21 Δεκ 2024
READING

Πώς οι Market Makers της τεχνολογίας χτίζουν αξία

5 MIN READ

Πώς οι Market Makers της τεχνολογίας χτίζουν αξία

Πώς οι Market Makers της τεχνολογίας χτίζουν αξία

Οι “Market makers”στις αγορές επιτυγχάνουν, διαδραματίζοντας έναν ενδιάμεσο ρόλο. Άλλες εταιρείες επιτυγχάνουν αγοράζοντας μικρότερες εταιρείες σε νέες αγορές. Όμως οι διαμορφωτές της αγοράς στον τομέα της τεχνολογίας που μας ενδιαφέρουν είναι διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα δημιουργούν αγορές, αγορές που τους επιτρέπουν να εμπλέκουν τους πελάτες με ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή υπηρεσία και μια απρόσκοπτη εμπειρία. Πολλές από αυτές τις νέες αγορές προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα για φυσικά μονοπώλια με απαγορευτικά υψηλό κόστος εισόδου για τους ανταγωνιστές.

Επειδή οι “Market makers”δημιουργούν νέες ροές εσόδων, απολαμβάνουν εξαιρετική ανάπτυξη, μόλις οι αγορές αυτές αποκτήσουν κρίσιμη μάζα. Αντιμετωπίζουν δυνητικούς νέους ανταγωνιστές με ένα πλεονέκτημα πρώτης τάξεως. Και απολαμβάνουν αναρίθμητες ανταμοιβές τόσο στα έσοδα όσο και στην απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πώς το κάνουν; Δεν είναι απλώς λόγω του ότι διαθέτουν επιχειρηματική ιδιοφυΐα ή επειδή ξέρουν να γράφουν τρομερό κώδικα. Αντ ‘αυτού, η απάντηση έγκειται στο πώς οι εταιρείες αυτές συνδυάζουν συστηματικά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, με την έρευνα και την ανάπτυξη και μια ξεχωριστή κουλτούρα.

Οι “Market makers” σπανίως επιχειρούν γιγαντιαίες επιχειρματικές συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Χρησιμοποιούν μικρές εξαγορές για τη συγκέντρωση στοιχείων που είναι κρίσιμα για την οικοδόμηση μιας νέας αγοράς και τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των πελατών. Με αυτή την προσέγγιση, ακόμη και οι μικρές συμφωνίες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, εάν επιτρέψουν στην εταιρεία να προσελκύσουν μιαι κρίσιμη μάζα στην αγορά.

Εξετάστε μία από τις πρώτες εξαγορές της Google, την Applied Semantics, την οποία αγόρασε η εταιρεία το 2003. Αυτή η σχετικά μικρή συμφωνία (US $ 102 εκατομμύρια) επέτρεψε στην Google να χρησιμοποιεί την τεχνολογία στόχευσης για να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα αναζήτησης και τελικά βοήθησε τη διαφημιστική αναζήτηση.

Η απόκτηση του Android από την Google είναι άλλο ένα παράδειγμα. Μια μικρή εταιρεία, όταν το αγόρασε το Google το 2005 για περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια, το Android επέτρεψε στην Google να δημιουργήσει μια εναλλακτική πλατφόρμα κόντρα στο iOS της Apple και μια εντελώς νέα αγορά για τη διαφημιστική της δραστηριότητα. Η Google σήμερα υπολογίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τις διαφημίσεις προβολής για κινητά στο Android.

Επειδή πολλοί “Market makers” τεχνολογικού τομέα διαθέτουν ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες, τα αποκτώμενα περιουσιακά στοιχεία μπορούν επίσης να γίνουν πιο πολύτιμα, απλώς και μόνο με τη συμμετοχή τους σε μία από αυτές τις πλατφόρμες.

