20 Απρ 2024
READING

HQ 2.0 | Το εταιρικό κέντρο επόμενης γενιάς

17 MIN READ

HQ 2.0 | Το εταιρικό κέντρο επόμενης γενιάς

HQ 2.0 | Το εταιρικό κέντρο επόμενης γενιάς

Οι μεγάλες εταιρείες μετασχηματίζουν τον πυρήνα τους και επανεξετάζουν τις λειτουργίες τους.

Όχι πολύ καιρό πριν, τα στελέχη επιχειρήσεων μεταφέρονταν στα κεντρικά κτίρια της εταιρείας τους , συχνά σε μια όμορφα διαμορφωμένη προαστιακή πανεπιστημιούπολη. Υποδεχόμενοι από υπαλλήλους φύλαξης και χαμογελαστούς ρεσεψιονίστ, περνούσαν κάτω από άρτια εξοπλισμένα διαδρόμους με επένδυση από μαόνι και πολύτιμα έργα τέχνης στα γραφεία τους στο executive floor. Εκεί, εξέταζαν τις αναφορές που είχαν μαζευτεί και έστελναν τις αποφάσεις που έπρεπε να εκτελέσουν οι “στρατιώτες” στις πρώτες γραμμές. Μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, αυτά τα άτομα ανέβηκαν στην κορυφή της πυραμίδας τους, επιβλέποντας τις διαδικασίες και τις πρακτικές που έκαναν την επιχείρηση να δουλεύει και απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τη δύναμη ενός στελέχους της C-suite στο εταιρικό κέντρο μιας μεγάλης εταιρείας .

Μήπως αυτό ακούγεται σαν εκτελεστικό αρχηγείο της εταιρείας σας σήμερα; Αν ναι, αρχίστε να ανησυχείτε.

Το εταιρικό κέντρο σε πολλές εταιρείες δεν είναι αυτό που ήταν. Θα αλλάξει ακόμη περισσότερο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η αλλαγή δεν είναι απλώς θέμα της εμφάνισης του κτιρίου. Πρόκειται για το μέγεθος της έδρας, της θέσης της, του συνδυασμού της ταλέντου και των τρόπων εργασίας της: όλα αφορούν το ρόλο της ηγεσίας στην επιχείρησή σας. Ως εκτελεστικός ή επίδοξος λειτουργικός ηγέτης, έχετε μια ευκαιρία για μια φορά στη ζωή – και ειλικρινά, μια υποχρέωση – να επανεξετάσετε τη λειτουργία σας για να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες της επιχείρησής σας προχωρώντας.

Αέρας αλλαγής

Στις περισσότερες εταιρείες, το “εταιρικό αρχηγείο” ήταν πάντα το φυσικό και συναισθηματικό επίκεντρο. Ένα ισχυρό C-suite τρέχει την επιχείρηση από αυτή τη “γέφυρα”, ορίζοντας την εταιρική αποστολή και αξίες, αναπτύσσοντας τη στρατηγική, τη διαχείριση των επιχειρηματικών γραμμών και επιβλέποντας τη συνολική απόδοση και υγεία της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, το C-suite έχει μεσολαβήσει σε έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα σε δύο αρχηγούς: τις επιχειρηματικές μονάδες στη μία πλευρά και το διοικητικό συμβούλιο από την άλλη. Τα περισσότερα από τα μέλη αυτής της οικογένειας C έχουν λειτουργικούς τίτλους: CFO, CHRO, COO, CTO, επικεφαλής στρατηγικής, γενικός σύμβουλος κ.ο.κ.

