26 Απρ 2024
READING

14 μήνες, 120 πόλεις, 2 δισεκατομμύρια δολάρια | Δεν υπήρξε ποτέ εταιρεία όπως η Bird

5 MIN READ

14 μήνες, 120 πόλεις, 2 δισεκατομμύρια δολάρια | Δεν υπήρξε ποτέ εταιρεία όπως η Bird

14 μήνες, 120 πόλεις, 2 δισεκατομμύρια δολάρια | Δεν υπήρξε ποτέ εταιρεία όπως η Bird

Τα ηλεκτρονικά σκούτερ είναι μια νέα επιχείρηση. Ο ιδρυτής της Bird, Travis VanderZanden, δημιούργησε τη δική του.

Τα πρώτα 10 Birds κατέφθασαν στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017. Μέσα σε λίγες μέρες, αυτή η μικρή μετανάστευση έγινε περισσότερο σαν εισβολή. Σύντομα, οι ντόπιοι ξύπνησαν για να δουν τα Birds διασκορπισμένα στα πεζοδρόμια και τα μονοπάτια ποδηλασίας της πόλης και στο πεζοδρόμιο στην Venice Beach – περίπου 250 e-scooters από την νεοσύστατη startup, Bird Rides, καθώς και οδηγίες για το πώς να τα νοικιάσουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Κανείς δεν είχε καλέσει το Bird στη Σάντα Μόνικα. Δεν υπήρχαν επίσης νόμοι που να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν την επιχείρηση Bird. Οι πιο κοντινοί ήταν οι κανονισμοί της πόλης για τα τρόφιμα στα πεζοδρόμια. “Δεν πωλούμε hot dogs και tacos”, δήλωσε ο Travis VanderZanden, ιδρυτής του Bird, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής “προβοκάτορας”. «Αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη».

Ο VanderZanden έχασε λίγο χρόνο εκμεταλλευόμενος αυτήν την γκρίζα περιοχή, προειδοποιώντας τον δήμαρχο της Santa Monica, Ted Winterer, μέσω ενός μηνύματος LinkedIn, ότι έρχονταν πολλά άλλα Birds. “Έχουμε 3 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για να επικεντρωθούμε στα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης στην Σάντα Μόνικα “, έγραφε το μήνυμα. “Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ.” Η ανταπόκριση του δημάρχου ήταν πολύ λιγότερο κακή. “Αν η εταιρεία σας είναι αυτή που κυκλοφορεί τα  ηλεκτρικά σκούτερ κατανοήστε ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα σε αυτό” Στη συνέχεια προώθησε τον VanderZanden σε άλλους αξιωματούχους της πόλης.

Όμως, πολλοί κάτοικοι αυτής της παραλιακής κοινότητας – ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες, τους skateboarders, τους inline και roller skaters, και τους Razor scooterers – αποδείχθηκαν πολύ πιο ενθουσιώδεις. Το χάος ακολούθησε γρήγορα. Οι πολίτες οδηγούσαν Birds στο πεζοδρόμιο παράνομα. Οι έφηβοι προκάλεσαν το χάος παραβλέποντας τους νόμους της κυκλοφορίας. Οι πεζοί σκόνταφταν πάνω από τα σκούτερ. Υπήρξαν ατυχήματα, σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι – τα Birds φτάνουν τα 15 μίλια την ώρα και λίγοι από αυτούς φορούσαν κράνη – και εκατοντάδες κλήσεις που κόπηκαν στους αναβάτες. Υπήρξε διαμαρτυρία. Υπήρξε αντιπαράθεση. Έξι μήνες μετά την εμφάνιση των σκούτερ, η Bird συμφώνησε να πληρώσει 300.000 δολάρια για να διευθετήσει ένα ποινικό πρόστιμο που επιβλήθηκε από το γραφείο του δικηγόρου της πόλης.

Με άλλα λόγια, όλα πήγαν λίγο πολύ σύμφωνα με το σχέδιο. Το Bird απελευθέρωσε ένα πολιτιστικό φαινόμενο, πυροδότησε μια φρενίτιδα και παραμένει ο σαφής ηγέτης μιας ομάδας δημιουργών  e-scooter που περιλαμβάνει τα Lime, Scoot, Skip, Spin, Jump (που ανήκουν στην Uber) και Lyft. “Το Bird είναι το κλασικό παράδειγμα μιας startup που μοιάζει με ένα παιχνίδι και οι άνθρωποι υποτιμούν και απορρίπτουν”, λέει ο David Sacks, ένα πρώην εκτελεστικό μέλος του PayPal που επενδύει στο επόμενο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας. “Η μεταφορά χαμηλού κόστους είναι τέλεια για τις πόλεις.”

