19 Απρ 2024
READING

Ιn-store customer experience στην εποχή του Amazon Go

5 MIN READ

Ιn-store customer experience στην εποχή του Amazon Go

Ιn-store customer experience στην εποχή του Amazon Go

Είναι οι παραδοσιακοί retailers “στριγμωμένοι” από το Amazon Go που χαράζει το δρόμο του σε μια συχνά στάσιμη τεχνολογικά πορεία;

Όχι ακόμα.

Η ευκολία είναι το κλειδί της σύγχρονης λιανικής πώλησης. Οι αγοραστές επιθυμούν ανταγωνιστικές τιμές, αλλά όπως γνωρίζει ο καθένας που έχει συγκρίνει τις τιμές σε διάφορες κατηγορίες στην Amazon, ο βασιλιάς του λιανικού εμπορίου δεν έχει πάντοτε τη χαμηλότερη τιμή. Αντ ‘αυτού, η Amazon παρασύρει τους πελάτες με την αντίληψή τους ότι διαθέτει την πιο χαμηλή τιμή και τον σχεδόν ασυναγώνιστο παράγοντα ευκολίας.

Το Amazon Go συνεχίζει αυτή την τάση, αλλά στο φυσικό κατάστημα. Βάζουν τέλος σε δύο βασικά σημεία “πόνου”: τα αποθέματα και τις μακρές ουρές πληρωμής. Με πολυάριθμους υπαλλήλους που είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν τα αντικείμενα που τελειώνουν στα ράφια και την τεχνολογία ” just walk out “.

Λαμβάνοντας στοιχεία από το Amazon Prime, είναι σαφές ότι η ιδέα ήταν επιτυχής τους μήνες από την επίσημη κυκλοφορία της. Με μια απίστευτη νοοτροπία, η Amazon κατεβάζει τα προϊόντα χαμηλής απόδοσης και διπλασιάζει τα υψηλής. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Amazon Go.

Με ένα δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο κατάστημα Amazon Go στο Σιάτλ και την επέκταση στο Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο, φαίνεται ότι οι υπόλοιποι retailers πρέπει ανησυχούν. Με αυτό κατά νου, τι μπορούν οι έμποροι λιανικής πώλησης φυσικών καταστημάτων να κάνουν για να αναβαθμίσουν την εμπειρία των πελατών στο κατάστημά τους, προκειμένου να διατηρήσουν την προσοχή τους;

Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να προσφέρουν έγκαιρες προσφορές

Πολλοί αγοραστές κάνουν λήψη εφαρμογών του αγαπημένου τους retailer για τις προσφορές και τις ανταμοιβές. Η εξοικονόμηση στα στοιχεία που ήδη αγοράζουν ή η ανακάλυψη νέων,  προσφορών μπορεί να κάνει την εμπειρία αγορών στο κατάστημα πιο ευχάριστη. Αλλά το να “χτυπάτε” με γενικές ή, ακόμη χειρότερα, εσφαλμένα στοχοθετημένες εκπτώσεις, θέτει εμπόδιο στην  αύξηση των εσόδων. Οι αγοραστές θέλουν οι έμποροι να καταλάβουν τι τους αρέσει, χωρίς να γίνουν υπερβολικοί γύρω από αυτό.

Εκεί εισέρχεται το proximity marketing . Σε ένα περιβάλλον λιανικής πώλησης που χρησιμοποιεί οθόνες υπολογιστών ή ακόμα και μόνο μια εφαρμογή , η προώθηση των σχετικών προσφορών στους αγοραστές έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις πωλήσεις. Ακριβώς όπως ένας ηλεκτρονικός αγοραστής λαμβάνει τα “μπορεί επίσης να σας αρέσει” και μηνύματα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο από έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό είναι επίσης κάτι που μπορεί να γίνει και σε ένα φυσικό κατάστημα.

Οι αγοραστές στο κατάστημα μπορούν να φαίνονται πολύ πιο αόριστοι από τους αγοραστές στο διαδίκτυο, επειδή οι έμποροι έχουν λίγους τρόπους να καταλάβουν τι αναζητούν. Η απόκτηση αυτής της γνώσης επιτρέπει στους retailers να προωθήσουν προσφορές για προϊόντα που ο αγοραστής επέλεξε και δοκίμασε, αλλά τελικά αποφάσισε να μην αγοράσει.