Ιστορικά, αυτά τα λειτουργικά στελέχη διαχειρίζονταν μεγάλο προσωπικό από πάροχους υπηρεσιών – για παράδειγμα, λογιστές, διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού και τεχνική υποστήριξη. Αυτές οι υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό γραφείο και χρεώθηκαν στις επιχειρησιακές μονάδες ως γενικές δαπάνες. Ωστόσο, καθώς οι εταιρείες εξελίχθηκαν και εισήλθαν στον 21ο αιώνα, οι λειτουργικές υπηρεσίες συναλλαγών (όπως η λογιστική, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, η υποδομή πληροφορικής και οι βασικές προμήθειες) διαχωρίζονταν όλο και περισσότερο από τους πιο διακριτικούς, στρατηγικά σημαντικούς τομείς εμπειρογνωμοσύνης όπως οικονομικός σχεδιασμός και ανάλυση, διαχείριση ταλέντων και αρχιτεκτονική πληροφορικής). Οι πρώτοι μετακινήθηκαν σε κέντρα κοινών υπηρεσιών (SSC), συχνά σε θέσεις χαμηλότερου κόστους. Οι τελευταίοι παρέμειναν μέρος του εταιρικού κέντρου, συχνά οργανωμένου σε κέντρα αριστείας. Αυτές οι εξελίξεις βελτίωσαν την αποδοτικότητα του εταιρικού κέντρου παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων στις επιχειρήσεις του, επιτρέποντάς του να διατηρεί την κυριαρχία – τόσο στον αριθμό όσο και στην επιρροή – στις επιχειρησιακές μονάδες του τομέα.

Τώρα, ωστόσο, η στήριξη της συμμόρφωσης, η φροντίδα της θεμελιώδους διοίκησης και η παροχή ορισμένων υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνογνωσία δεν είναι πλέον βιώσιμες για τα μέλη της C-suite. Αυτός ο τρόπος εργασίας πρόκειται να εξαφανιστεί.

Τι προκαλεί μια τόσο αυστηρή πρόγνωση; Διάφορες δυνάμεις “καταστροφής”. Οι επιχειρηματικές μονάδες, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, κλιμακώνουν τις απαιτήσεις τους. Θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο και υψηλότερη αξία από την υποστήριξη που λαμβάνουν από το κεντρικό σύστημα. Η εξωτερική ανάθεση είναι πλέον ευκολότερη και πιο ποικίλη, λειτουργώντας σε απλές πλατφόρμες, παρέχοντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την παροχή διοικητικών υπηρεσιών στις λειτουργίες του κεντρικού γραφείου. Οι ψηφιακές πρόοδοι, όπως η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών (RPA) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) καθιστούν εφικτές νέες μορφές αυτοματοποιημένης δραστηριότητας, εξαλείφοντας ένα μεγάλο μέρος της εργασίας που εκτελούν αυτές οι λειτουργίες του HQ. Και η millennial νοοτροπία έχει όλο και μεγαλύτερη επιρροή, ακόμη και για τις παλαιότερες γενιές: Τα μέλη της νέας γενιάς επιθυμούν το έργο τους να είναι “ουσιαστικό” (σύμφωνα με τον προσωπικό ορισμό της έννοιας). Θέλουν απλές, γρήγορες διαδικασίες εργασίας, ισχυρά εργαλεία και τεχνολογία, ευελιξία και συνεργασία και θέλουν να μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε.

Με λίγα λόγια, οι οικονομίες κλίμακας που συνδέονται με τις κεντρικές υπηρεσίες έχουν διαβρωθεί. Τα πέπλα της λειτουργικής ασφάλειας που δικαιολογούν τη δαπάνη τους δεν ισχύουν πλέον, δεν αρκεί πλέον η τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων και η παροχή βασικών εσωτερικών υπηρεσιών. Οι επιχειρηματικές μονάδες και η νέα γενιά ταλέντου απαιτούν περισσότερα. Τέλος, ο συνδυασμός νέων ψηφιακών πλατφορμών στυλ 4.0, ρομποτικής, έξυπνων μηχανών και προηγμένων αναλυτικών στοιχείων επιτρέπει στις εταιρείες να εκμεταλλευτούν την έκρηξη δεδομένων και να αλλάξουν θεμελιωδώς τον τρόπο και τον τόπο εργασίας.