Ένας παράγοντας που διαχωρίζει τη δραστηριότητα έρευνας και ανάπτυξης των “Market Makers” από εκείνη άλλων οργανισμών, είναι η τεράστια κλίμακα. Η Amazon και η μητρική  της Google, η Alphabet, ξεπέρασαν τον κατάλογο των δαπανών των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. για ‘Ερευνα & Ανάπτυξη το 2017 στα $ 22,6 δισ. και $ 16,6 δισ. αντίστοιχα. Άλλες εταιρείες που ξοδεύουν επίσης δισεκατομμύρια, αποτυγχάνουν να επιτύχουν παρόμοια επίπεδα επιτυχίας.

Γεγονός είναι ότι ένας μεγάλος προϋπολογισμός Έρευνας & Ανάπτυξης δεν μεταφράζεται πάντοτε σε μεγάλες επενδύσεις στην καινοτομία και στις νέες αγορές. Σε πολλούς οργανισμούς, το μεγαλύτερο μέρος  στοχεύει στην προσθήκη αυξητικών χαρακτηριστικών σε υπάρχοντα προϊόντα ή χαρτοφυλάκια. Τα κεφάλαια για τη δημιουργία νέων αγορών, συχνά αποπροσανατολισμένα σε μια κατηγορία ειδικών έργων, είναι κατά κανόνα πολύ μικρά για να κάνουν τη διαφορά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ορίζουν τις προτεραιότητες Ε & Α διαφορετικά.

Πάρτε για παράδειγμα τις υπηρεσίες Web Amazon (AWS), οι οποίες άρχισαν όταν δεν υπήρχε αγορά για cloud computing. Το φθινόπωρο του 2008, ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Larry Ellison, αποκάλεσε το cloud computing μια μόδα της εποχής. Αλλά η ηγεσία του Amazon είδε ότι σε μια εποχή απεριόριστου εύρους ζώνης, η υπολογιστική ισχύς, η αποθήκευση και οι εφαρμογές θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η εταιρεία επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του cloud computing και το 2006 κυκλοφόρησε το EC2, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε AWS. Το Cloud computing σήμερα αντιπροσωπεύει μια τεράστια, ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Η έγκαιρη και σταθερή έρευνα και ανάπτυξη του από την Amazon, έδωσε στην AWS δεσπόζουσα θέση και περίπου 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Ακολουθώντας ένα παλιό πρότυπο στο εταιρικό περιβάλλον, ένας καινοτόμος οργανισμός κατορθώνει την επιτυχία με ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο και νέες διεργασίες για να το υποστηρίξει. Μετά από μια ώθηση ανάπτυξης, η εταιρεία ωριμάζει. Θεσμοποιεί τις επαναστατικές διαδικασίες της, εστιάζοντας στον έλεγχο, την προβλεψιμότητα και τη βελτίωση των επιτυχημένων μοντέλων.

Αυτή η εστίαση, σε συνδυασμό με την υγιή διαχείριση, μπορεί να κρατήσει μια εταιρία σταθερή για χρόνια, με αξιόλογες αποδόσεις μετόχων. Ωστόσο, δεν είναι μια προσέγγιση που οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλάσια κέρδη στο χρηματιστήριο. Αντίθετα, συχνά δημιουργεί μια αντίληψη περί κινδύνου που τονίζει την προστασία των υφιστάμενων αγορών σε βάρος της δημιουργίας νέων.

Οι “Market makers”, αντιθέτως, αγκαλιάζουν τον κίνδυνο, ανέχονται την αποτυχία (εφ ‘όσον μαθαίνουν από αυτή) και συνεχίζουν να δαπανούν τα χρήματά τους για να δημιουργήσουν ζήτηση εκεί όπου κανένας δεν έχει σκεφτεί να πάει. Καλλιεργούν ένα εργατικό δυναμικό αποτελούμενο από άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και σύνολα δεξιοτήτων, που αντικατοπτρίζουν τον ταχέως μεταβαλλόμενο και επεκτεινόμενο πληθυσμό που εξυπηρετούν. Αυτό τους επιτρέπει να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού. Αυτές οι εταιρείες δεν εφευρίσκουν μόνο νέα προϊόντα. Επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους και προσαρμόζονται γρήγορα σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.