22 Δεκ 2024
READING

Tα πιο ευάλωτα brands στην επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς

3 MIN READ

Tα πιο ευάλωτα brands στην επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς

Tα πιο ευάλωτα brands στην επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς

Όταν η Apple μείωσε την πρόβλεψη πωλήσεων για το τρίμηνο στις 2 Ιανουαρίου, βάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την αδυναμία στην Κίνα, οι ειδήσεις έστειλαν την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ανακοίνωση της Apple ανανέωσε τις ανησυχίες της για την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, που μεταφράζεται ως μήνυμα ότι οι αμέτρητες εταιρείες που βασίζονται στην Κίνα πρέπει να ανησυχούν.

Ορισμένες εταιρείες, φυσικά, είναι πιο ευάλωτες σε μια πτώση της αγοραστικής “όρεξης” στην Κίνα από άλλες. Σε σημείωμα των πελατών της στις 3 Ιανουαρίου, οι αναλυτές των μετοχών της Wells Fargo εξέτασαν περισσότερα από 30 εμπορικά σήματα λιανικής πώλησης που έχουν δραστηριότητα στην Κίνα και πόσο εκτεθειμένα είναι εκεί. Αν και οι περισσότερες μάρκες του ομίλου είχαν λιγότερο από 2% των πωλήσεών τους στη χώρα, λίγοι ξεχώρισαν, με το 10% ή περισσότερο των πωλήσεών τους να προέρχονται από την Κίνα. Σε αυτό το σκηνικό συμπεριλαμβάνονταν οι Adidas, Tiffany, Nike, Skechers, Tapestry Inc. (ιδιοκτήτης της Coach και Kate Spade) και το brand ρολογιών, Fossil.

Οι αριθμοί, όμως, δεν είναι απαραίτητα εγγύηση για τα προβλήματα που θα προκύψουν. Το μόνο πράγμα που φαίνεται σίγουρο τώρα είναι ότι η αβεβαιότητα θα είναι ο κανόνας για τους επόμενους μήνες.

Ενώ οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα εξακολουθούν να αυξάνονται (αυξήθηκαν κατά 8,1% το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους), ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται εδώ και χρόνια. Το σημερινό εμπόριο με τις ΗΠΑ αυξάνει την πίεση. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επεσήμανε τις εμπορικές εντάσεις ως λόγο για τις κακές λιανικές πωλήσεις από τα μέσα του 2017.

Το νέο της Apple, όπως δηλώνει η Wells Fargo, “δίνει στους retailers έναν ακόμη λόγο να παραμείνουν προσεκτικοί” προς άλλες μάρκες λιανικής πώλησης. Ωστόσο, σημειώνει επίσης ότι αυτό που συνέβη με την Apple “μπορεί να μην είναι 100% εφαρμόσιμο” σε όλες τις μάρκες με έκθεση στην Κίνα. Τα παπούτσια και τα ρούχα δεν είναι iPhones, και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν πει ότι αυτό που βιώνουν στην Κίνα είναι μεικτό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nike, Mark Parker, δήλωσε πρόσφατα στους αναλυτές ότι η ανάπτυξη της Nike στην Κίνα εξακολουθεί να επιταχύνεται και ότι η εταιρεία δεν έχει δει μέχρι στιγμής κανένα αντίκτυπο από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Kasper Rorsted, διευθύνων σύμβουλος της Adidas, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του τον Νοέμβριο ότι οι πωλήσεις της Adidas στην Κίνας αυξάνονταν έντονα. Είπε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο τρίμηνο, αλλά οφειλόταν περισσότερο στο γεγονός ότι η Adidas αναπτύσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό εκεί που έπρεπε να μετριαστεί τελικά. Δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, ο Manny Chirico, Διευθύνων Σύμβουλος της PVH Corp., ο οποίος κατέχει σήματα όπως τα Tommy Hilfiger και Calvin Klein, δήλωσε το Νοέμβριο ότι ενώ η κινεζική επιχείρηση της εταιρείας φαινόταν ισχυρή, είδε «κάποιες πιο μαλακές τάσεις κυκλοφορίας σε σχέση με την οικονομία και τις συναφείς εμπορικές ανησυχίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ». Η Tiffany, εν τω μεταξύ, σημείωσε όταν ανέφερε τα αποτελέσματα λίγες εβδομάδες πριν, ότι οι πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα ήταν καλές, αλλά οι πωλήσεις από τους ταξιδιώτες κινέζους αγοραστές ήταν κάτω.

Οι προσεχείς μήνες θα μπορούσαν φυσικά να αλλάξουν αυτές τις προοπτικές. Όμως, η κατάσταση στην Κίνα διαδραματίζεται για μεμονωμένες μάρκες και είναι σαφές ότι κάθε εταιρεία που παίρνει μεγάλο μέρος των πωλήσεών της από τη χώρα πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.