Γι ‘αυτό το Bird έχει αναπτυχθεί όπως λίγες άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις. “Το Bird μπορεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία”, λέει ο Mark Suster, ο διευθύνων σύμβουλος της Upfront Ventures, ο οποίος επένδυσε σε κάθε γύρο χρηματοδότησης. “Θα μπορούσε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία σε ρυθμό δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ιστορία”. Από τον Νοέμβριο του 2018 – μόλις 14 μήνες μετά το ξεκίνημα της – το ετήσιο ποσοστό των εσόδων της Bird ήταν πολύ υψηλότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια, λέει ο VanderZanden.  Η Bird αυξήθηκε επίσης στο status unicorn γρηγορότερα από κάθε άλλη startup, κατακτώντας την αξία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με την PitchBook. Η Airbnb χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να φτάσει σε μια αποτίμηση αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και η Uber χρειάστηκε τέσσερα.

Στους πρώτους 14 μήνες της εταιρείας, τα Birds προσγειώθηκαν σε περισσότερες από 120 πόλεις, μερικές μικρότερες, όπως το Russellville, το Αρκάνσας και κάποιες μεγάλες, όπως το Λος Άντζελες. Βρίσκονται στο Παρίσι, στην Αμβέρσα, στο Τελ Αβίβ, στο Λονδίνο και στην Πόλη του Μεξικού. Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια βόλτες με Birds. Και δεδομένου ότι το Bird έχει λάβει $ 415 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση, έχει το προνόμιο να φτάσει σε πολλές περισσότερες πόλεις, και γρήγορα.

“Κάθε μετακίνηση που δεν περιλαμβάνει αυτοκίνητο βρίσκεται στο τραπέζι για μας “, λέει ο VanderZanden.

Προς το παρόν, όμως, ο VanderZanden πρέπει να επικεντρωθεί στην ενοικίαση ηλεκτρονικών σκούτερ με επιθετική, διχασμένη προσέγγιση: να πουλήσει τη μαγεία του μηχανήματος ως ένα από τα πιο ανυπόμονα καταναλωτικά και μελλοντικά μεταφορικά μέσα σε σκεπτικιστικές κυβερνήσεις. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ένα που δημιουργήθηκε από έναν από τους νεότερους ανταγωνιστές του Bird. Για τη διάδοση των αυτοκινήτων, ο ιδρυτής της Ford Motor Company, Henry Ford, θάμπωσε το κοινό με το μηχάνημά του, έθεσε τα νέα ρεκόρ ταχύτητας με το αγωνιστικό μοντέλο του το “999” το 1904 και ταυτόχρονα πίεσε τις κυβερνήσεις για να κατασκευάσουν τους δρόμους και την υποδομή που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η βιομηχανία.

Και έπιασε. Η στρατηγική του Ford τροφοδότησε μια προσωπική επανάσταση των μεταφορών. Και όσο ο VanderZanden προσπαθεί να τροφοδοτήσει μία άλλη, έχει ήδη επιτύχει έναν δείκτη επιτυχίας: το Bird έχει χρησιμοποιηθεί σε γνωστά ανέκδοτα και αναφορές στο Jimmy Kimmel Live! και ένα επεισόδιο South Park που ονομάζεται “The Scoots”. Σε αυτό το επεισόδιο, τα ηλεκτρονικά σκούτερ Bird στη μικρή πόλη κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, μέχρι που κάποιος χτίζει έναν πύργο τηλεπικοινωνίας για να απενεργοποιήσει την εφαρμογή των σκούτερ.

Ο VanderZanden άκουσε σύντομα τη μαμά και τη γιαγιά του. “Δεν συμφώνησαν με πολλά πράγματα από το επεισόδιο”, λέει, “αλλά σκέφτηκαν ότι ήταν ξεκαρδιστικό.” Για όλες τις διαμάχες που έχουν δημιουργήσει τα Birds του, για όλα τα ερωτήματα που παραμένουν για το αν ακόμη και οι τεράστιες δεξιότητες και η εμπιστοσύνη του VanderZanden μπορούν να επιτύχουν όλα όσα προβλέπει για την επιχείρησή του, αξίζει να του αναγνωρίσουμε το εξής: Ούτε το έργο του Henry Ford δεν ενσωματώθηκε τόσο γρήγορα στη λαίκή κουλτούρα, όπως έκανε το Bird.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.