25 Απρ 2024
READING

Τα γήπεδα ως χώροι δραστηριοτήτων

3 MIN READ

Τα γήπεδα ως χώροι δραστηριοτήτων

Τα γήπεδα ως χώροι δραστηριοτήτων

Τα γήπεδα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως πλατφόρμες για εμπορικές δραστηριότητες πέρα από τους αγώνες.

Οι αθλητικές ομάδες έχουν πρόσβαση σε μια ομάδα καταναλωτών με επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο οι περισσότερες μάρκες μπορούν μόνο να ονειρεύονται. Για πολλούς, μια επίσκεψη στα γήπεδα αποτελεί μια μορφή “προσκυνήματος” και σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Μόναχο, τα “σπίτια” των παγκοσμίου φήμης ομάδων έχουν κερδίσει τη θέση τους στα πρωταρχικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Το μουσείο της FC Barcelona, για παράδειγμα, είναι σήμερα το πιο επισκέψιμο μουσείο στην Καταλονία κάθε χρόνο, με επισκέπτες όσο το Μουσείο Θεάτρου του Ντάλι όσο και το Μουσείο του Πικάσο. Καθώς η δημοτικότητα αυτών των “ταξιδιών” αυξάνεται, οι εμπειρίες που προσφέρονται έχουν εξελιχθεί για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών που αναζητούν μια πραγματικά εντυπωσιακή θέα πίσω από τη σκηνή του συλλόγου τους.

Συνήθως, οι εμπειρίες του σταδίου τελειώνουν με μια επίσκεψη στο κατάστημα της λέσχης, πολλές από τις οποίες τώρα έχουν μια στενή ομοιότητα με τις μπουτίκ των ομάδων στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας τα προιόντα και τα αξεσουάρ που ταιριάζουν στην υψηλή τάση δαπανών του ακροατηρίου τους. Το Tottenham Hotspur άνοιξε πρόσφατα ένα κλαμπ 8.000 τετραγωνικών μέτρων στο νέο τους στάδιο, επισημαίνοντας με υπερηφάνεια τη θέση του ως “το μεγαλύτερο εμπορικό χώρο οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού συλλόγου στην Ευρώπη”.Είναι ενδιαφέρον ότι είναι ανοικτό πολύ πριν ξεκινήσει ένας αγώνας στο γήπεδο.

Ωστόσο, η πιθανή πελατειακή βάση για την εμπειρία του σταδίου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τους αφοσιωμένους οπαδούς μιας συγκεκριμένης ομάδας, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης του σταδίου προσπαθούν όλο και περισσότερο να ενσωματώνουν πιο γενικευμένες εκδηλώσεις στην προσφορά τους. Πολλοί αθλητικοί χώροι επιδιώκουν επιθετικά ένα μερίδιο αγοράς για ιδιωτικές και εταιρικές εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις και δεξιώσεις. Με την ύπαρξη στοιχείων της έδρας της ομάδας, της ιστορίας και της κουλτούρας της στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, είναι σε θέση να παράσχουν μια μοναδικά διαφοροποιημένη προσφορά που οι παραδοσιακοί χώροι δεν μπορούν να αναπαραγάγουν.

Το Στάδιο Levi, το σπίτι των San Francisco 49ers, έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στην εγγύτητά του με το Silicon Valley για να προσφέρει εταιρικές εμπειρίες για μέχρι και 25.000 συμμετέχοντες, όπως δείπνα στο γήπεδο ή συναντήσεις στις πιο premium σουίτες . Ομοίως, το Yankee Stadium της Νέας Υόρκης αξιοποίησε τον ρόλο του ως πολιτιστική εικόνα της πόλης για να δυναμώσει την υποψηφιοτητά του του ως τόπο διεξαγωγής μιας εκτεταμένης σειράς εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων γάμου, οι οποίες μπορούν να διευθετηθούν εκ των προτέρων με τη διοίκηση του σταδίου.

Τα στάδια που βρίσκονται σε τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, είναι επίσης σε θέση να εξυπηρετήσουν την σημαντική αγορά στο κατώφλι τους, παρέχοντας επιλογές με αθλητικό ύφος για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Το γήπεδο Bernabeu της Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται κοντά στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας, διαθέτει εστιατόριο-μπαρ που παραμένει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε μέρα.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη μεγάλων, προηγμένων αθλητικών σταδίων, συχνά σε προνομιακές τοποθεσίες, είναι υψηλές, ωστόσο οι ιδιοκτήτες και οι φορείς εκμετάλλευσης του σταδίου αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την τεράστια αξία που έχουν πολλοί καταναλωτές στην πιο άυλη ταυτότητα και ιστορία που αντιπροσωπεύουν. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνουν σταθερά το παιχνίδι τους σε μια ανταγωνιστική αγορά για να αποτιμούν αποτελεσματικά τις πτυχές των περιουσιακών τους στοιχείων, που υποστηρικτές και τακτικοί καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα εισιτήριο για να βιώσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.