23 Απρ 2024
READING

Η αλήθεια πίσω από τα “πεσμένα” νούμερα της Apple

6 MIN READ

Η αλήθεια πίσω από τα “πεσμένα” νούμερα της Apple

Η αλήθεια πίσω από τα “πεσμένα” νούμερα της Apple

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα χάσει τον στόχο των εσόδων τριμήνου των Χριστουγέννων της κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το έκανε με στυλ. Η εκδήλωση είχε την αίσθηση κάποιου απολογισμού, απαιτώντας μια στροφή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εταιρεία και το αστέρι της. Είναι σχεδόν σαν να μας είπε η Apple, “Γεια , Ευτυχισμένο το Νέο Έτος, μόλις μπήκαμε στην μετα-iPhone εποχή”.

Στην επιστολή του προς τους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook τόνισε την επίδραση της κινεζικής αγοράς στα προβλήματα των πωλήσεων του iPhone. “Τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από το iPhone, κατά κύριο λόγο στην Κίνα, ευθύνονται για όλο σχεδόν το πρόβλημα στα έσοδά μας και πολύ περισσότερο για την πτώση μας χρόνο με το χρόνο», έγραψε.

Η τοποθέτηση της λέξης “κατά κύριο λόγο” σε αυτή τη φράση είναι σημαντική. Το μεγάλο έλλειμμα έδειξη μια ποικιλία φόβων που σχετίζονται με την επιχείρηση του iPhone της Apple. Ο εμπορικός πόλεμος του Trump με την Κίνα βλάπτει ήδη την επιχείρηση της Apple; Είναι η απόφαση της εταιρείας να αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα της που τώρα της γυρνά μπούμερανγκ; Είναι οι άνθρωποι να επιλέγουν τηλέφωνα Android με χαμηλότερες τιμές αντί των iPhones;

Ενώ βρισκόμαστε σε μια πτωτική πορεία του iPhone, η εταιρεία εξακολουθεί να βασίζεται στις πωλήσεις της συσκευής για περισσότερα από τα δύο τρίτα των εσόδων της. Στο μέλλον, η Apple μπορεί να επικεντρωθεί σε πόσες υπηρεσίες μπορεί να πουλήσει μέσω των συσκευών iOS, αλλά σήμερα πρέπει να ανησυχεί για το πόση καινοτομία ανά δολάριο χρειάζεται για να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους οι ιδιοκτήτες του iPhone κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Είναι αυτό το μέρος της καινοτομίας που ανησυχεί τους ειδικούς. Το 2014, η Apple παρουσίασε πολύ μεγάλη αξία στη σειρά iPhone 6. Υπήρξε μεγάλη ζήτηση για μεγαλύτερα iPhones και η Apple τα παρέδωσε. Οι άνθρωποι ξαφνικά αγόρασαν τα iPhone σε μεγάλες ποσότητες. “Αυτά δεν είναι μόνο τα καλύτερα τηλέφωνα στον κόσμο, είναι πραγματικά μια μεγάλη αξία παγκοσμίως”, δήλωσε τότε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, Phil Schiller, και πιθανότατα είχε δίκιο.

Το iPhone 6 ξεκινούσε να πωλείται στα $ 649 και το iPhone 6 Plus στα $ 749. Για όσους είχαν επιδοτούμενα προγράμματα, οι τιμές ξεκινούσαν από $ 199 και το 6 Plus από $ 299. Οι καταναλωτές ξετρελάθηκαν με τις συσκευές σε όλο τον κόσμο και αναβάθμισαν γρήγορα τα παλιά τους τηλέφωνα. Τα έσοδα του τριμήνου των εορτών της εταιρείας το 2014 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να διαρκέσει. Τα νέα iPhones για τα επόμενα λίγα χρόνια ήταν πραγματικά μόνο βελτιώσεις στο iPhone 6. Κατά συνέπεια, η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων iPhone παρέμεινε μακρινό όνειρο.

Η επόμενη μεγάλη αναθεώρηση, ήταν το iPhone X του 2017, το οποίο είχε ένα νέο design, αναγνώριση προσώπου, μια οθόνη από άκρη σε άκρη, την “εγκοπή” και μια τιμή εκκίνησης $ 1.000. Παρά την επιβλητική τιμή, το X πωλήθηκε καλά στα πρώτα δύο τρίμηνα του στην αγορά, επωφελούμενο από ένα αρχικό κύμα αγοραστών που ήταν ενθουσιασμένοι με την επανεξέταση της συσκευής για την 10η επέτειο της Apple. Και είναι λάθος να πούμε ότι η Apple αποφάσισε απλά να αυξήσει τις τιμές ξεκινώντας από το Χ. Τα περιθώρια που παράγει στα σημερινά της τηλέφωνα είναι περίπου ίδια με αυτά που έγιναν σε παλαιότερες γενιές iPhone. Η Apple πήρε την απόφαση να φτιάξει πιο ακριβή τεχνολογία στα τηλέφωνά της, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων Face ID και των οθονών από άκρη σε άκρη που αγοράζει από τη Samsung.

