25 Απρ 2024
READING

3 Απίθανες Startups

5 MIN READ

3 Απίθανες Startups

3 Απίθανες Startups

Το CES μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη στον κόσμο για τους γίγαντες της τεχνολογίας, αλλά είναι και ένας από τους πρωταρχικούς κόμβους για τις καινοτομίες του τομέα. Ένας από τους χώρους της, γνωστός ως “Eureka Park”, φιλοξενεί συχνά πάνω από 1.200 νεοσύστατες επιχειρήσεις από περισσότερες από 40 χώρες. Και παρόλο που υπάρχουν φανταχτερά περίπτερα από εταιρείες όπως η Google, η Intel, η Huawei και γενικότερα άλλες που προκαλούν θόρυβο γύρω τους, είναι οι νεοσύστατες εταιρίες που τείνουν να έχουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες και ακόμα και μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα προϊόντα. Εδώ είναι πέντε από τις πιο εμπνευσμένες νεοσύστατες εταιρείες που ξεχώρισαν στο show.

Timekettle

Ο Leal Tzen ήταν πάντα οπαδός των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’s “Babel fish” – ένα πλάσμα που μπορεί να ζει στο αυτί σας και να μεταφράζει οποιαδήποτε γλώσσα σε πραγματικό χρόνο – τον ενέπνευσε να ιδρύσει αυτή την εταιρεία μετάφρασης. Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018, το πρωτότυπο προϊόν της Timekettle είναι το WT2 Plus, ένα σύνολο ακουστικών που μεταφράζουν με τεχνολογία AI και έχουν ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων παρά τις ελάχιστες διαφημίσεις.

Μια άλλη από τις εμπνεύσεις του Tzen; Οι γονείς του, που μιλάνε μόνο μία γλώσσα. Τους έστειλε διακοπές στις Άλπεις το 2016 και τους εγκατέστησε πολλές μεταφραστικές εφαρμογές, αλλά οι γονείς του Tzen δεν τις χρησιμοποίησαν, μέχρι που αρρώστησαν κιόλας από το υψόμετρο. “Ήταν πολύ δύσκολο”, θυμάται. Τέλος, ο Tzen κατάλαβε ότι δεν πρόκειται μόνο για τη μετάφραση.  Πρόκειται για την επικοινωνία, την άνετη αλληλεπίδραση και την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων. “Πιστεύουμε ότι η μετάφραση δεν είναι αρκετή”, είπε.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες μεταφραστικές επιλογές στην αγορά απαιτούν περισσότερη εργασία από μέρους του καταναλωτή από ό, τι το WT2 Plus. Τα ανταγωνιστικά προϊόντα μετάφρασης συνήθως υπαγορεύουν όταν μιλάει ένα άτομο κάθε φορά, ο χρήστης  πρέπει να κατεβάσει μια εφαρμογή ή το ένα άτομο να§θ μιλάει σε ένα smartphone ενώ το άλλο χρησιμοποιεί ένα ακουστικό. Αλλά χρησιμοποιώντας τη λύση του Tzen, οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του απλού διαχωρισμού των ακουστικών και του μοιράσματος μεταξύ τους. Τότε, και οι δύο μπορούν να αρχίσουν να επικοινωνούν αμέσως. Τα ακουστικά χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογία μείωσης του θορύβου μέσω νευρωνικών δικτύων και μπορούν να μεταφράσουν περισσότερες από 36 γλώσσες.

MATE

Κατασκευάστε κάτι που εσείς θα αγοράζατε, και είναι πιθανόν να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Christian Adel Michael και Julie Kronstrom Carton ίδρυσαν το MATE το 2016 αφού πέρασαν περίπου δύο χρόνια ψάχνοντας για ένα cool, προσιτό ηλεκτρικό ποδήλατο. Τα αδέρφια κατάγονται από την Κοπεγχάγη, μια πόλη που προφανώς έχει περισσότερα ποδήλατα από τους ανθρώπους. Όταν οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν ένα clean-cut e-bike, κατάλαβαν ότι υπάρχει μια «τρύπα στην αγορά», είπε ο Michael. Αποφάσισαν να το γεμίσουν, ξεκινώντας τις εργασίες για το έργο το 2016 και ταυτόχρονα ξεκινώντας την πρώτη τους εκστρατεία crowdfunding στην Indiegogo.

