23 Απρ 2024
READING

Η El Corte Inglés αντιμετωπίζει μια μεγάλη μετάβαση

6 MIN READ

Η El Corte Inglés αντιμετωπίζει μια μεγάλη μετάβαση

Η El Corte Inglés αντιμετωπίζει μια μεγάλη μετάβαση

Η El Corte Inglés πέρασε ένα από τα πιο απαιτητικά χρόνια της ιστορίας του. Βρίσκεται στη μέση μιας εσωτερικής μάχης, ο όμιλος έχει σχηματίσει χρέος 3,65 δισεκατομμυρίων, έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του έκδοση ομολόγων και έχει αφήσει ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στην εταιρεία.

Ένα χρέος ύψους 3,65 δισ. Ευρώ

Στις αρχές του 2018, η El Corte Inglés έκλεισε μια συμφωνία με περίπου δέκα τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του χρέους που μέχρι τότε ανερχόταν σε 3,65 δισ. ευρώ. Μέσα από τη συμφωνία, ο όμιλος κατόρθωσε να κερδίσει φρέσκο ​​αέρα που αναπροσάρμοζε την οικονομική του κατάσταση. Παρ ‘όλα αυτά, μέρος της συμφωνίας συνεπαγόταν δανεισμό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δώδεκα μήνες. Η περίοδος αυτή χαρακτήρισε τη χρήση, καθώς ξεκίνησε μια αντίστροφη μέτρηση για να εκτελεστεί. Ο όμιλος ξεκίνησε, αφενός, μια πολιτική από-επένδυσης ύψους περίπου 2 δις ευρώ, η οποία συνεπαγόταν την πώληση αρκετών εγκαταστάσεων, καθώς και την επιχείρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία τελικά δεν έκλεισε. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγων της.

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε για εισαγωγή 600 εκατομμυρίων ευρώ και επέλεξαν το Χρηματιστήριο του Δουβλίνου γι ‘αυτό. Η έκδοση ομολόγων συνεπάγεται επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του El Corte Inglés μια δημόσια έκθεση. Οι εταιρείες αξιολόγησης όπως η Standard & Poor’s ή η Moody’s παρουσίασαν τα δυνατά και τα αδύναμα μέρη του ισπανικού γίγαντα, προσδίδοντας αξία στην προνομιακή του θέση στην ισπανική αγορά, αλλά κατηγορώντας τον για το υψηλό χρέος και την έλλειψη διεθνοποίησης.

Το μοντέλο του πολυκαταστήματος αμφισβητείται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω μαζικών κλεισιμάτων

Τα πολυκαταστήματα, μια επιχείρηση με επικεφαλής την El Corte Inglés στην Ευρώπη ,η τέταρτη δύναμη της παγκόσμιας κατάταξης , είναι ένα μοντέλο που αμφισβητείται σε όλο τον κόσμο. Οι νέες συνήθειες κατανάλωσης έχουν κάνει τους αγοραστές να μετατοπίζονται σε άλλους τύπους χώρων πώλησης, είτε είναι ψηφιακοί είτε φυσικοί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Macy’s, Sears, Kohl’s ή Nordstrom έχουν γίνει τα κύρια παραδείγματα της τεράστιας αλλαγής, με το μαζικό κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων που ξεκίνησε το 2017. Η El Corte Inglés, σημειώνοντας μείωση της επισκεψιμότητας στα σημεία πώλησης, δεν ξεφεύγει ούτε αυτή από αυτή τη διεθνή απειλή.

Στην πραγματικότητα, ακολουθώντας τη θεωρία του Ιάπωνα γκουρού του retail Tsutomu Okuda που λέει ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένα πολυκατάστημα για κάθε ένα εκατομμύριο καταναλωτές, η El Corte Inglés θα πρέπει να μειώσει το μέγεθός της στο μισό.

Αντίθετα  με τα διεθνή ισοδύναμα, ο ισπανικός όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να βελτιώνει την κερδοφορία, αν και είναι ακόμα αρκετά μακριά από τα επίπεδά του πριν από την κρίση. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης που συνεπάγεται η παγκόσμια οικονομική κρίση επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην El Corte Inglés. Παρά το γεγονός ότι είχε τριετή συνεχή ανάκαμψη, ο κύκλος εργασιών των 15,93 δισ. ευρώ με τον οποίο έληξε το 2017, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα 16,41 δισ. Ευρώ που σημείωσε το 2010. Το 2017 ο όμιλος σημείωσε καθαρό κέρδος 202 εκατ. ευρώ, το οποία απέχει και πάλι από το ποσό των επτά περασμένων ετών, που ανήλθε στα 319 εκατ. ευρώ.

