Πώς ο τομέας των outdoor δραστηριοτήτων εξελίσσεται για να δώσει νέες ευκαιρίες στους καταναλωτές

Για δεκαετίες, ο τομέας της υπαίθριας αναψυχής εστιάστηκε επάνω στο περπάτημα και την αναρρίχηση ως βασικές δραστηριότητες γύρω από τις οποίες οικοδομήθηκε η επιχείρηση. Με τη συνεχιζόμενη ανάγκη ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πτώση των επιχειρήσεων και τις μεταβαλλόμενες τάσεις των προσδοκιών των καταναλωτών, ο τομέας έχει αγκαλιάσει νέες δραστηριότητες, περιβάλλοντα και την έννοια των μικρών περιπετειών.

Από το trail running στο paddleboard και από τους δυναμικούς Rat Races μέχρι την πεζοπορία στην πόλη, το “αστικό ύπαιθρο” αποτελεί την κεντρική σκηνή, συνδυάζοντας την υπαίθρια μόδα τρόπου ζωής με προσιτές περιπέτειες. Από την προετοιμασία των απαιτητικών προκλήσεων, πολλές μάρκες του κλάδου κινούνται προς την περιπέτεια «που αρχίζει στην πόρτα του σπιτιού σας».

Όταν ο γκουρού των μικρο-περιπετειών, Alastair Humphreys, μίλησε στην πρόσφατη European Outdoor Summit , το βασικό του σημείο προσοχής αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους του τομέα. Με την ενθάρρυνση των υπαίθριων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις αστικές περιοχές, μειώνοντας τα αποτυπώματα άνθρακα, ο χώρος της Βαρκελώνης ήταν το κατάλληλο μέρος, καθώς η καταλανική πόλη κατατάχθηκε πρόσφατα στην κορυφή της λίστας προορισμών για την υπεύθυνη τουριστική διαχείριση στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά του 2018 στο Λονδίνο, στον τομέα της βιωσιμότητας.

Βασιζόμενοι στα κοινωνικά στοιχεία του Tough Mudder, ή σε απομιμήσεις του, καθώς και η εκκολαπτόμενη, μη ανταγωνιστική κίνηση του park run movement, προσφέρουν στους κατασκευαστές και τους εμπόρους πλούσιες φλέβες ευκαιρίας να αποκομίσουν κέρδος. Η επικοινωνία των social media αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της κληρονομιάς του εμπορικού σήματος, ενώ απευθύνεται σε ανοιχτούς καταναλωτές οι οποίοι δεν προσδιορίζουν τον εαυτό τους μέσω των «υπαίθριων προκλήσεων» αλλά απολαμβάνουν τολμηρές εμπειρίες. Μπορεί να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές προκλήσεις αντοχής, αλλά είναι ευτυχείς να δέσουν τις μπότες τους για μια βόλτα στο πάρκο.


Στοχεύοντας στους ανθρώπους μεταξύ 20-40 ετών, ο όμιλος Metropolitan Walkers που εδρεύει στο Λονδίνο διοργανώνει πεζοπορίες που κυμαίνονται από ευχάριστες περιπλανήσεις γύρω από την πόλη έως πιο δραστήριους περιπάτους, προσβάσιμοι από τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η ομάδα αποτελεί μέρος του οργανισμού που έχει εδραιωθεί εδώ και πολύ καιρό, των οποίων τα μέλη θεωρούνται πολύ δραστήρια, αλλά έχει προφίλ μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι μάρκες υπαίθριας αναψυχής απέκτησαν ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι οι έμποροι λιανικής πώλησης και έχουν αγκαλιάσει τις απευθείας πωλήσεις προς τους καταναλωτές σε online και σε φυσικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, το North Face έχει διατηρήσει την εξειδίκευσή της στην ορειβασία, ενώ τα προϊόντα της υπάρχουν σε ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα, καφετέριες και σχολικές εκδρομές. Το παράδειγμα της αμερικανικής μάρκας είναι και πηγή έμπνευσης και φιλοδοξίας για πολλές ευρωπαϊκές μάρκες, που παλεύουν για ένα μερίδιο αγοράς.

Η ανάγκη να αναπτυχθεί η αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων που εμπνέονται από τις δραστηριότητες έχει αναγνωριστεί από τη βιομηχανία στο σύνολό της με νέες πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται σε τακτική βάση, με στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, ιδίως τους νέους. Η σύνδεση της υπαίθριας αναψυχής με τη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία έδωσε τη δυνατότητα στον κλάδο να κερδίσει έδαφος στη χάραξη πολιτικής που δεν είχε τον προηγούμενο αιώνα.

Οι εταιρείες εξελίσσονται για να επικεντρωθούν περισσότερο στην βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη με ευρύτερους όρους. Απλώς δηλώνοντας μια πολιτική με καλές προθέσεις δεν είναι πλέον αρκετό για να ικανοποιήσει τις έρευνες καταναλωτών που νοιάζονται για περεταίρω ηθικά ζητήματα .