19 Απρ 2024
READING

Πώς τα Crocs έγιναν ιστορία επιτυχίας στη μόδα

5 MIN READ

Πώς τα Crocs έγιναν ιστορία επιτυχίας στη μόδα

Πώς τα Crocs έγιναν ιστορία επιτυχίας στη μόδα

Λίγα μοντέλα διχάζουν τους λάτρεις των αθλητικών παπουτσιών. Τα αμφιλεγόμενα μοντέλα που “αγαπάς ή μισείς” περιλαμβάνουν τα Foamposites και Footscapes της Nike, το 990 της New Balance και, φυσικά, το Balenciaga Triple S, αλλά εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια πραγματική διαμάχη, ρωτήστε μια ομάδα φανατικών με τα αθλητικά παπούτσια τι σκέφτονται για τα Crocs.

Μία από τις πιο απίθανες τάσεις του 2018 ήταν η άνοδος του αγαπημένου / λιγότερο αγαπημένου αφρώδους παπουτσιού. Αρχικά, αναπτύχθηκαν ως παπούτσια για σκάφη, αλλά τα Crocs έχουν καταστεί πρακτικά και βασικά παπούτσια στα νοικοκυριά και σε διάφορα  επαγγέλματα, όχι απαραίτητα λόγω της αισθητικής τους.

Τα Crocs εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια των σεφ, των νοσοκόμων και άλλων ατόμων που εργάζονται σε ορθοστασία για ώρες. Μερικές φορές το εμπορικό σήμα αποτέλεσε ζημιά για τον εαυτό του, όπως για παράδειγμα το μοντέλο EVA που ήταν τόσο ανθεκτικά, ώστε ένα μόνο ζευγάρι μπορούσε να διαρκέσει μια ζωή.Αλλά αυτό ποτέ δεν επιβράδυνε τα Crocs. Η σταθερή, μη ολισθηρή κατασκευή των παπουτσιών τους ταίριαξε άψογα στους εργαζόμενους στην κουζίνα παντού στον κόσμο, ακόμη και στους μεγάλους σεφ.

Τα Crocs υπακούν στους βασικούς καταναλωτές τους, που σίγουρα αυτοί δεν είναι οι λάτρεις των sneakers. Η εταιρεία ξέρει ότι τα Crocs δεν είναι το πιο όμορφο κομμάτι σχεδιαστικά, αλλά είναι σίγουρα κατάλληλο για το σκοπό που εκπροσωπεί. Οι fashionistas έσπευσαν να αφορίσουν τα Crocs και η μάρκα δεν έκανε ποτέ προσπάθεια να προσελκύσει το συγκεκριμένο κοινό, μέχρι τώρα, δηλαδή.

Το 2016, ο Christopher Kane έκανε μια συνεργασία με τα Crocs κατά τη διάρκεια του SS17 London Fashion Week. Ο Kane κοσμούσε τα Crocs με γούνα και πολύτιμους λίθους, λέγοντας εκείνη την εποχή, “τα Crocs είναι αναμφισβήτητα το πιο άνετο παπούτσι. Μου αρέσει που είναι ελαφρώς αδέξια και που μπορεί να θεωρηθούν από ορισμένους άσχημα. Έχουν ένα πολύ αφελές και παιδικό σχήμα, το οποίο μου αρέσει ιδιαίτερα που φαίνεται αδέξιο στο πόδι ».

Πολλοί δεν πείστηκαν, αλλά σηματοδοτήθηκε έτσι μια καμπή για τα Crocs και μας υπενθύμισε ότι η ασχήμια είναι υποκειμενική.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Demna Gvasalia της Balenciaga, ο βασιλιάς της ειρωνικής μόδας και ο δοκιμαστής του ιδιότροπου, ώθησε τα ταπεινά Crocs στο προσκήνιο για άλλη μια φορά. Στο κλασσικό στυλ Gvasalia, πρόσθεσε μια σόλα πλατφόρμας 5 ιντσών και διακόσμησε τα Crocs με Balenciaga Jibbitz (το όνομα που δόθηκε σε εκείνα τα χαριτωμένα κουμπιά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να προσαρμόσουν τα Crocs).

