18 Απρ 2024
READING

Πως πίστευε η Microsoft το 2009 ότι θα είναι το 2019

3 MIN READ

Πως πίστευε η Microsoft το 2009 ότι θα είναι το 2019

Πως πίστευε η Microsoft το 2009 ότι θα είναι το 2019

Σίγουρα λίγοι θυμόμαστε πως φανταζόσασταν ότι θα μοιάζει το 2019 πριν από 10 χρόνια. Αλλά το βίντεο που η Microsoft κυκλοφόρησε το 2009, σκεπτόμενη πως θα είναι η τεχνολογία το 2019, δεν είναι σαν μια φωτογραφία παλιάς εποχής. Το βίντεο που έρχεται από μια δεκαετία πίσω, μοιάζει παράξενα σύγχρονο. Στην πραγματικότητα, με βάση την τεχνολογία που προβλέπει – από περιβάλλοντα λειτουργίας δια της αφής ως τις αστικές πράσινες στέγες – θα μπορούσε εύκολα να είχε παραχθεί το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=t5X2PxtvMsU

Από ό,τι φαίνεται, το μέλλον της τεχνολογίας είναι ένας επίπεδος κύκλος.

Το παλιό βίντεο της Microsoft αναφέρεται πολλά γνωστά μελλοντικά ορόσημα: Κάθε τηλέφωνο είναι μια πλάκα από γυαλί. Κάθε αντικείμενο, από τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τα φλιτζάνια καφέ, είναι “smart” και έχει τη δική του οθόνη LCD. Κάθε γραφείο είναι ένα “smart”  γραφείο και κάθε τοίχος είναι “smart”  τοίχος. Οι εφημερίδες αναδιατάσσονται μπροστά στα μάτια σας και οι πληροφορίες ξεπηδούν μεταξύ όλων αυτών των οθονών και αντικειμένων με το χτύπημα του χεριού σας. Τα δεδομένα είναι παντού!

Αυτές οι φανταστικές έννοιες είναι, σήμερα πλέον, συνυφασμένες με την καθημερινότητα. Είναι συντομογραφίες του μέλλοντος, το αλφαβητάρι της τεχνολογίας. Μπορείτε να τα βρείτε σε κινηματογραφικές ταινίες ή σε διαφημίσεις φαρμάκων ή ασφάλισης αυτοκινήτου και η απάντηση στο μυαλό σας είναι πιθανώς κάτι σαν “Ναι, αυτός είναι ο κόσμος του αύριο”.

Γιατί λοιπόν αυτές οι ουτοπικές απεικονίσεις του μέλλοντος πάντοτε αισθάνονται ότι είναι απρόσιτες; Επειδή, ως επί το πλείστον, το ίδιο το υλικό δεν έχει αλλάξει ριζικά. Τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιούμε τώρα είναι σχετικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούσαμε την εποχή που η Microsoft φαντάστηκε αυτό το μέλλον. Ενώ υπάρχουν “έξυπνα” φλιτζάνια, ηλεκτρονικό χαρτί και έξυπνα γραφεία, δεν έχουν ακόμη επιτυχία σε κλίμακα. Και το είδος ελέγχου με το χέρι, που η Microsoft μας έδειξε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε δεδομένα μεταξύ συσκευών είναι απολύτως υπαρκτό, αλλά δεν έχει ακόμη καταστήσει τα προϊόντα αυτά δημοφιλή. Ένα είναι σίγουρο: Πρώτα θα πετάξουμε με αυτοκίνητα και μετά θα καταφέρουμε να σύρουμε μια παρουσίαση PowerPoint από το iPhone στον προβολέα της αίθουσας συνεδριάσεων της εταιρείας μας!

Προς υποστήριξη της Microsoft, η εταιρεία είχε δίκιο για μερικές από τις τεχνολογίες σε αυτό το βίντεο. Απλώς αυτά τα προϊόντα έχουν αλλάξει τον κόσμο με πιο ήσυχους ρυθμούς από αυτό που φανταζόταν αυτό το βίντεο. Γλωσσική μετάφραση σε πραγματικό χρόνο; Υπάρχει. Κάμερες που αναγνωρίζουν τα φυτά ή σχεδόν οτιδήποτε άλλο βλέπουν; Ναι. Η τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, της τεχνολογίας AI και των σύννεφων έχουν προχωρήσει εκθετικά από το 2009, επεκτείνοντας τα κέρδη της Microsoft στην πορεία. Τον Νοέμβριο η Apple, η εταιρεία που μας έδωσε τη μεγαλύτερη επανάσταση υλικού ανά τις  δεκαετίες, έγινε λιγότερο πολύτιμη από τη Microsoft, μια εταιρεία που έχει χτίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του cloud computing και του AI.

Αν μόνο αυτά τα πράγματα ήταν τόσο φανταχτερά όπως ένα smartphone από διαφανές γυαλί, μόνο τότε θα μπορούσαμε τελικά να σταματήσουμε να κάνουμε βίντεο για τέτοια φανταστικά κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.