20 Απρ 2024
READING

Experience Creators και Technology Embracers | retailers που θα διακριθούν το 2019

5 MIN READ

Experience Creators και Technology Embracers | retailers που θα διακριθούν το 2019

Experience Creators και Technology Embracers |  retailers που θα διακριθούν το 2019

Καθώς οι νεότερες γενιές μετακινούνται σε πιο σταθερά οικονομικά στάδια ζωής, αναρριχώνται ταυτοχρόνως προς την κατεύθυνση του καταναλωτικού “τοτέμ”, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς και την αγοραστική δύναμη. Με τις αυξήσεις των Millennials και των Gen-Zers, μαζί με την τεχνολογική καινοτομία που δεν δείχνει καθόλου σημάδια επιβράδυνσης, οι τάσεις λιανικής πώλησης το 2019 είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσουν την ικανότητα των λιανοπωλητών να παραμείνουν στην επιφάνεια σε μια αγορά που αν δεν κολυμπήσουν, θα πνιγούν. Μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηριστικών, οι Millennials είναι γνωστοί για την αναζήτηση ικανοποίησης μέσω εμπειριών και για την ύπαρξή τους στην πρώτη γραμμή της νέας τεχνολογίας,  πιθανώς τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα κατά την ανάλυση της συμπεριφοράς και του σχεδιασμού των καταναλωτών για το επόμενο έτος. Η ετοιμότητα και η ικανότητα εξέλιξης θα είναι απαραίτητες. Εάν αλλάζουν οι συμπεριφορές των καταναλωτών, πρέπει να αλλάξουν και οι αγορές.

Δημιουργήστε Εμπειρίες

Ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να επεκτείνεται, τα retail brands φυσικών καταστημάτων δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ελπίδα. Έρευνα από την εταιρεία μάρκετινγκ συμπεριφοράς SmarterHQ δείχνει ότι το 50% των Millennials  προτιμά να ψωνίζει στο κατάστημα. Αυτή η μερίδα των καταναλωτών δεν βλέπουν τα ψώνια ως αγγαρεία, αλλά την αγκαλιάζουν ως εμπειρία. Ψάχνουν για άνεση, μοναδικότητα και δέσμευση και η έλλειψη οποιουδήποτε από αυτά μπορεί να τους αποτρέψει από την αγορά.

Ο Michial Miller, ένας Millennial που συμμετείχε σε μια συζήτηση για τις τάσεις λιανικής πώλησης σήμερα, μιλάει για τη σημασία των μαρκών που δημιουργούν εμπειρίες στο κατάστημα για να οδηγήσουν σε πωλήσεις των καταναλωτών. Περιγράφει βιβλιοπωλεία που φιλοξένησαν βραδιές ποίησης, συζητήσεις και άλλα διαδραστικά γεγονότα και, μέσα από αυτά τα γεγονότα, ισχυρίζεται ότι «γίνονται περισσότερο σαν ένα κέντρο πολιτισμών παρά ένα κατάστημα λιανικής πώλησης».

Ένα άλλο παράδειγμα καταστήματος λιανικής πώλησης που ταιριάζει στις επιθυμίες των νέων αγοραστών, είναι τα Sephora, μια εταιρία καλλυντικών, που προσφέρει στους πελάτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους στο κατάστημα ή να έχουν κάποιον από τους εκπαιδευμένους συνεργάτες τους να εφαρμόσουν το προϊόν στα πρόσωπά τους. Η H&M είναι μια μάρκα ειδών ένδυσης που μερικές φορές φέρνει κάποιον γνωστό  DJ στο κατάστημα για να φτιάξει τη διάθεση των πελατών για μια αισιόδοξη εμπειρία αγορών. Η Gymboree, μια εταιρεία παιδική ένδυσης, διαθέτει μια παιδική χαρά στο πίσω μέρος των καταστημάτων της. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να παραμένουν απασχολημένα ενώ οι γονείς τους ψωνίζουν. Αυτές είναι μόνο λίγες εμπειρίες λιανικής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Αλλά με τη νεότερη γενιά που αναμένεται να ξεπεράσουν τους Baby Boomers φέτος ως ο υψηλότερος πληθυσμός των Αμερικανών, τα καταστήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν μοναδικές, εμπνευσμένες εμπειρίες στο κατάστημα το 2019.