Το νέο κτίριο

Μαζί, αυτές οι τάσεις επιβάλλουν πολλές διαστάσεις αλλαγής στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών. Το νέο εταιρικό κέντρο θα είναι μικρότερο, αλλά θα έχει ακόμα εκτελεστικούς και λειτουργικούς ηγέτες και το προσωπικό τους, περιοριζόμενο κυρίως σε πέντε τρέχοντες ρόλους. Πρώτον, θα καθορίσουν και θα γνωστοποιήσουν το όραμα, τις αξίες και την ταυτότητα της εταιρείας. Δεύτερον, θα αναπτύξουν την εταιρική στρατηγική και θα είναι υπεύθυνοι για τις απαραίτητες κρίσιμες επιχειρηματικές δυνατότητες. Τρίτον, θα επιβλέπουν το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών μονάδων και τις σχετικές νομικές, κανονιστικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τέταρτον, θα διαχειρίζονται τα κεφάλαια.

Και πέμπτον, το κέντρο θα συνεχίσει να παρέχει κεντρική λειτουργική υποστήριξη, αλλά με μια μικρότερη, πιο κρίσιμη ομάδα πραγματικά στρατηγικών υπηρεσιών. Λειτουργίες όπως οι ανθρώπινοι πόροι, η τεχνολογία των πληροφοριών και η χρηματοδότηση θα είναι πολύ μικρότερες, τόσο σε μέγεθος όσο και σε κόστος. Η εξωτερική ανάθεση και η αυτοματοποίηση θα απογυμνώσουν την εργασία των συναλλαγών, αφήνοντας το εταιρικό κέντρο μόνο με την πραγματικά στρατηγική δουλειά που οι λειτουργικοί ηγέτες έχουν επιδιώξει να επιτύχουν.

Ως λειτουργίες κοινής υπηρεσίας βασισμένες σε κεντρικά γραφεία ενσωματώνουν νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η RPA, η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και η γνωστική πληροφορική, καθίστανται πιο παραγωγικά και εύκολα κλιμακούμενες. Έτσι, καθώς ο όγκος των εργασιών συναλλαγής συρρικνώνεται, αυτές οι παραδοσιακές SSC είτε θα αναβαθμιστούν για να εκτελέσουν εργασία υψηλότερης αξίας είτε να υποβαθμιστούν. Για όσους βλέπουν την τάση και αξιοποιούν την τεχνογνωσία τους με την εξειδίκευση στη λειτουργία των μηχανών που διαφορετικά θα τους αντικαθιστούσαν, το μέλλον παραμένει ασφαλές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το κόστος του εταιρικού κέντρου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 25 έως 40% τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα έργα ανατίθενται και αυτοματοποιούνται. Ένας αξιόπιστος λειτουργικός εμπειρογνώμονας, που εργάζεται στα κεντρικά γραφεία, μπορεί να κοστίσει στις εταιρείες των ΗΠΑ μεταξύ 125.000 και 165.000 δολαρίων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, των παροχών και των φόρων απασχόλησης. Ένας τυπικός υπάλληλος που εκτελεί συναλλαγές στην ίδια έδρα, μπορεί να κοστίσει $ 60.000 έως $ 80.000, συμπεριλαμβανομένων των παροχών. Ένας εξειδικευμένος offshore υπάλληλος, που εργάζεται μέσω εξωτερικού ανάδοχου, θα κοστίσει $ 15.000 έως $ 30.000. Ένα bot μπορεί να εκτελέσει τη δουλειά για λιγότερο από $ 15.000, και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο αριθμός αυτός σχεδόν σίγουρα θα μειωθεί. Αναπόφευκτα, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να μετατοπίζουν δραστηριότητα στις λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις της εξωτερικής ανάθεσης και της αυτοματοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προστιθέμενες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής (και σε πιο εξελιγμένη τεχνογνωσία, συχνά σε συμβατική βάση) θα αντισταθμιστούν περισσότερο από άλλες μειώσεις κόστους που μειώνουν το προσωπικό και την πολυπλοκότητα. Ορισμένα μέλη του προσωπικού θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε τοπικούς οργανισμούς ή επιχειρησιακές μονάδες, όπου το κόστος τους θα είναι ευκολότερο να δικαιολογηθεί όσον αφορά τις πωλήσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πελάτες.

