24 Απρ 2024
READING

Τι να περιμένουμε από τη βιομηχανία του Internet of Things

5 MIN READ

Τι να περιμένουμε από τη βιομηχανία του Internet of Things

Τι να περιμένουμε από τη βιομηχανία του Internet of Things

Το 2013, οι επενδυτές θα έλεγαν ότι ήταν τρελοί όσοι ήθελαν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση γύρω από ένα έξυπνο κουδούνι. Το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) ήταν ακόμα σε εξέλιξη και μόνο λίγες νεοσύστατες επιχειρήσεις (Nest, Dropcam και SmartThings) άρχισαν να δημιουργούν πραγματική έλξη. Ωστόσο, πιστέψαμε στο όνειρο του “έξυπνου σπιτιού” και συνεχίσαμε να παρακολουθούμε το μέλλον που θα θέλαμε να δούμε.

Γρήγορα, μετά από πέντε χρόνια, το IoT είναι τώρα mainstream. Ο έξυπνος θερμοστάτης της Nest έβαλε το IoT στον χάρτη και το Echo του Amazon και ο βοηθός φωνής της Alexa, επιτάχυναν τη βιομηχανία προς τα εμπρός παρέχοντας στους καταναλωτές ένα νέο περιβάλλον χρήστη ,την φωνή και ατελείωτες εμπειρίες. Η είσοδος του Google Home και η προσθήκη εκατοντάδων μεγάλων εμπορικών brands και εταιρειών έχουν προωθήσει τη βιομηχανία με κατεύθυνση την “πρώιμη πλειοψηφία”.

Το 2019 θα πρέπει να συνεχιστεί η επέκταση καθώς η βιομηχανία του Διαδικτύου ωθεί από το έξυπνο σπίτι σε οτιδήποτε έξυπνο. Η διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανιών και οι όλο και πιο έξυπνες εφαρμογές θα οδηγήσουν σε βαθύτερη και ευρύτερη διείσδυση.

Ας δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε το 2019 στη βιομηχανία του Internet of Things.

  1. Από το “Smart Home” στο “Smart Life”

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το IoT με το “Smart Home”. Είναι κατανοητό, καθώς μεγάλο μέρος της πρώιμης τεχνολογίας υλικού που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενός σπιτιού. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

Αναμείνατε να δείτε πολλά περισσότερα “έξυπνα” πράγματα το 2019, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων πόλεων, των έξυπνων αυτοκινήτων, των έξυπνων γραφείων, των έξυπνων κτιρίων και της βιομηχανικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρηματικές εφαρμογές για το Διαδίκτυο θα αυξηθούν σημαντικά, παρουσιάζοντας στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να φέρουν το IoT σε υπάρχοντα περιβάλλοντα ή να δημιουργήσουν νέες αγορές και υπηρεσίες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι διαφορετικές κατακόρυφες γραμμές θα αρχίσουν να ενσωματώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη, την οποία απλά θα ονομάσουμε “ζωή”. Η βιομηχανία θα κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή φέτος.

  1. Οι έξυπνοι επενδυτές θα βρουν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες

Παρόλο που φαίνεται ότι ο χώρος είναι γεμάτος, ειδικά στο hardware, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η διείσδυση παρέχει στους έξυπνους επενδυτές ευκαιρίες να επενδύσουν σε νεοσύστατες εταιρείες που εξελίσσονται με τη βιομηχανία.

Ο Nate Williams, η Kleiner Perkins Entrepreneur-in-Residence (EIR) και ο έμπειρος επενδυτής Angel, πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο IoT. “Η βιομηχανία του IoT εξακολουθεί να αναπτύσσεται εκθετικά και υπάρχει ένα διαφορετικό σύνολο βιομηχανικών κατακόρυφων κλάδων όπου οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες μπορούν να βρουν την επιτυχία”, δήλωσε ο Williams. “Βλέπω πολλά περιθώρια για πρωτοβουλίες με γνώμονα την αξία, που εστιάζουν στη βιομηχανία, αξιοποιώντας τη συνδεσιμότητα, την ανάλυση και την αυτονομία για την επίλυση σκληρών προβλημάτων”.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση

Τώρα που το υλικό είναι πανταχού παρόν, η εστίαση μετατοπίζεται σε αυτό που μπορεί κανείς να κάνει με αυτές τις συσκευές. Οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στο λογισμικό, τα δεδομένα και τις υπηρεσίες θα δουν το επόμενο κύμα επιτυχίας. Τα δύο τμήματα λογισμικού που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό και θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση (ML).