Αγκαλιάστε τη νέα τεχνολογία

Καθώς τα εμπορικά σήματα φαίνονται να παρέχουν θετικές εμπειρίες στο κατάστημα για τους πελάτες τους, πολλοί φυσικά μπορούν να επιλέξουν να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες. Οι μάρκες δεν μπορούν να κάνουν σοβαρό λάθος. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία ανάλυσης omnichannel Euclid, δείχνει ότι ενώ οι Millennials απολαμβάνουν μια επαυξημένη εμπειρία αγορών στο κατάστημα, αναμένουν επίσης ευκολία και αποδοτικότητα. 47% των ερωτηθέντων της έρευνας ανέφεραν ότι προτιμούν να αγοράζουν ηλεκτρονικά και να τα παραλαμβάνουν στο κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι χώροι ηλεκτρονικού εμπορίου τους και τα καταστήματα τους θα συνεργάζονται άψογα. Το Nordstrom είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του ταξιδιού του πελάτη στο διαδίκτυο, προσφέροντας μια επιλογή “παραλαβής σε κατάστημα”. Οι πελάτες μπορούν να περιηγηθούν στον ιστότοπο, να προσθέσουν στοιχεία στο καλάθι τους και αντί να κάνουν check-out, μπορούν να κάνουν κράτηση των αντικειμένων τους στο πλησιέστερο κατάστημά τους για να τα δοκιμάσουν αυτοπροσώπως. Επιπλέον, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων, το 69% των αγοραστών που ψωνίζουν online και παραλαμβάνουν στο κατάστημα, καταλήγουν να αγοράζουν πρόσθετα αντικείμενα.

Η εμπειρία της πληρωμής; μπορεί επίσης να συμβάλει στην απρόσκοπτη εμπειρία του πελάτη. Οι μακρές και αργές γραμμές πληρωμής αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους περισσότερους καταναλωτές και οι έμποροι έχουν απώλειες στις πωλήσεις. Πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης έχουν εγκαταστήσει σταθμούς πληρωμής με iPad, οι οποίοι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε διαφορετικά σημεία του καταστήματος για να ανακατευθύνουν την κυκλοφορία. Οι μέθοδοι ψηφιακής πληρωμής, όπως η Apple Pay ή η Paypal, προσφέρουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να πληρώσουν μέσω του τηλεφώνου τους και γίνονται δεκτές από έναν αυξανόμενο αριθμό εμπόρων. Το Sam’s Club έχει εφαρμόσει ακόμη και μια νέα μέθοδο ελέγχου Check & Go. Οι πελάτες σαρώνουν τα αντικείμενά τους σε μια εφαρμογή καθώς ψωνίζουν, κάνουν check in στην εφαρμογή και δείχνουν την απόδειξη σε έναν βοηθό στην έξοδο.


Ενώ έχουμε δει πολλά βήματα προς την ανάμειξη της τεχνολογίας σε εμπειρίες λιανικής κατά το προηγούμενο έτος, έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι καταναλωτικές αγορές εξελίσσονται συνεχώς. Τα καταστήματα κλείνουν σε μεγάλο βαθμό στο εμπορικό κέντρο που στη δεκαετία του 1960 ήταν καινοτόμο για την εποχή του με υπαίθριες καφετέριες και εσωτερικές αποθήκες,  που με τη σειρά του έχει επισκιαστεί από την ηλεκτρονική αγορά σε πολλές τοποθεσίες. Κάθε καινοτομία έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτικών αγορών και η σημερινή αγορά δεν διαφέρει. Το 2019 πρέπει να ανταποκριθούμε στην επιθυμία των καταναλωτών να δημιουργήσουν μια βιωματική εμπειρία αγορών και να κατανοήσουμε την τεχνολογία. Ο επιτυχημένος λιανοπωλητής θα πρέπει, και πάντα έπρεπε, να ανταποκριθεί στην επιθυμία των καταναλωτών να παραμείνουν στη ζωή τους. Οι τάσεις της αγοράς μας έδωσαν σωσίβιες λέμβους. Απλά πρέπει να τις αρπάξουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.