Μια νέα προσέγγιση για τα ταλέντα

Αυτές οι αλλαγές στο ρόλο της έδρας και του πεδίου της εργασίας της θα δημιουργήσουν μια σημαντική αλλαγή στην πρόσληψη, ανάπτυξη και εξέλιξη λειτουργικών ταλέντων. Η τεχνογνωσία διεργασιών που επιτελούν οι υπεύθυνοι HR, finance, marketing και IT θα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες θα είναι ψηφιακές, αναλυτικές και προσανατολισμένες στις επικοινωνίες. Αντί να προσλαμβάνουν έναν στρατό βασικού λειτουργικού ταλέντου, όπως και παλιά, οι εταιρείες θα αναζητούν όλο και περισσότερο μονάδες ειδικών δυνάμεων με υψηλά εξειδικευμένες λειτουργικές γνώσεις, με έντονη κατανόηση των επιχειρηματικών ζητημάτων καθώς και σχετικών ψηφιακών τεχνολογιών. Οι λειτουργίες του κεντρικού γραφείου θα διαφημιστούν για επιστήμονες δεδομένων, ψηφιακούς μηχανικούς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ανάλυσης.

Η λειτουργία χρηματοδότησης, για παράδειγμα, μπορεί να αντικαταστήσει το προσωπικό των junior  λογιστών – οι οποίοι επεξεργάζονται καταχωρήσεις ή εκπονούν αναφορές διαχείρισης και τεκμηρίωση υπολογιστικών φύλλων – με διάφορους εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες:

• Analytics και οικονομικοί διαχειριστές, χρησιμοποιώντας δεδομένα για να ενημερώσουν τις αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση και τη δημιουργία αξίας

• Οι εταίροι ανάπτυξης επιχειρήσεων, που λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ χρηματοδότησης και επιχειρηματικών μονάδων

• Ψηφιακοί τεχνικοί λογιστές, οι οποίοι μπορούν να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες χρηματοοικονομικής, φορολογικής και υποβολής εκθέσεων, να τις μετατρέψουν σε αλγόριθμους και να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοι είναι σωστοί

• Παγκόσμιοι ιδιοκτήτες διεργασιών, που διαχειρίζονται την τυποποίηση και υλοποίηση τεχνολογικών πλατφορμών και συνεργάζονται με εξωτερικούς προμηθευτές

• Οι επιστήμονες δεδομένων, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας προσομοιώσεις και μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων

• Ψηφιακοί μηχανικοί, αναπτύσσοντας νέες λύσεις που βασίζονται σε AI και RPA για επιχειρηματικές προκλήσεις

• Ηγέτες μετασχηματισμού, διαχείριση διαλειτουργικών έργων και επίβλεψη οργανωτικών και πολιτιστικών αλλαγών και ανάπτυξη ικανοτήτων.

Άλλες λειτουργίες θα αλλάξουν επίσης τις ανάγκες τους σε ταλέντο. Το HR θα αναζητήσει επαγγελματίες ψηφιακού ταλέντου ειδικευμένους στη δημιουργία εργαλείων που θα μπορούν να διαχειριστούν την απόδοση σε πραγματικό χρόνο για άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών. Η τεχνολογία πληροφοριών θα μετατοπίσει την εστίασή της από συστήματα mainframe και ERP σε εφαρμογές που βασίζονται σε cloud και κινητά. Αυτό θα προσθέσει  ζήτηση για εργαζόμενους που ξέρουν πώς να αναπτύξουν αυτές τις εφαρμογές για να δημιουργήσουν αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής υψηλότερης ποιότητας και πιο συναρπαστική ανθρώπινη εμπειρία.

Οι εταιρείες θα ανταγωνίζονται στην ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά φέρνουν – μαζί με τις δεξιότητές τους – υψηλές προσδοκίες για τις εταιρείες τους. Έτσι, πολλές εταιρείες προσαρμόζουν την πρόταση για την αξία των ταλέντων τους, ώστε να παρέχουν εργασία με μεγαλύτερη σημασία, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης, περισσότερη ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και ευελιξία θέσεων εργασίας και γενικότερα ελκυστικές εμπειρίες των εργαζομένων.

