08 Μάι 2024
READING

Καλό και κακό branding & re-branding

4 MIN READ

Καλό και κακό branding & re-branding

Καλό και κακό branding & re-branding

Ένα άλλο τεράστιο ποσό που επενδύθηκε στο branding το 2018. Μερικά από αυτά ήταν καλά. Μερικά από αυτά ήταν “τρομερά”. Αλλά σε μια εποχή που κάθε ένας χρήστης με λογαριασμό Twitter έχει γίνει κριτής, να είστε σίγουροι ότι κάθε rebranding περιείχε κίνδυνο.

Το 2018, είδαμε ότι τα εμπορικά σήματα επενδύουν περισσότερο στις δικές τους προσαρμοσμένες γραμματοσειρές για να μπουν βαθύτερα στη συνείδησή μας. Και είδαμε επίσης πολύ sans serif branding. Εδώ, μια ματιά πίσω σε μερικά από τα καλύτερα και τα χειρότερα έργα από το 2018.

TA ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Η εκστρατεία Alexandria Ocasio-Cortez

Μία από τις μεγάλες ιστορίες επιτυχίας του 2018 ήταν η άνοδος της υποψήφιας σοσιαλδημοκρατικής Ocasio-Cortez στην Νέα Υόρκη. Νίκησε τον καταξιωμένο, Joe Crowley, στο Democratic Primary με μόνο $ 200.000 σε χρηματοδότηση έναντι των $ 3 εκατομμυρίων του αντιπάλου της. Τώρα στα 29 της, είναι το νεότερο άτομο που έχει ποτέ έδρα στο Κογκρέσο. Ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη νίκη της; Το εξαιρετικό branding. Σχεδιασμένο από την εταιρία Tandem Design NYC, δανείστηκε την οπτική γλώσσα των λαϊκών κινημάτων που ασκούσαν οι εργαζόμενοι και οι ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων όπως η Dolores Huerta και ο Cesar Chavez, γεγονός που το κατέστησε μία τις πιο αισιόδοξες, επαναστατικές και εμπνευσμένες πολιτικές μάρκες.

Uber



Η εταιρία branding, Wolff Olins, μετέφρασε την οπτική ταυτότητα της “U B E R” σε μια προσιτή, φιλική προς το χρήστη ταυτότητα μάρκας. Δεδομένου ότι η επωνυμία της Uber ήταν φορτωμένη με αμέτρητες τρομερές ιστορίες και το εικονίδιο της εφαρμογής της δεν είχε νόημα, ήταν ένα έξυπνο παιχνίδι που ξανακάνει την εταιρεία προσιτή και αναπροσαρμόζει τις μετοχές της.

Google

Πώς γνωρίζετε ότι κάτι που κατασκευάζεται από το Google είναι πραγματικά της Google; Είναι ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την όλο και μεγαλύτερη εταιρεία. Αλλά το νέο εργαλείο “Material Theming” της εταιρείας μεταφράζει τα χρώματα και τις καμπύλες που γνωρίζετε ως χαρακτηριστικά Google σε κάθε κομμάτι της διασύνδεσης. Ακόμη καλύτερα, οποιαδήποτε μάρκα που θέλει να χρησιμοποιήσει το υλικό Material Theming  μπορεί να το κάνει, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο στα δικά της χρώματα.

Toys “R” Us

Το μόνιμο κλείσιμο των καταστημάτων Toys “R” Us ήταν μια από τις πιο ατυχείς εμπορικές απώλειες αυτής της χρονιάς. Πριν όμως ο γίγαντας του παιχνιδιού τεμαχιστεί και πουληθεί από μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, είχε επιλέξει την εταιρία branding Lippincott για να ξανασχεδιάσει το εμπορικό της σήμα. Και ήταν τέλειο, αναζωογονώντας το περίεργο παλιό λογότυπο της εταιρείας σε μια σειρά 3D παιχνιδιών. Δυστυχώς, δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας.

Το Weather Channel

Όλοι στην Αμερική γνωρίζουν το Weather Channel για το δελτίο στις 8, που χρησιμοποιεί τον ίδιο χάρτη των Η.Π.Α. που χρησιμοποιούν οι άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί για να ενημερώσει για τον καιρό της επόμενης ημέρας. Αλλά φέτος, το κανάλι πήρε τα ρίσκα του και αποφάσισε να ανακατασκευάσει το εμπορικό σήμα του σε μια τεράστια εμπειρία καιρού επαυξημένης πραγματικότητας. Σκεφτείτε: ανεμοστρόβιλοι που σπάνε τοίχους στο στούντιο, πλημμύρες που παρασύρουν αυτοκίνητα και πυρκαγιές που ξεπετιούνται στους πρόποδες της Καλιφόρνια. Ήταν τόσο άγριο, που λειτούργησε. Και σε μια εποχή που ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος και αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, τα δελτία καιρού έχουν ζήτηση. Η δράση εδώ είναι πραγματική.

Avengers: Infinity War

Η Disney αγόρασε τη Marvel το 2009 και προχώρησε για να την μετατρέψει σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα, συνεχώς επεκτεινόμενη μάρκα. Πουθενά αυτό δεν ήταν πιο εμφανές από την κυκλοφορία των Avengers: Infinity War φέτος. Δέκα χρόνια και 18 κινηματογραφικές ταινίες, αναμιγνύουν χαρακτήρες, ιστορίες, γραμματοσειρές, μοντάζ, μάρκετινγκ και ηχογραφήσεις σε ένα μοναδικό, γιγαντιαίο κύμα που μπορεί να θεωρηθεί ως το αποκορύφωμα ενός από τα μεγαλύτερα παιχνίδια μαρκετινγκ στην ιστορία. Το Infinity War απέφερε συνολικά 2 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Και φυσικά, υπάρχει η συνέχεια του που έρχεται το 2019. Η πορεία φαίνεται να μην έχει τέλος.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

BE BEST

Ήταν η εκστρατεία και το σήμα που σχεδίασε η ίδια η Πρώτη Κυρία, Melania Trump. Γραμμένο σαν ένας κατάσκοπος να εισέβαλε μέσα στη νύχτα στο Λευκό Οίκο και να υπέκλεψε κάποιου είδους υψίστης σημασίας μήνυμα γράφοντάς στο σε Post-It . Be Best. Bebe ST. Stebe B.

Coca-cola

Η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα νέο λογότυπο με μια γραμματοσειρά που ονόμασε “Unity” (ενότητα). Μια γραμματοσειρά που προφανώς είχε ως στόχο να ενισχύσει την μακρόχρονη ιστορία μάρκετινγκ: ότι η Coca-Cola μπορεί να ενώσει τον κόσμο. Μετά τα τελευταία γεγονότα, αυτό είναι μάλλον αμφίβολο.

Blanding

Η χειρότερη από όλες τις τάσεις branding πρέπει να πάει στο Blanding, τη φετινή τάση στο σχεδιασμό, στοχευμένη στους Millenials με τη χρήση sans-serif γραμματοσειρών και πολύ λευκού χώρου . Αν το 99% του λογοτύπου σας ήταν λευκό, τότε μπορούσατε να είστε ήσυχοι ότι είστε μια πετυχημένη μάρκα. Αν το όνομά σας έμοιαζε με όνομα καρτούν από το 1945, μπορούσατε να είστε ήρεμος. Γενικά, μια τάση αποτυχημένη και χωρίς καμία πρωτοβουλία, που ελπίζουμε να μην τη δούμε να συνεχίζει το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.