16 Ιαν 2025
READING

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα

4 MIN READ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η Κίνα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple δεν είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ή του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία κατηγορήθηκε για μια μεγάλη πτώση των πωλήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι οι καταναλωτές θεωρούνται δεδομένοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Apple θεωρεί ότι το iPhone είναι ένα μοναδικό προϊόν, σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, όπου οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πληρώσουν υψηλότερες και υψηλότερες τιμές για τις νεότερες εκδόσεις του. Αυτό ήταν σίγουρα αλήθεια πριν από μια δεκαετία, όταν η Apple ήταν ο πρωτοπόρος των smartphones και οι πάροχοι υπηρεσιών επιδοτούσαν για νέες αγορές smartphone.

Αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό στις μέρες μας. Ενώ ορισμένοι οπαδοί της Apple εξακολουθούν να βρίσκουν μοναδικά τα προϊόντα της Apple, υπάρχει πληθώρα ανταγωνισμού από άλλους κατασκευαστές smartphones.

Εν τω μεταξύ, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν επιδοτούν πλέον τις πωλήσεις smartphones, καθώς ωριμάζει η αγορά τους.

Αυτή η αλλαγή στο “πλαίσιο” και τις συνθήκες της αγοράς, καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για την Apple να συνεχίσει με την παλιά της στρατηγική: να εισαγάγει νέες εκδόσεις του προϊόντος της και να κάνει τους καταναλωτές να πληρώσουν υψηλότερες τιμές γι ‘αυτά.

Για την Apple, το σημερινό περιβάλλον υπογραμμίζει τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της: να πείσει τους πελάτες ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα iPhone, σε μια εποχή που η βιομηχανία smartphones έχει φτάσει στην κορυφή της και φθηνότερα τηλέφωνα πλημμυρίζουν αγορά.

Στο εξωτερικό, η Apple υποθέτει ότι οι καταναλωτές είναι τόσο ανήσυχοι όσο οι Αμερικανοί καταναλωτές που αγωνιούν να πάρουν τα προϊόντα της. Παρόλο που αυτό ισχύει για τους καταναλωτές σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δεν ισχύει το ίδιο για αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένα μικρό κλάσμα από αυτό των ανεπτυγμένων χωρών.

Στην πραγματικότητα, η Apple δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτών των αγορών, αφήνοντάς τους ασιατικούς κατασκευαστές να μπουν στο παιχνίδι με  οικονομικά προσιτά smartphones.

Η Apple δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που θεωρεί τους καταναλωτές δεδομένους και εκείνοι υποφέρουν από τις συνέπειες.

Πίσω στη δεκαετία του 1990, η McDonald’s επικεντρώθηκε στην κατασκευή νέων εστιατορίων και στην αγορά άλλων αλυσίδων τροφίμων και παραμέλησε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων γενιών καταναλωτών – ένα μενού με περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας. Μεγάλο λάθος. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία μειώθηκαν, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν αλλού την αξία.

Στις αρχές του 2000, η ​​Cisco Systems έπαθε εμμονή με την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων και απομακρύνθηκε από τους τελικούς πελάτες της, χάνοντας μερίδια αγοράς από τις  Juniper Networks και Huawei Technologies.

Στη συνέχεια, υπάρχει η περίπτωση της Research in Motion,την BlackBerry. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​ανάπτυξη ανέβηκε για την Research In Motion. Κάθε τρίμηνο η εταιρεία παρείχε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα κέρδη. Τα BlackBerries ξεπέρασαν τα συμβατικά τηλέφωνα, ξεπερνώντας ακόμα και την Apple. Όμως, την επόμενη δεκαετία, η εταιρεία δεν κατάφερε να συμβαδίσει με την καινοτομία. Μεγάλο λάθος. Οι πελάτες της RIM απάντησαν άμεσα, απορρίπτοντας τα τηλέφωνα BlackBerry για iPhones.

Θα πετάξουν οι πελάτες της Apple το iPhone για ανταγωνιστικά προϊόντα; Θα δείξει το μέλλον.

Εν τω μεταξύ, η αγορά εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη για το δυναμικό καινοτομίας της Apple. Παραμένω αισιόδοξη για τη μελλοντική επέκταση της Apple και την τεράστια δύναμη της καινοτομίας».Φαίνεται ότι αυτό είναι το βασικό θεμελιώδες στοιχείο που η αγορά αναζητά αυτή τη στιγμή.

Είναι επίσης αισιόδοξη για το δυναμικό ανάπτυξης της Apple στην Ινδία.Και υπάρχει ένας άλλος, δυνητικά σημαντικός οδηγός ανάπτυξης για την Apple: η Ινδία, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη αγορά smartphones για την εταιρεία, με τα iPhones να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων smartphone στην περιοχή.

Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την Apple. Να βρει το σωστό προϊόν για να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτής της αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.