Η νέα γενιά, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνώριζαν ποτέ έναν κόσμο χωρίς smartphone, αναμένουν τους ίδιους βολικούς και γρήγορους ψηφιακούς τρόπους εργασίας στην επαγγελματική τους ζωή που έχουν ήδη στην προσωπική τους ζωή. Τα βασικά καθήκοντα των εργαζομένων – όπως η πρόσβαση σε μια οικονομική έκθεση, η ενημέρωση ενός προφίλ ανθρώπινου δυναμικού, η μετατροπή δαπανών ή η επικοινωνία με παγκόσμιους συναδέλφους – θα πρέπει να είναι τόσο εύκολες όσο και απρόσκοπτες όπως η κλήση ενός ταξί, η παραγγελία ταινιών ή το FaceTiming με φίλους και οικογένεια. Οι millenials πιέζουν τις εταιρείες όχι μόνο να εξομαλύνουν τις παρωχημένες ντεμοντέ διαδικασίες εργασίας, αλλά να ισοπεδώσουν την εταιρική ιεραρχία και να επιταχύνουν τη ροή πληροφοριών μεταξύ του C-suite και της πρώτης γραμμής.

Τα εταιρικά κέντρα, τα οποία τείνουν να βρίσκονται σε μέρη με σχετικά υψηλό κόστος διαβίωσης και δύσκολη μετακίνηση, θα πρέπει να προσφέρουν πιο ευέλικτες και ποικίλες δομές απασχόλησης για να προσελκύσουν τους ανθρώπους. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας με τεχνολογία και μη κανονικά χρονοδιαγράμματα εργασίας. Ένα άλλο πιθανό δόλωμα θα ήταν οι υπάλληλοι εκ περιτροπής για την προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων μέσω της εκπαίδευσης, του ελεύθερου χρόνου ή του χρόνου με την οικογένεια. Για όσους θέλουν να προωθήσουν μια καριέρα, προσφέροντας ένα μονοπάτι με ταχύτερους κύκλους προόδου που βασίζονται στην αξία (το 40% των millenials αναμένεται να προωθηθεί κάθε δύο χρόνια), θα βοηθήσει τις εταιρείες να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα.

the wall panel is dark brown

Μια διασταυρούμενη δομή

Αντίο, στατικό οργανωτικό διάγραμμα. Οι δομές αναφοράς και οι ρόλοι δεν θα είναι πλέον ικανοί να παραμείνουν αρκετά για να οριστούν σε ένα διάγραμμα γραμμών και κουτιών. Αν και δεν αναμένουμε ότι οι εταιρικές λειτουργίες θα εξαφανιστούν πλήρως, το εταιρικό κέντρο δεν θα αποτελείται πλέον από μια ιεραρχική οργάνωση λειτουργικών μονάδων, καθένα από τα οποία διαχειρίζεται ένα ξεχωριστό σύνολο αποτελεσμάτων. Αντ ‘αυτού, θα οριστεί από σχέσεις και ρόλους, με τους ανθρώπους να μετατοπίζονται συχνά σε νέες αναθέσεις και σχέσεις αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα από το που ταιριάζουν οι άνθρωποι, θα είναι το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Αν και δεν θα έχουν πλέον ένα τόσο μεγάλο προσωπικό ή ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, οι λειτουργικοί ηγέτες θα έχουν τώρα έναν ρόλο που έχουν επιδιώξει από καιρό: θα προσφέρουν στρατηγικά πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη και προοπτική στις επιχειρηματικές μονάδες. Για να γίνει αυτό το άλμα, αυτοί οι ηγέτες και οι ομάδες τους θα πρέπει να βγουν από τα κουκούλια τους και να εργαστούν πολύ πιο συνεργάσιμα με άλλες λειτουργίες και ηγέτες των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες εργασίες θα γίνουν μέσω ομάδων “διαλειτουργικής αυτοδιοργάνωσης” που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των καυτών πρωτοβουλιών προτεραιότητας, ενώ μια μικρή αλλά σταθερή ραχοκοκαλιά διαδικασιών που προσθέτουν βασική αξία λειτουργεί στο παρασκήνιο. Πολλές ομάδες θα σχηματιστούν σε μια τριμηνιαία (ή ακόμα και εβδομαδιαία) βάση, για να λύσουν προβλήματα ή να κερδίσουν χρόνο. Τα άτομα μπορούν να εργάζονται σε πολλές ομάδες κατά τη διάρκεια ενός έτους και ορισμένες από αυτές τις ομάδες μπορεί να μην έχουν καθοδηγημένο αρχηγό, αντί να αφήνουν τη λήψη αποφάσεων σε όποιον έχει την σχετική εμπειρογνωμοσύνη για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ένα μικρό, ευέλικτο εταιρικό κέντρο αυτού του είδους μπορεί να είναι ανθεκτικό, αξιόπιστο και αμείλικτα αποδοτικό, ακόμα και όταν η εταιρεία είναι παγκόσμια. Μπορεί να καταγράψει την πλήρη αξία της λειτουργικής συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων, χωρίς τεράστια γραφειοκρατία ή επιβάρυνση.

