16 Ιαν 2025
READING

Εταιρείες από την Apple ως τη Ford για τον κίνδυνο στην κινεζική οικονομία

5 MIN READ

Εταιρείες από την Apple ως τη Ford για τον κίνδυνο στην κινεζική οικονομία

Εταιρείες από την Apple ως τη Ford για τον κίνδυνο στην κινεζική οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης του Trump βάζει στον “πάγο” ολόκληρη την κινεζική οικονομία και αυτό φέρνει τα στελέχη κορυφαίων εταιρειών των ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών να κάνουν μια δύσκολη αρχή με το νέο έτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έκανε περικοπή στην πρόβλεψη των πωλήσεων της εταιρείας , καταδικάζοντας σχεδόν αποκλειστικά για την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα  τον εμπορικό πόλεμο που έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς τους τελευταίους μήνες σε εκατοντάδες προϊόντα και εμπορεύματα που πωλούνται μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας . Η συνεχιζόμενη ένταση αρχίζει να εξαπλώνεται σε ισολογισμούς και τιμές μετοχών εταιρειών στις ΗΠΑ,  σε αυτοκινητοβιομηχανίες στο Ντιτρόιτ, λιανοπωλητές στην Fifth Avenue και εταιρείες τεχνολογίας στο Silicon Valley.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατηγορείται, τουλάχιστον εν μέρει, για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής τους, ειδικά στην Κίνα,  ακόμη και όταν οι δύο χώρες αναστέλλουν τα σχέδια για θέσπιση δασμών ενώ προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων στην Κίνα επιβραδύνεται

Δεδομένου ότι οι δασμοί του εμπορικού πολέμου συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα, παρά τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping να μην εφαρμόσουν νέες εισφορές κατά τη διάρκεια μιας διαπραγματευτικής περιόδου 90 ημερών, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται. Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μια κυβερνητική think tank, μείωσε πρόσφατα την εκτίμησή της για την οικονομία της Κίνας από 6,5% φέτος σε 6,3%. Ενώ αυτό φαίνεται να είναι μια μικρή διαφορά, αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, όταν κατανέμεται στα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού της χώρας.

Οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 8,1% το Νοέμβριο, ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε 15 χρόνια, ανέφερε η Coresight Research, επικαλούμενη στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Η αύξηση των εξαγωγών σημείωσε πτώση στο 5,4% το Νοέμβριο, από 15,5% τον Οκτώβριο, δήλωσε η Coresight.

“Δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης”, δήλωσε ο Cook της Apple σε επιστολή προς τους μετόχους .

Οι πωλήσεις της Ford στην Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2018 σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2017. Τον Νοέμβριο, οι πωλήσεις της Ford στην Κίνα μειώθηκαν περισσότερο από 50% τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

“Αυτή είναι η πρώτη παρατεταμένη κάμψη στα χρονικά “, δήλωσε ο Michael Dunne, Διευθύνων Σύμβουλος της ZoZo Go, ο οποίος συμβουλεύει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Κίνα. “Θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση το 1998-1999 για να δούμε την τελευταία φορά που η Κίνα είχε επίπεδες ή μειωμένες πωλήσεις για τέσσερις μήνες ή περισσότερους στη σειρά.”

Κινέζοι τουρίστες

Οι έμποροι λιανικής πώλησης πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά για τις ειδήσεις που σχετίζονται με την Κίνα, ακόμη και αν οι επιπτώσεις δεν έπληξαν προς το παρόν πολύ την κερδοφορία τους. Οι μετοχές της Tiffany μειώθηκαν κατά 9,6% στις 28 Νοεμβρίου, αφού εξέδωσαν τις απογοητευτικές πωλήσεις του τρίτου τριμήνου που είχαν πληγεί από τις ασθενέστατες δαπάνες από κινέζους τουρίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χονγκ Κονγκ. Τα κέρδη της εταιρείας πολυτελών κοσμημάτων δεν ήταν άσχημα, αλλά τα έσοδα των 1,01 δισ. δολαρίων δεν ήταν αντάξια των εκτιμήσεων των 1,05 δισ. δολαρίων από αναλυτές.