Το αν πρέπει να το προτείνουν αργότερα κατά τη διάρκεια αυτού του “ταξιδιού” ή ένα μήνα μετά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορία προϊόντων. Αλλά η βασική ιδέα είναι: οι retailers πρέπει να γνωρίζουν πότε οι πιστοί πελάτες τους είναι στο κατάστημα για να τους παρέχουν τις καλύτερες προσφορές και προτάσεις βάσει προηγούμενης συμπεριφοράς αγοράς. Οι πολυάριθμες κάμερες και αισθητήρες της Amazon Go ενσωματώνουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο κύριος στόχος της φιλοσοφίας του Amazon Go είναι να μειώσει τις ενοχλήσεις στην εμπειρία του πελάτη. Αυτό που κάνει η Amazon σωστά είναι η σωστή ταυτοποίηση των πελατών και η μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να προχωρήσουν στο “ταξίδι του πελάτη”.

Για να κάνει τους πελάτες να επιστρέψουν, το κερασάκι στην τούρτα είναι οι αξιόπιστες μέθοδοι πληρωμής. Άλλωστε, κατά τον έλεγχο σε ένα ταμείο, οι αγοραστές μπορούν να επισημάνουν πότε ένα προιόν φαίνεται να έχει τιμολογηθεί με μια τιμή υψηλότερη από ό, τι είδαν στο ράφι.

Το Checkout σε ένα κατάστημα Amazon Go γίνεται αυτόματα, με μια απόδειξη για αγορές που αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον αγοραστή. Αυτό ξεπερνά τις επιπλοκές των συναλλαγών της κάρτας που δεν υπάρχουν στο φυσικό χώρο των καταστημάτων που είχε περιοριστεί στο παρελθόν στην ηλεκτρονική σφαίρα. Αυτές οι συναλλαγές είναι δαπανηρές για τους retailers.

Προκειμένου να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις του Amazon, οι retailers θα χρειαστεί να προσθέσουν πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας για τη διαδικασία πληρωμής.

Ενώ η εμπειρία του Amazon Go είναι επαναστατική με πολλούς τρόπους, υπάρχουν ακόμη απομεινάρια των παλιών ημερών λιανικής πώλησης. Δείτε, για παράδειγμα, τη διαδικασία εισόδου.

Κάθε αγοραστής πρέπει να ανοίξει την εφαρμογή, να λάβει έναν QR κώδικα και να τον σαρώσει για να μπει στο κατάστημα. Αυτό γίνεται περίπλοκο όταν ένας αγοραστής έχει μια ραγισμένη οθόνη. Οι QR κώδικες χρησιμοποιούνται για να περιέχουν κουπόνια και ελάχιστα ποσά δεδομένων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ασφαλείς ή φιλικοί προς το χρήστη, όπως άλλες λύσεις.

Για συμβαδίσουν οι έμποροι λιανικής με την Amazon, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία των πελατών στο κατάστημά τους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτες με τη χρήση τεχνολογίας του μέλλοντος.

Που βαδίζει η in-store customer experience

Οι έμποροι λιανικής πώλησης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ξανασκεφτούν τις στρατηγικές τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Μία από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνει την δυνατότητα των πελατών να ερευνούν τα προιόντα  οπουδήποτε στο κατάστημα. Αυτό δεν είναι ακριβώς “just walk out τεχνολογία”, αλλά είναι στο σωστό δρόμο. Οι αγοραστές θέλουν μια ενοποιημένη εμπειρία, είτε ερευνούν online, είτε αγοράζουν εκτός σύνδεσης ή ολοκληρώνουν ολόκληρη τη διαδικασία σε ένα κανάλι.

Μια προσέγγιση στα προβλήματα αυτά είναι τα δεδομένα . Βοηθά τους λιανοπωλητές να εντοπίζουν τους αγοραστές, να τους στοχεύουν με εξατομικευμένα μηνύματα και να τους ελέγχουν με ασφάλεια χωρίς να περιμένουν σε ουρά.

Η Amazon μπορεί να έχει ισχυρό πόλο για την τεχνολογία το  “just walk out” μέχρι σήμερα, αλλά όπως η Microsoft και η Walmart συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών στο κατάστημα, είναι σαφές ότι οι ανταγωνιστές δεν πρόκειται να τους αφήσουν να κερδίσουν χωρίς μάχη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.