24 Απρ 2024
READING

Οι 9 μεγαλύτερες εξαγορές startups του 2018

5 MIN READ

Οι 9 μεγαλύτερες εξαγορές startups του 2018

Οι 9 μεγαλύτερες εξαγορές startups του 2018

Σίγουρα, το 2017 ήταν ένα μεγάλο έτος για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές τεχνολογίας – αλλά το 2018 έσπασε τα ρεκόρ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο είχαμε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συγχωνεύσεις, θέτοντας το ρυθμό για να καταστεί το έτος με τις μεγαλύτερες εταιρικές συμφωνίες από ποτέ.

Ακολουθούν οι εννέα μεγαλύτερες εξαγορές startup του 2018, οι οποίες παρατίθενται με αύξουσα σειρά ανάλογα με το μέγεθος της συμφωνίας:

Η Amazon και το Ring

Πριν από πέντε χρόνια, ο Jamie Siminoff πήγε στο Tank Shark του ABC, ζητώντας μόλις 700.000 δολάρια για την εταιρεία του. Έφυγε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, μετά από ένα rebranding (από “DoorBot” σε “Ring”) και με πολλή δημοσιότητα, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου. Τώρα έχει τη διάκριση ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Tank Shark. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Amazon πλήρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να την αποκτήσει τον Φεβρουάριο.

Το Glassdoor και η εύρεση εργασίας

Γνωστό ως “το Yelp για τους κυνηγούς θέσεων εργασίας”, το Glassdoor δίνει μια μικρή ιδέα για το πώς είναι να δουλεύει κανείς σε μεγάλη εταιρεία, χάρη στις μαρτυρίες από σημερινούς και πρώην υπαλλήλους. Ιδρύθηκε από τρεις πρώην υπαλλήλους της Expedia το 2007 και μέχρι το 2015 ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος διαδικτυακός τόπος σταδιοδρομίας. Η Recruit Holdings, μια ιαπωνική εταιρία διαφόρων δραστηριοτήτων που κατέχει ήδη την τοποθεσία αναζήτησης εργασίας Indeed.com, έκανε συμφωνία να εξαγοράσει το Glassdoor για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το Μάιο.

Η έκπληξη του Flatiron Health

Δεν είναι εύκολο να βγάλεις 81 εκατομμύρια δολάρια από τη Google, αλλά αυτό ήταν που έκαναν ο Nat Turner και ο Zach Weinberg τον Απρίλιο, όταν πώλησαν την τελευταία εταιρεία τους που κατασκεύαζε software για την καταπολέμηση του καρκίνου, τη Flatiron Health, στην Roche για 1,9 δισ. $. Το λογισμικό, που χρησιμοποιείται σε κέντρα καρκίνου, συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις για να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν για την ασθένεια. Ενώ οι γιατροί πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, οι επενδυτές βασίζονται στις πιθανές πωλήσεις του Flatiron Health στους φαρμακοποιούς. Η εταιρεία είχε προσελκύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από εταιρείες όπως το Google Ventures, πριν από την εξαγορά από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό.

1, 2, 3… Twilio!

Ο Isaac Saldana, ένας από τους τρεις συνιδρυτές της SendGrid, είχε ήδη δουλέψει σε τρεις νέες επιχειρήσεις – καθεμία αποτυχημένη – πριν ξεκινήσει το SendGrid, το οποίο αποσκοπούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μέχρι το 2017, είχε συγκεντρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια και είχε μια νέα βάση με περισσότερους από 350 εργαζόμενους στο Ντένβερ. Η πλατφόρμα Cloud-Communications, Twilio ήθελε να ενσωματώσει τις δυνατότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πλατφόρμας και με την αγορά της εταιρείας για 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, έκανε ακριβώς αυτό, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές μετά την τρίτη φορά δεν “καίγεσαι”.

Το PayPal και το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Η εταιρεία iZettle ιδρύθηκε από τον Jacob de Geer και τον Magnus Nilsson στη Στοκχόλμη το 2010. Μέχρι τα μέσα του 2018, είχε περάσει περίπου ένα χρόνο προσπαθώντας να γίνουν γνωστοί σε αυτό που θα γίνονταν αργότερα, δηλαδή η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή τεχνολογική IPO στην Ευρώπη . Αλλά το καλοκαίρι, η PayPal είχε κάνει τις προθέσεις της σαφείς και κατέληξε να την αποκτήσει για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μια κίνηση που οι επενδυτές της Βρετανίας βρήκαν ότι θα μπορούσαν να δώσει στην PayPal υπερβολική κυριαρχία στην αγορά.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο Dug Song ήταν ένας ελίτ χάκερ που απασχολούσε μια μεγάλη εταιρία λογισμικού και ασφάλειας όταν ένας μαθητής λυκείου κατάφερε να ρίξει το σύστημά του και να βρει πρόσβαση στα αρχεία. Αλλά ο Song δεν ανέφερε στις αρχές τον 17-χρονο Jon Oberheide. Αντίθετα, συνεργάστηκε μαζί του για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας, της Duo Security, που ειδικεύεται στην εξακρίβωση ταυτότητας δύο παραγόντων. Το Ann Arbor, η εταιρεία unicorn με έδρα Michigan, αποκτήθηκε από τη Cisco για 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο.

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Η Github, ο κόμβος κωδικοποίησης , είχε σίγουρα τα πάνω-κάτω της. Το 2014, ο αμφιλεγόμενος συνιδρυτής του, Tom Preston-Werner αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ρόλο του, αφού αυτός και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν ότι παρενόχλησαν μια γυναίκα εργαζόμενη. Και ο διευθύνων σύμβουλος, Chris Wanstrath παραιτήθηκε ξαφνικά το 2017. Αλλά η Github συγκέντρωσε ακόμα 200 εκατομμύρια δολάρια σε επαναλαμβανόμενα ετήσια έσοδα. Ίσως πιο ελκυστική για τη Microsoft από τα έσοδα ήταν μια άλλη βασική παράμετρος: 27 εκατομμύρια προγραμματιστές χρησιμοποιούν τη Github. Αυτοί είναι πολλοί νέοι χρήστες για το cloud της Microsoft. Η συμφωνία έγινε προς 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Κάθε πράγμα στον καιρό του

Η σκηνή δεν ήταν ακόμα έτοιμη για την IPO της Qualtrics, οι “πρόβες” αναβλήθηκαν. Η εταιρεία Provo, που εδρεύει στη Γιούτα, η οποία ανέφερε έσοδα αξίας 184 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, είχε ήδη καταθέσει για μια IPO και έθεσε ακόμη και το εύρος των τιμών της IPO όταν εξαγοράστηκε από το γερμανικό γίγαντα λογισμικού επιχειρήσεων SAP. Απόκτησε την εταιρεία unicorn προς 8 δισ. δολάρια σε μετρητά το Νοέμβριο.

 

Εάν δεν μπορείτε να τους νικήσετε, εξαγοράστε τους

Η απάντηση της Ινδίας στην Amazon ιδρύθηκε το 2007 από δύο πρώην υπαλλήλους της, οι οποίοι ξεκίνησαν αρχικά να πουλούν βιβλία στο διαδίκτυο. Ακούγεται οικείο? Μέχρι το 2017, πέτυχαν σχεδόν 40% σε μερίδιο αγοράς της βιομηχανίας ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδίας, τοποθετώντας την στα ίδια επίπεδα με την Amazon. Σε μια ενδιαφέρουσα δομημένη συμφωνία που θα επιτρέψει στο Flipkart να γίνει δημοφιλές στο μέλλον, η Walmart απέκτησε το 77% της εταιρείας τον Αύγουστο για 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.