09 Μάι 2024
READING

Πρωτοπόρες εταιρείες

7 MIN READ

Πρωτοπόρες εταιρείες

Πρωτοπόρες εταιρείες

Η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι τα στοιχεία που διακρίνουν τις εταιρείες και οδηγούν σε  επιτυχημένα αποτελέσματα.Ορισμένα τέτοια παραδείγματα παρουσιάζονται παρακάτω.

 

Apple: γιατί έφερε την τεχνολογία του μέλλοντος στο σήμερα

Τα μόνα πράγματα πιο εντυπωσιακά από τα οικονομικά μεγέθη της Apple είναι τα προϊόντα που δημιούργησε. Για μια εταιρεία που έχει σαν ρουτίνα της να είναι αήττητη από την κυκλοφορία του iPad το 2010, η Apple, η οποία από τα μέσα Ιανουαρίου εκτιμάται σε περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε ένα εκπληκτικό 2018: Τα ασύρματα AirPods της έγιναν τεράστια επιτυχία, σε συνδυασμό με την Best-Selling Apple Watch Series 3, η οποία διαθέτει GPS και κυψελοειδή συνδεσιμότητα, για μια σημαντική και νέα εμπειρία των καταναλωτών. Οι προγραμματιστές αγκάλιασαν το ARKit, το πλαίσιο της επαυξημένης πραγματικότητας της Apple, όπως και το App Store του 2008 (το οποίο έδωσε πέρυσι 26,5 δισ. δολάρια). Μετά από ένα χρόνο εξαγγελιών για το τι μπορεί να προσφέρει το νέο iPhone, οι περισσότεροι σκεπτικιστές θαμπώθηκαν από το iPhone X, με την αναγνώριση του προσώπου, την ποιότητα της κάμερας, την οθόνη bezel-to-bezel και το νέο περιβάλλον χρήστη. Τώρα, το HomePod, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, προσφέρει μια νέα ματιά στον έξυπνο ομιλητή. Αυτά τα προϊόντα επαναπροσδιορισμού της κατηγορίας δεν αντισταθμίζουν απλώς τη θέση της εταιρεία ότι η ποικιλία εμποδίζει την ευκινησία και τη δημιουργικότητα, την “εξουδετερώνουν”.

 

  1. Netflix: γιατί τελειοποίησε τη μικρή οθόνη

Η Netflix είναι μια αμερικανική εταιρεία ψυχαγωγίας που ειδικεύεται στο online ροή κατά παραγγελίας βίντεο, καθώς και μια υπηρεσία DVD-by-mail στις ΗΠΑ. Η Netflix ιδρύθηκε το 1997 στο Scotts Valley της Καλιφόρνιας και ξεκίνησε το τρέχον μοντέλο συνδρομής της. Έχει πάνω από 117 εκατομμύρια συνδρομητές σε 190 χώρες. Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες, οι παραστάσεις και τα ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας έχουν άδεια χρήσης από συνεργάτες διανομής. Αλλά το 2011, η Netflix ξεκίνησε να βελτιώνει το αρχικό της περιεχόμενο, επενδύοντας στις δικές της πρωτότυπες σειρές όπως το Orange is the new black και πολιτικό δράμα House of Cards, καθώς επίσης και η απόκτηση των δικαιωμάτων σε shows όπως η Lilyhammer και η τέταρτη σεζόν τoy Arrested Development. Το 2017, η Netflix ξεκίνησε μια επιθετική εισβολή για την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, με στόχο την απελευθέρωση 80 – περισσότερο από το σύνολο των ετήσιων πινάκων των στούντιο του Χόλιγουντ – το 2018. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ο στόχος της Netflix δεν είναι να προσελκύσει το ευρύ κοινό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά μάλλον να εξυπηρετεί περισσότερες τοποθεσίες και να δίνει αποτελεσματικά σε κάθε κομμάτι του πληθυσμού μια εκπομπή ή μια ταινία που δεν θα μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή. Παρόλο που η Netflix θεωρείται ευρέως ότι είναι η πλατφόρμα που κερδίζει τους πόλεμους βίντεο συνεχούς ροής, δεν επαναπαύεται τις δάφνες της όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο του 2016, ξεκίνησε μια σημαντική αναβάθμιση διεπαφής χρήστη, αντικαθιστώντας τις στατικές εικόνες του preview με βίντεο προεπισκόπησης, τα οποία αναπαράγονται αυτόματα όταν μετακινηθείτε πάνω-κάτω σε μια κάρτα τίτλου.

 

  1. Square: γιατί έσπρωξε τα όρια του banking παραπέρα

Η Square, που ιδρύθηκε το 2009, είναι μια εταιρεία πληρωμών αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση μικροεπιχειρηματιών και την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων. Το ντεμπούτο προϊόν της εταιρείας, ένας μικρός, λευκός αναγνώστης καρτών που σχεδιάστηκε για να συνδέεται με smartphone, σηματοδότησε ότι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey είδε την ευκαιρία να εισαγάγει την απλότητα σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται από στιβαρές και ακριβές λύσεις point-of-sale. Γρήγορα από τότε μέχρι σήμερα, η Square  έχει γίνει μια μεγάλη δύναμη σε πληρωμές αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από τον αναγνώστη καρτών, η Square προσφέρει τώρα ένα σύστημα σημείου πώλησης iPad και ένα μεγαλύτερο μητρώο με λιανική τιμή $ 999. Η εταιρεία διαθέτει επίσης την Square Capital, η οποία παρέχει δάνεια στους εμπόρους της, καθώς και ένα κινητό πορτοφόλι που απευθύνεται στους καταναλωτές, το Cash App.