Το Target δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι ήταν “βαθιά προβληματισμένο” από τον κλιμακωτό εμπορικό πόλεμο της κυβέρνησης Trump, λέγοντας ότι απειλεί να υπονομεύσει την οικονομία των ΗΠΑ, τιμωρεί τις αμερικανικές οικογένειες και αυξάνει τις τιμές για τα πάντα, από σακίδια έως στυλό.

Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει επηρεάσει εξίσου όλες τις εταιρείες των ΗΠΑ. Οι Lululemon και Nike ανέφεραν την Κίνα ως ένα λαμπρό σημείο στις πρόσφατες εκθέσεις κερδών. Οι πωλήσεις της Nike αυξήθηκαν κατά 31% κατά τη διάρκεια του φορολογικού δεύτερου τριμήνου της εταιρείας που έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

“Τώρα, ενώ υπήρξε αβεβαιότητα για την καθυστέρηση όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν έχουμε δει καμία επίδραση στην επιχείρησή μας”, δήλωσε ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής Andy Campion τον προηγούμενο μήνα. “Η Nike συνεχίζει να κερδίζει τη “μάχη” με τον καταναλωτή στην Κίνα”.

Η Lululemon, η Starbucks και άλλοι έμποροι λιανικής πώλησης των Η.Π.Α. έχουν βελτιώσει τη συνεργασία τους με τις τοπικές εταιρείες στην Κίνα.

Η Κίνα είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αερομεταφορών στον κόσμο και η επιβράδυνση θα έβλαπτε τους κατασκευαστές και τους αερομεταφορείς, παρόλο που δεν τους έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, μια βιομηχανική ομάδα που εκπροσωπεί εμπορικές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, δήλωσε ότι αναμένει από την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο μέχρι το 2022.

Μέχρι στιγμής, η διάθεση της βιομηχανίας ήταν αισιόδοξη. Το Σεπτέμβριο, η Boeing, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, αύξησε την εκτίμησή της για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα κατασκευάσει ως το 2037 κατά 6%, σε περίπου 7.700 αεροπλάνα αξίας περίπου 1.2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Πολυτελή προϊόντα

Οι πολυτελείς εταιρείες λιανικής και προϊόντων, εν τω μεταξύ, κινδυνεύουν να χάσουν ένα πολύτιμο σύνολο πελατών, εάν οι κινεζικές πωλήσεις επιβραδυνθούν. Οι κινέζοι αγοραστές αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 45% της αγοράς πολυτελών κατοικιών μέχρι το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων Bain.

Μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα ήταν μικρό. Οι πωλήσεις καλλυντικών πολυτελείας στην Κίνα, όπου εταιρείες όπως η Estee Lauder πωλούν τα προϊόντα τους, επιβραδύνθηκαν στο 4,4% το Νοέμβριο, από 7,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies.

Τα στελέχη της εταιρείας κατασκευής ειδών πολυτελείας LVMH δήλωσαν στους αναλυτές τον Οκτώβριο ότι βλέπουν μόνο μια μικρή μείωση της ζήτησης από τους αγοραστές της Κίνας.

Ακόμα, ο φόβος της απώλειας κινεζικών πελατών πολυτελείας έχει κουράσει την αγορά. Τα στελέχη της LVMH τον Οκτώβριο δήλωσαν ότι οι κινεζικές αρχές επιβάλλουν ρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή πολυτελών ειδών με περισσότερη δύναμη. Η αναγνώριση αυτή επηρέασε μετοχές εταιρειών πολυτελείας σε όλο τον κόσμο, όπως η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Gucci, Kering SA, η Prada και η Shiseido.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.