Από την πρώτη αυτή εκστρατεία, η MATE έχει πουλήσει 8.000 ποδήλατα σε πελάτες σε περισσότερες από 50 χώρες. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας, γιατί εάν τα αδέλφια είχαν πάει στην παραδοσιακή διαδρομή των αλυσίδων διανομής, θα χρειαζόταν να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες οδηγίες της απογραφής, ενδεχομένως κατασκευάζοντας πολλά περισσότερα προϊόντα από ό, τι θα διέθεταν. Με την πώληση απευθείας στους πελάτες τους, κατασκεύασαν τον ακριβή αριθμό ποδηλάτων που παραγγέλονταν (και πιθανόν εξοικονόμησαν 10 έως 40% από το κόστος κατασκευής, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Indiegogo, David Mandelbrot). Η εταιρεία έφθασε επίσης σε ένα σημαντικό ορόσημο της πλατφόρμας crowdfunding: Αφού άγγιξε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εκστρατείες, η MATE μάζεψε περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην ιστορία της Indiegogo.

Οι συνήθεις συμβουλές για το crowdfunding είναι να δουλέψετε για τη δημιουργία διαφημιστικού μηνύματος για το προϊόν σας για διάστημα έως και έξι μηνών ή ένα χρόνο, αλλά ο Michael και η Carton δεν το έκαναν αυτό, αλλά επέλεξαν να βρουν κάποια χρήματα για στοχοθετημένες διαφημίσεις στο Facebook και σε άλλα online μέσα. Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα είναι διαθέσιμα τώρα και η εκπτωτική τιμή ξεκινά από 699 δολάρια, συν το κόστος αποστολής.Οι τιμές στις Η.Π.Α. πιθανότατα θα ανέλθουν μεταξύ $ 1.400 και $ 2.000, δήλωσε η Carton.

Pillo Health

Το 2005, ο πατέρας του Emanuele Musini πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Δεν είχε πάρει τα φάρμακά του σύμφωνα με τις οδηγίες ή δεν είχε ακολουθήσει όλες τις εντολές του γιατρού, είπε ο Musini και η τραγωδία χτύπησε την οικογένειά του σκληρά. Μία σκέψη στριφογύριζε στο μυαλό του Musini τα επόμενα χρόνια: Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποιος εκεί για να παρακολουθεί τον πατέρα του και το πλάνο υγείας του; Τι θα συνέβαινε τότε;

Ο Musini αποφάσισε να σχεδιάσει έναν “ειδικό κατ’οίκον”  για να χρησιμεύσει ως είδος βοηθού υγείας, ειδικά όταν πρόκειται για λήψη φαρμάκων όπως έχει προγραμματιστεί από τον γιατρό. Οι φροντιστές στο σπίτι είναι απαγορευτικοί οικονομικά, για πολλές οικογένειες και να κάνει τη ζωή των ηλικιωμένων που θέλουν να γεράσουν σπίτι τους πιο προσιτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιούργησε το Pillo, τον βοηθό υγειονομικής περίθαλψης για το σπίτι, αφού ίδρυσε την εταιρεία Pillo Health. Η συσκευή είναι διαθέσιμη τώρα και κοστίζει $ 499, συν μηνιαία συνδρομή $ 39. Οι προγραμματισμένες υπενθυμίσεις αναγκάζουν το Pillo να “ξυπνήσει”, να σαρώσει το δωμάτιο για κάποιο άτομο και να τον προειδοποιήσει ότι ήρθε η ώρα να πάρει ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει στο Pillo να τους το δωσει. Εάν δεν παίρνουν τα φάρμακά τους για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, το Pillo θα ειδοποιήσει την ομάδα φροντίδας του χρήστη (είτε πρόκειται για ιατρούς είτε για οικογένεια) ώστε να ξεκινήσουν μια συνομιλία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Pillo: Ένας χρήστης μπορεί να του θέσει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, από το γενικό -“Πόσες θερμίδες έχει ένα μήλο;”- στο συγκεκριμένο -“Δείξε μου το ημερήσιο πλάνο λήψης φαρμάκων μου”. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν scroll μεταξύ των τύπων φαρμάκων και των χρόνων τους, καθώς και των “φίλων” τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.