Και οι δύο τεχνολογίες είναι αναπόσπαστες για την επίτευξη της έξυπνης ζωής που έχει υποσχεθεί η βιομηχανία. Τα AI και ML θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα και το πλαίσιο για να προβλέψουν τις ανάγκες μας και να μειώσουν τα πιθανά σφάλματα αυτοματοποίησης που έρχονται με βάση μόνο τη δράση για την αναγνώριση προτύπων. Το πλαίσιο είναι ότι όλα, και το AI και το ML, θα βοηθήσουν στη δημιουργία και τη χρήση του περιβάλλοντος. Έξω από το σπίτι, το AI και το ML μπορούν να αποτελέσουν τη γέφυρα ανάμεσα στο έξυπνο σπίτι, το έξυπνο αυτοκίνητο, τις έξυπνες πόλεις, επιτυγχάνοντας τελικά το όνειρο μιας «έξυπνης ζωής».

Οι Startups μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν τις λεπτομέρειες 

Όπως προαναφέρθηκε, οι ευκαιρίες υλικού στο έξυπνο σπίτι μειώνονται, καθώς η ενοποίηση και η υπάρχουσα πνευματική ιδιοκτησία καθιστούν πιο δύσκολο για τους νεοεισερχόμενους να ανταγωνιστούν. Ωστόσο, οι έξυπνοι επιχειρηματίες θα βρουν ακόμα τρόπους να καινοτομούν στην εμπειρία και την τεχνολογία των χρηστών.

Ένα παράδειγμα που δείχνει πώς να κάνεις μια καινοτόμα προσέγγιση σε ένα υπάρχον τμήμα υλικού είναι η Deako. Ενώ υπάρχουν έξυπνες λύσεις φωτισμού στην αγορά, η Deako βελτίωσε την εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αυτοματισμού με δομοστοιχειωτή σχεδίαση και βρίσκει επιτυχία με τους κατασκευαστές του σπιτιού.

Ενώ η βιομηχανία μετατοπίζεται σε δεδομένα, λογισμικό και υπηρεσίες, οι επιχειρηματίες του υλικού μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εμπειρία των πελατών και να βρίσκουν νέες ευκαιρίες για επιτυχία.

 

Blockchain και IoT

Τα δεδομένα δημιουργούνται σε αξιοσημείωτα επίπεδα σε όλες τις κατακόρυφες περιοχές του Διαδικτύου. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων γύρω από αυτά τα δεδομένα είναι ένα “καυτό” θέμα.

Οι τεχνολογίες Blockchain φαίνεται να είναι μια βιώσιμη λύση για την εξασφάλιση και τη χρήση αυτών των δεδομένων για πολλούς σκοπούς. Το Blockchain θα βοηθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν καλύτερες λύσεις για την αποθήκευση, τη δημιουργία εσόδων και τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων με ασφαλή και ανώνυμο τρόπο.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η IOTA και η IoTeX, έχουν ήδη συγκεντρώσει χρήματα και έχουν δημοσιεύσει papers γύρω από τις λύσεις τους για το Διαδίκτυο. Ο χρόνος θα δείξει εάν μπορούν να δημιουργήσουν ένα στήριγμα στο χώρο ή αν οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν επιχειρηματικές λύσεις για εγκατεστημένους προμηθευτές τεχνολογίας, όπως το IBM Blockchain.

Συμπερασματικά

Ο κόσμος της έξυπνης τεχνολογίας θα συνεχίσει να είναι συναρπαστικός. Θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αμέτρητες ευκαιρίες καθώς η βιομηχανία μετατοπίζεται από το σπίτι και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: εργασία, ιατρική, πόλεις, μεταφορές, αυτοκίνητα, βιομηχανικές εφαρμογές και επιχειρήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.