenzie έπαιξε μικρότερο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία του Amazon, αν και συνέχισε να υποστηρίζει τον Jeff σε εκδηλώσεις της εταιρείας. Έγραψε δύο μυθιστορήματα: The Testing of Luther Albright, που κέρδισε το βραβείο αμερικανικού βιβλίου το 2006 και το Traps, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2013.

Εκτός από ένα προφίλ στη Vogue που δημοσιεύθηκε σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, η MacKenzie, καθώς και τα τέσσερα παιδιά του Bezos, διατηρούν ένα χαμηλό δημόσιο προφίλ. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση έλαβε χώρα το 2013, μετά το βιβλίο του Stone. Η MacKenzie προσωπικά άφησε μια κριτική ενός αστεριού στη σελίδα του στο Αmazon, αμφισβητώντας την ακρίβεια του βιβλίου. Υπογράμμισε επίσης τον δικό της ρόλο στην εταιρεία: «Έπαιζα για τον Jeff στο DE Shaw, ήμουν εκεί όταν έγραφε το επιχειρηματικό σχέδιο και δούλευα μαζί του και πολλοί άλλοι που βρέθηκαν σε εκείνο το γκαράζ, στην υπόγεια αποθήκη, τα γραφεία που μύριζαν ψητό κρέας, τα κέντρα διανομής με την τρέλα των Χριστουγέννων και τις αίθουσες συνεδριάσεων γεμάτες από γραφεία, κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του Αmazon. Ο Jeff και εγώ είμαστε παντρεμένοι για 20 χρόνια. ”

Η MacKenzie και άλλοι εργαζόμενοι του πρώιμου Amazon, φυσικά, δεν είναι οι μόνοι που συνέβαλλαν στην επιτυχία της εταιρείας και του Jeff. Η Amazon έχει επωφεληθεί από άλλους παράγοντες, όπως τα χρόνια επιτυχούς αποφυγής της είσπραξης φόρων, που ήταν χαμηλότεροι από των ανταγωνιστών. Η εταιρεία βασίστηκε επίσης σε εξωτερικές καινοτομίες όπως το Διαδίκτυο, που αναπτύχθηκαν εν μέρει από κυβερνητικούς ερευνητές. Αυτό φυσικά δεν είναι μοναδικό για το Amazon. Ο Elon Musk και η εταιρεία του Tesla μπορεί να μην ήταν τίποτα,χωρίς τα δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβαν από κρατικές επιχορηγήσεις. Το iPhone του Steve Jobs κατέστη εφικτό από ερευνητές που πέρασαν δεκαετίες στην ανάπτυξη τεχνολογίας αφής, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940.

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος της MacKenzie στην ιστορία του Amazon μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμη όσο η ύπαρξη του Παγκόσμιου Ιστού. Και πάλι, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Θα μπορούσε το ηλεκτρονικό εμπόριο να φαίνεται διαφορετικό σήμερα εάν αρνιόταν να μετακομίσει στο Σιάτλ και να είναι μέρος μιας startup στο Διαδίκτυο; Αμέτρητες αποφάσεις συμβάλλουν στην επιτυχία ή αποτυχία μιας εταιρείας, μερικές μεγάλες, μερικές μικρές και σχεδόν ποτέ αυτές ενός μόνο ατόμου. Δεν είναι πάντοτε προφανές ποιες επιλογές συμβάλλουν στην άνοδο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο μύθος  της μοναχικής μεγαλοφυΐας έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά μπορεί να είναι πολύ εύκολο να ανέβει από τους γνωστούς ρυθμούς των αγαπημένων αφηγηματικών ρυθμών της Silicon Valley. Ακόμα καλύτερα όταν κουτσομπολεύει για τις ζουμερές λεπτομέρειες ενός διαζυγίου υψηλού προφίλ. Πολλοί άνθρωποι διευκολύνουν τη δημιουργία εταιρειών όπως το Αmazon και τον τεράστιο πλούτο που αυτές παράγουν, από τους εφευρέτες στους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έως τους φορολογούμενους και τους συζύγους. Ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε περισσότερο για το τι πραγματικά αξίζουν όλες αυτές οι συνεισφορές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.