Εάν ο Kane δεν μπόρεσε να αλλάξει γνώμη για τα Crocs, ίσως ο Gvasalia θα μπορούσε. Και έτσι ήταν: έγιναν sold out πριν καν ακουμπήσουν τα ράφια στα Barneys.

Για εκείνους που ενδιαφέρονται για τη μόδα, φέτος το streetwear σήμα της Alife συνεργάστηκε με τα Crocs σε μια νέα συνεργασία. Η ετικέτα από την Νέα Υόρκη, προσθέτει μια κάλτσα στο επάνω μέρος σε ένα από τα μοντέλα της, ενώ μια άλλη φέρει Jibbitz με τα ορόσημα της Νέας Υόρκης. Πιο πρόσφατα ακόμα, ο ράπερ Post Malone εμφανίστηκε με δύο Crocs που εξαντλήθηκαν σε λεπτά.

Μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο παγκόσμιας αγοράς προϊόντων και μάρκετινγκ της Crocs, Michelle Poole, για τις απίθανες επιτυχίες της μάρκας. “Οι συνεργασίες είναι σημαντικές για τη μάρκα μας, αλλά για να δουλέψουν, πρέπει να έχουν νόημα”, λέει. “Το προιόν μας χρησιμεύει ως κενός καμβάς που μπορεί να τροφοδοτήσει τάσεις ή συνομιλίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι γινόμαστε όλο και πιο συναφείς στον χώρο του streetwear.

“Οι Balenciaga και Christopher Kane έφεραν πραγματικά μοναδικά σχέδια στις πασαρέλες και ο Post Malone απέδειξε ότι τα εμπορικά σήματα και οι καλλιτέχνες μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν κάτι αξέχαστο και αυθεντικό για τον καταναλωτή. Το έργο μας με την Alife είναι το τέλειο παράδειγμα συνδυασμού δημιουργικών στοιχείων που βοηθούν τον καταναλωτή να στέκεται με άνεση, κάτι που είναι σημαντικό ανεξάρτητα από το ποιος είσαι. ”

Περίπου την ίδια ώρα που ο Post Malone εμφανιζόταν με τα Crocs του, η εκκεντρική μάρκα PLEASURES ανακοίνωσε επίσης τη δική της εκδοχή του παπουτσιού. Τα PLEASURES x Crocs, με το κλασσικό μοτίβο σκελετού και τα σήμα PLEASURES στο λουρί, δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει. Μιλώντας για την απίθανη συνεργασία, η PLEASURES εξήγησε: “Το Streetwear αφορά την άνεση και την αντοχή στη φθορά – τα Crocs το κατέκτησαν! Όλοι προτιμούν να έχουν επιλογές. Αν φοράτε μόνο ένα είδος υποδήματος, είστε κουτσός και μονοδιάστατος. Θέλουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες των χρηστών μας σε ένα νέο επίπεδο άνεσης και στυλ. ”

Με την υψηλή μόδα, το streetwear και το hip-hop να τα τροφοδοτούν, τα Crocs ολοκληρώνουν  το 2018 στην παράξενη θέση του να είναι το πιο cool – μη-cool πράγμα που υπάρχει εκεί έξω. Πριν από τη συνεργασία του με τα Crocs, ο Post Malone ανέβασε αυτό το tweet, ” μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν άνθρωπο από τα Jibbitz στα Crocs του.” Αυτές οι μάρκες και οι καλλιτέχνες σοβαρολογούν ή είναι όλα αυτά ένα μεγάλο αστείο; Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα Crocs έχουν ανυψωθεί σε ένα σημείο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από τρία χρόνια. Αναμείνετε περισσότερα από αυτά το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.