 

  1. Tencent: γιατί τίμησε σαν βασιλιά το περιεχόμενο

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat της Tencent είναι τόσο δημοφιλής που έχει περισσότερους χρήστες από ό, τι τα smartphones υπάρχουν  στην Κίνα. Έχει 980 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες από τον Ιανουάριο του 2018. (Μερικοί έχουν πολλούς λογαριασμούς και ορισμένοι χρήστες είναι εκτός της χώρας.) Αυτό συμβαίνει επειδή η εφαρμογή είναι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Οι χρήστες μπορούν να καλέσουν ένα ταξί, να ανεβάσουν μια κριτική εστιατορίου, να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν για ένα δείπνο, χωρίς να βγούν ποτέ από το WeChat.

Εκτός από την παραγωγή εισοδήματος μέσω διαφημίσεων και υπηρεσιών, αυτή η τεράστια βάση χρηστών διαδραματίζει έναν άλλο κρίσιμο ρόλο: Φανταστείτε αν η Apple αγόραζε τη Disney και το Spotify και τότε μπορείτε να αρχίσετε να οραματίζεστε τον κολοσσό περιεχομένου που κατασκευάζει το Tencent για να συμπληρώσει το WeChat. Τον Νοέμβριο του 2017, η Tencent ξεκίνησε την ψηφιακή της εταιρεία λογοτεχνίας, την China Literature, η οποία προσφέρει σχεδόν σε 200 εκατομμύρια πελάτες την ευκαιρία να πληρώσουν για δείγματα κεφαλαίων από 10 εκατομμύρια βιβλία, προτού δεσμευτούν να τα  αγοράσουν ολόκληρα, μια IPO αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η China Literature σκοπεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και να αναπτύξει ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και άλλα μέσα που θα διανεμηθούν μέσω WeChat. Η Tencent, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη εταιρεία βίντεο-παιχνιδιών στον κόσμο, είχε επιτύχει στην οδήγηση της κυκλοφορίας στα παιχνίδια της και τώρα αρχίζει να δημιουργεί franchises για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες με βάση τους τίτλους της, καθώς και άλλες πνευματικές ιδιοκτησίες. Μετέτρεψε το επιτυχημένο παιχνίδι της, Honor of Kings , σε ένα celebrity game show που ονομάζεται Kings Attack, για την υπηρεσία βίντεο-streaming. Εν τω μεταξύ, η Tencent Music εξασφάλισε συνεργασίες με τις μεγαλύτερες ετικέτες στον κόσμο και τώρα βοηθά τους κινέζους μουσικούς με την προστασία και προώθηση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο CEO της Tencent, Pony Ma, πιστώνει τις συνδρομές μουσικής και βίντεο, βοηθώντας στην αύξηση της ετήσιων εσόδων κατά 59% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

  1. Amazon: γιατί κατάφερε να αποκτήσει μια υπόσταση πέρα από κάθε φαντασία

Όταν ο Jeff Bezos βρέθηκε να περπατά ανάμεσα στους παραβρισκόμενους  στο ετήσιο συνέδριο της Allen & Company Sun Valley, το περασμένο καλοκαίρι, οι δικέφαλοι που έμοιαζαν με τον πραγματικό Terminator, η εικόνα του “φουσκωτού Jeff Bezos” έγινε viral: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αmazon, φάνηκε να είναι η προσωποποίηση του όπλου μαζικής καταστροφής που έχει καταφέρει να γίνει η εταιρεία του. Είχε αποκτήσει μόλις τα Whole Foods για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξάλειψε τη μακροχρόνια φήμη “τροφίμων πολυτελείας” της αγοράς σε μια μόνο μέρα, μειώνοντας τις τιμές σε δημοφιλή προϊόντα όπως ο σολομός. Έχει επίσης μετατρέψει τα καταστήματα σε εκθεσιακές αίθουσες για την επέκταση της σειράς συσκευών Echo home-assistant της Amazon, η οποία περιλαμβάνει τη μηχανή Look (για συμβουλές μόδας που τροφοδοτείται με AI), το σόου με την οθόνη αφής (η οποία μπορεί να παίξει βίντεο) και το Spot, έναν αντικαταστάτη του κλασικού ξυπνητηριού. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την Alexa του Amazon σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων, από τα αυτοκίνητα της BMW έως τις αίθουσες συνεδριάσεων των επιχειρήσεων, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει επιπλέον εφαρμογές συνομιλίας επιτρέποντας στους προγραμματιστές να πωλούν βελτιωμένες δεξιότητες και συνδρομές σε φωνητικές υπηρεσίες, όπως είναι το δοκιμαστικό app Jeopardy!

 

Εν τω μεταξύ, η Amazon έχει ήσυχα μαζέψει το δικό της κατάλογο ιδιωτικών ετικετών, προσθέτοντας δεκάδες εγχώριες μάρκες σε κατηγορίες που περιλαμβάνουν συρταριέρες, athleisure έως και έπιπλα. Έτσι τώρα, όταν ένας πελάτης ζητάει στην Alexa φυστίκια ή βρεφικές πάνες ή ένα ζεστό, μαύρο πόλο σε στιλ Bezos, η Amazon μπορεί να εκπληρώσει την παραγγελία με δικά της προϊόντα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.