Θέση και διάταξη

Συνηθιζόταν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στη δουλειά για να συναντήσουν τους εργοδότες τους. Είτε ήταν κάποιος φρέσκος από το κολλέγιο ή ένας φιλόδοξος μεσαίος διευθυντής, αυτός γνώριζε ότι οι καλύτερες θέσεις εργασίας βρίσκονταν όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Για να αποφασίσει πού να ζήσει, ο εργαζόμενος ακολουθούσε το εταιρικό κέντρο.

Όχι πια. Με τον έντονο ανταγωνισμό, η φύση των εργασιών στο εταιρικό κέντρο εξελίσσεται για να απαιτήσει ένα εργατικό δυναμικό υψηλότερης εξειδίκευσης. Τώρα, όταν αποφασίζουν πού να εντοπίσουν την έδρα τους, οι εταιρείες ακολουθούν το ταλέντο. Η απόφαση της Amazon να εγκαταστήσει τη νέα έδρα της στη Νέα Υόρκη και κοντά στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει πιο ελκυστικά οικονομικά κίνητρα από ανταγωνιστικές τοποθεσίες, είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα. Η ανάγκη να προσελκύσει διακριτικά τα  ταλέντα, προκάλεσε βαθιές αλλαγές στην τοποθεσία και τη διάταξη των εταιρικών εδρών.

Μέσα στο executive floor, δεν υπάρχει πλέον επένδυση από μαόνι. Δεν υπάρχουν πλέον πορτρέτα ή ήσυχα γραφεία με κλειστές πόρτες. Οι εταιρείες προσπαθούν τώρα να προσφέρουν ανοικτούς, ευέλικτους και γεμάτους ανέσεις χώρους εργασίας, οι οποίοι ευνοούν τη συνεργασία και απαλλάσσονται από ιεραρχικά σύμβολα. Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν το χώρο που τους χρειάζονται, αντί να τους χορηγείται λόγω της θέσης τους. Οι χώροι “μου” γίνονται χώροι “μας”, πλημμυρισμένοι με φυσικό φως, όπως τα αίθρια. Η αειφορία είναι πρώτη και στο επίκεντρο τόσο στον σχεδιασμό γραφείων, όσο και στη διαχείριση εγκαταστάσεων. Τα δωμάτια δημιουργούνται σε μέγεθος και σχήμα για να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες των ομάδων αυτο-οργάνωσης. Καλά εκπαιδευμένα κατοικίδια ζώα μπορούν να έρθουν να συνεργαστούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Ο στόχος του σύγχρονου εταιρικού γραφείου δεν είναι να δημιουργήσει ένα μνημείο για την εταιρεία, αλλά να προσφέρει την αίσθηση της κοινότητας σε όλο και πιο διασκορπισμένο εργατικό δυναμικό. Οι υποψήφιοι υπάλληλοι δεν συγκρίνουν την ατμόσφαιρα της εταιρείας με εκείνη άλλων μεγάλων εταιρειών, αλλά προτιμούν αυτά τα κέντρα εργασίας, τα οποία δεν περιορίζονται από υποθέσεις σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης ή αισθητικής ενός χώρου εργασίας και οι οποίες συνεχώς καινοτομούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Microsoft, τέσσερις φορές περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται τώρα έξω από το γραφείο από ό, τι μόλις πριν από πέντε χρόνια. Με την τηλεργασία τόσο εύκολη και οικονομικά προσιτή, και την κινητή τεχνολογία τόσο πανταχού παρούσα, πολλοί εργαζόμενοι χρειάζονται έναν λόγο να έρθουν για να εργαστούν. Όλο και περισσότερο, ο σχεδιασμός γραφείου επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας και κοινής κουλτούρας, προσφέροντας ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις σημαντικές αποταμιεύσεις ακινήτων καθώς συρρικνώνεται το αποτύπωμα του HQ.