Ακόμα κι αν οι υψηλότερες τιμές δεν αφορούν καθαρό κέρδος, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αναβαθμίζουν τα καινούργια iPhones όσο γρήγορα το έκαναν παλαιότερα. Βρίσκουν καλούς λόγους να μείνουν με το iPhone που έχουν ήδη. Οι άνθρωποι στην Κίνα ενδέχεται να έχουν πρόσθετα κίνητρα για να παραμείνουν με το παλιό τους iPhone: Η οικονομία στην Κίνα επιβραδύνεται και ο πόλεμος του εμπορίου δεν κάνει πολλά για να βελτιώσει την εικόνα της Apple στη χώρα. Οι μάρκες των Η.Π.Α. γενικότερα, και ιδιαίτερα η Apple, δεν είναι και τα πολυπόθητα σύμβολα όπως ήταν το 2016.

Εάν οι επιμήκεις κύκλοι αναβάθμισης συμβάλλουν πράγματι στην ύφεση της Apple, είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε γιατί τα νέα iPhones δεν τράβηξαν τους καταναλωτές όπως κάποτε. Αυτό μπαίνει στην ερώτηση της αξίας. Για να κάνει κάποιον να θέλει να αλλάξει τη συσκευή του με αυτή του τρέχοντος έτους, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον ένα ή δύο πραγματικά φρέσκα ή πραγματικά χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά που θα αλλάξουν εμφανώς την εμπειρία χρήσης της συσκευής προς το καλύτερο. Αυτή η προσδοκία γίνεται ακόμη πιο απαιτητική, τώρα που τα iPhones κοστίζουν πάνω από $ 1.000. Και μαντέψτε? Το Animoji δεν πρόκειται να το κάνει αυτό. Σίγουρα γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν συσκευές iPhone 7 και 8, είναι ευχαριστημένοι μαζί τους, δεν εμπλέκονται με αναβαθμίσεις λόγω μόδας και δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν το οικοσύστημα του iOS. Είναι διαφορετικό είδος καταναλωτών από εκείνους που έσπευσαν να αγοράσουν το iPhone X το 2017.

Οι άνθρωποι marketing προϊόντων της Apple έχουν το χρονοδιάγραμμα των λειτουργιών και των αναβαθμίσεων για κάθε νέο iPhone που κατασκευάζεται για χρόνια πριν την κυκλοφορία του. Η εταιρεία ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο προσθέτει νέες και προηγμένες λειτουργίες στις συσκευές της. Για ορισμένες λειτουργίες, ενδέχεται να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία μυστικά έργα. Για παράδειγμα, αυτό το φανταχτερό σύστημα κάμερας Face ID θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για εμάς παρά απλά να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνο και να μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε Animoji. Επίσης, άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων κατασκευάζουν ήδη κάμερες και άλλους αισθητήρες στις οθόνες των τηλεφώνων τους, εξαλείφοντας την ανάγκη για το “the notch”. Πότε θα το κάνει η Apple; Ίσως να πρέπει να επανεξεταστεί η παραδοσιακή στρατηγική της εταιρείας “fast follower”. Οι καταναλωτές ίσως να μην θέλουν να περιμένουν την έκδοση της Apple για ένα νέο χαρακτηριστικό των τηλεφώνων της Samsung, που θα φτάσει ένα χρόνο αργότερα,  ακόμη και αν η έκδοση της Apple είναι πολύ πιο καλογυαλισμένη.

Με λίγη τύχη, η Apple έχει ήδη κάποιες καλές ιδέες για τον χάρτη της πορείας για τα τηλέφωνά της το 2019. Η επόμενη τεράστια αναβάθμιση των smartphones γενικά, είναι η προσθήκη σταθμών 5G. Αλλά η Apple δεν θα κάνει αυτή την κίνηση μέχρι το 2020. Χωρίς κάτι εντυπωσιακό εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που είναι γενικά ευχαριστημένοι με τα παλιά iPhones τους, μπορεί να περιμένουν ακόμα περισσότερο για μια αναβάθμιση τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.