Επανεκτίμηση κεφαλαίου και συμβουλίου

Ο Nuño de la Rosa, ως νέος πρόεδρος του ομίλου, είχε να αντιμετωπίσει αμέσως την είσοδο του επενδυτή Al Thani από το Qatar. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ και μέτοχος εταιρειών όπως η Deutsche Bank και η KBL Luxembourg Bank, Al Thank, κατέβαλε μερίδιο στην El Corte Inglés το 2015 με δάνειο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μετατρέψιμο σε μετοχές για τρία χρόνια. Τον Ιούλιο, το δάνειο έληξε.

Μετά τη συμφωνία που υπεγράφη πριν από τρία χρόνια, η Al Thani απέκτησε τα συμφέροντα του δανείου, τα οποία ανήλθαν στα 225 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτής της επιχείρησης, ο επενδυτής από το Κατάρ έγινε το πρώτο πρόσωπο εκτός της οικογένειας και το άμεσο περιβάλλον της El Corte Inglés για να εισέλθει στην εταιρεία, με συμμετοχή 10%. Σήμερα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώθηκε  από τον καθηγητή οικονομικών, Fernando Becker, ο οποίος εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο για να βελτιώσει την επαγγελματισμό του και να ασκήσει μια καλή πολιτική διοίκησης.

Νέα πολιτική πωλήσεων για την ενδυνάμωση της κερδοφορίας

Η El Corte Inglés άρχισε να κάνει μια κίνηση προς τις φιλοξενούμενες εταιρείες της το 2018. Η εταιρεία έχει θέσει έναν σταθερό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα εμπορικά σήματα που λειτουργούν μέσα στις εγκαταστάσεις της, πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο εάν δεν επιτύχουν τους στόχους τους για τις πωλήσεις.

Αυτό το μέτρο για την ενοικίαση των χώρων του, καθιστά την El Corte Inglés να βελτιώνει τα περιθώρια ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία αξιολόγησης Moody’s σε μια έκθεση. Ο όμιλος λειτουργεί με δύο επιχειρηματικά μοντέλα: τη χονδρική πώληση, όπου η El Corte Inglés αγοράζει αγαθά και τα πωλεί σε δικούς της εργαζόμενους και καταστήματα μέσα στα πολυκαταστήματα, και με εμπορικά σήματα που αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους με δικά τους εμπορεύματα, υπαλλήλους και έπιπλα.

Με αυτό το νέο μοντέλο, ο όμιλος χρεώνει τις μάρκες με μεταβλητή αμοιβή ανάλογα με τις καθαρές πωλήσεις τους. Με τη νέα μέθοδο, η εταιρεία προσπαθεί να παρακινήσει τα brands να έχουν έναν ανοδικό στόχο για την επιχείρησή τους. Η εταιρεία αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης, διαβεβαίωσε ότι αυτό το νέο μέτρο δεν θα κάνει την El Corte Inglés να χάσει τους πελάτες της, επειδή η εταιρεία εξακολουθεί να έχει μεταξύ ισχυρά σημεία, ένα showroom μόδας, εξαιρετικές τοποθεσίες και σημαντική επισκεψιμότητα.

Παρά ταύτα σήμερα είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο που κλέβει την ευημερία του κοινού από το κανάλι του φυσικού εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, η El Corte Inglés έχει προχωρήσει σε θέματα διεθνοποίησης και ψηφιοποίησης μετά τη σύναψη συμφωνίας με τον κινεζικό κολοσσό Alibaba για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Προς το τέλος της χρονιάς του 2018, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία  προκειμένου να εισαγάγει τα εμπορικά σήματα της εταιρείας, καθώς και εκείνα που πωλεί στις εγκαταστάσεις της στο Tmall και Aliexpress. Από την πλευρά της, η Aliexpress θα είναι σε θέση να αναπτύξει κατάστημα μέσα σε πολυκαταστήματα και άλλους φυσικούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της El Corte Inglés.

Και οι δύο εταιρείες πρότειναν να συνεργαστούν στενά για την αμοιβαία χρήση των υποδομών και των διαύλων εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτόν τον τρόπο, η Aliexpress θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο κέντρων της El Corte Inglés για τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Επιπλέον, η συμφωνία έχει ένα χαρακτηριστικό τεχνολογικής ανάπτυξης. Με αυτή την έννοια, η Alibaba δίνει στην El Corte Inglés πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων cloud computing, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ανάλυση δεδομένων για να βοηθήσει τις επιχειρηματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την εξατομίκευση της προσφοράς.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.