Λίγο πριν από την αγορά της από τη Microsoft το Μάιο του 2016, η LinkedIn έθεσε αυτήν την προσέγγιση σε εφαρμογή σε έναν νέο ουρανοξύστη στη γειτονιά της Νότιας Αγοράς του Σαν Φρανσίσκο. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτό το αρχηγείο του Σαν Φρανσίσκο λένε ότι μόνο ο CEO και η CHRO έχουν γραφεία με κλειστές πόρτες. Ο σχεδιασμός του ανοιχτού σχεδίου περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων με τεχνολογία, έργα τέχνης από τοπικούς καλλιτέχνες, δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών (μαγνητικές πινακίδες Mad Libs, πίνακες Dart Nerf-gun), χαρακτηρισμένες ήσυχες περιοχές και τοίχους από το δάπεδο έως την οροφή. Υπάρχει μια αίθουσα πισίνας, ένα γυμναστήριο με αίθουσες μασάζ, ένα μουσικό πρόγραμμα με πιάνο, κιθάρα και τύμπανα, καθώς και ένα αίθριο στην οροφή με εκπληκτική θέα. Τρεις ποικιλίες ταγιού kombucha σερβίρονται, και το πρωινό, το μεσημεριανό και ακόμη και το δείπνο, για όσους εργάζονται αργά, εξυπηρετούνται από την καφετέρια εντός του χώρου εργασίας.

Παρά αυτές τις ευκολίες, η απομακρυσμένη συνεργασία είναι ο κανόνας. Όλες οι αίθουσες συνεδριάσεων είναι εξοπλισμένες με εύκολη στη χρήση τηλεδιάσκεψη και οι υπάλληλοι έχουν όλοι μια εφαρμογή βιντεοδιάσκεψης στους φορητούς υπολογιστές τους. Αυτό παρέχει μεγάλη ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα εργασίας των εργαζομένων. Πολλοί υπάλληλοι της LinkedIn περιστρέφονται σε νέους ρόλους κάθε 18 έως 24 μήνες.

Οι εταιρείες σε πιο παραδοσιακές βιομηχανίες επανεξετάζουν επίσης τον σχεδιασμό των κεντρικών γραφείων τους. Το 2016, η Conagra, ένας γιγαντιαίος κατασκευαστής τροφίμων με σήματα όπως η Healthy Choice, το Hunt’s, το Marie Callender’s και το Slim Jim, μετέφεραν τις επιχειρήσεις του HQ από της Omaha της Νεμπράσκα, στο Σικάγο. Περίπου 500 θέσεις εργασίας σε εταιρικά κέντρα βρίσκονται σε γραφείο ανοιχτού σχεδίου στο Merchandise Mart του Σικάγο. Κάθε σταθμός εργασίας είναι εξοπλισμένος με γραφείο καθίσματος και η εκτελεστική ομάδα κάθεται με τους υπόλοιπους υπαλλήλους στη μέση του ανοικτού ορόφου. “Έχουμε ήδη τον κόσμο να συμπεριφέρεται με τρόπο πιο επιχειρηματικό, πιο συνεργατικό και πιο καινοτόμο”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sean Connolly λίγο μετά την κίνηση αυτή. “Αυτό που κάνει ο φυσικός χώρος είναι να διευκολύνει την κουλτούρα που αναζητάμε.”


Ρύθμιση του Virtuous Circle σε κίνηση

Η νέα προσέγγιση μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Η επανεγκατάσταση ή ο επανασχεδιασμός της εταιρικής σας έδρας είναι μια βαρυσήμαντη επιχείρηση από μόνη της. Έτσι, αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής βάσης των ταλέντων μας. Μόλις η μπάλα τεθεί σε κίνηση, ωστόσο, αποκτά ορμή. Καθώς οι εταιρείες υιοθετούν έναν πιο ευκίνητο τρόπο εργασίας, γίνονται μαγνήτες για ταλέντα Millennial. Οι Millennials, με τη σειρά τους, επιταχύνουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, γεγονός που διευκολύνει την ενοποίηση μεγάλων SSC, γεγονός που ενισχύει τους πιο ευέλικτους τρόπους εργασίας.

Όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε αυτοπροωθούμενο σύστημα, οι εταιρείες που κινούνται πρώτα κερδίζουν το πλεονέκτημα. Εσείς, ως εταιρικό στέλεχος, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με μια πλήρη αναμόρφωση της έδρας. Μπορείτε να κάνετε βήματα μέσα σε μια λειτουργία ή ένα μέρος της επιχείρησης. Ακολουθούν μερικές ενέργειες για να ξεκινήσετε τώρα:

• Αξιολογείτε αντικειμενικά την κατάσταση του σημερινού εταιρικού κέντρου σας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι ηγέτες των επιχειρήσεων σας βλέπουν την τρέχουσα ποιότητα της λειτουργικής υποστήριξης, την ωριμότητα και τις δυνατότητες του οργανισμού και της ομάδας σας και την ικανότητά σας να προσελκύετε ταλέντο σε σύγκριση με εκείνη των ανταγωνιστών.

• Καθορίστε τι πρέπει να αλλάξετε. Ποιες διακριτικές ικανότητες πρέπει να αναπτύξετε στην επιχείρησή σας; Πού είναι οι δεξαμενές ταλέντων που πρέπει να αξιοποιήσετε;

• Καθορίστε τρεις ή τέσσερις διαδρομές για την επίτευξη αυτού του στόχου μελλοντικής κατάστασης. Μην κυνηγάτε τη λειτουργική αριστεία για χάρη της. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε τρόπους για να κερδίσετε δυναμική μέσω μιας εξέλιξης των επιτυχημένων κινήσεων. Σε κάθε πορεία, αναζητήστε αυτές τις μορφές μόχλευσης: αυτοματοποιήστε ή ψηφιοποιήστε τις τρέχουσες πρακτικές για να κερδίσετε κλίμακα. Μειώστε την ποσότητα εργασίας χαμηλής αξίας που πραγματοποιείται στο εταιρικό κέντρο (ή καθόλου). Μετατοπίστε την επένδυση στις δυνατότητες που διακρίνουν ολόκληρη την εταιρεία σας. Επιτρέψατε περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται στην περιφέρεια. Προωθήστε την άτυπη κοινή μάθηση παρά την επίσημη εποπτεία και έλεγχο. Προσελκύστε, διατηρήστε και αναπτύξτε το σωστό ταλέντο.

Για πολλά κορυφαία στελέχη, οι αλλαγές στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μπορεί να φαίνονται γλυκόπικρα. Έφτασαν σε μια θέση στην καριέρα τους όπου περίμεναν ένα πλούσιο ιδιωτικό γραφείο, ένα κλειδί για την executive τουαλέτα και ένα διοικητικό βοηθό αφιερωμένο σε αυτούς. Αντ ‘αυτού, έχουν ένα γραφείο σε έναν ανοιχτό χώρο που μοιάζει με σοφίτα, κλεισμένο με την μέρα, και μια ομάδα ανθρώπων που συνεχώς μετατοπίζονται γύρω του. Όμως, όσοι αγκαλιάζουν το νέο κεντρικό κτίριο, σύντομα βρίσκουν ότι έχουν λίγες, ή και καθόλου, σκοτούρες. Το γραφείο σας μπορεί να μην έχει πλέον την ατμόσφαιρα ενός lounge club, αλλά θα φαίνεται και θα μοιάζει πλεονεκτικό.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.