19 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική κίνηση Whole Foods από την Amazon

4 MIN READ

Η στρατηγική κίνηση Whole Foods από την Amazon

Η στρατηγική κίνηση Whole Foods από την Amazon

Μια έκθεση του Bloomberg θέτει το επιχείρημα ότι η Amazon ξεκίνησε και συνεχίζει να αγωνίζεται να τοποθετηθεί στη βιομηχανία των super markets που αποδίδει 840 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πρόσφατα στοιχεία από τις έρευνες των καταναλωτών που δημοσίευσαν οι αναλυτές της UBS δείχνουν μείωση του αριθμού των χρηστών Prime που αγόρασαν από το Whole Foods το 2018 έναντι του 2017.

Μια ξεχωριστή αναφορά από την εταιρεία Bricks Meets Clicks, μια ερευνητική εταιρεία επικεντρωμένη στη βιομηχανία των super markets, αναφέρθηκε στην έκθεση του Bloomberg. Τα φυσικά καταστήματα συναντούν τα κλικ που έδειξαν ότι οι καταναλωτές που παραγγέλλουν online από τους φυσικούς λιανοπωλητές παραγγέλλουν 200 δολάρια το μήνα, πολύ πιο πάνω από τους αγοραστές των super markets της Amazon που παραγγέλλουν λιγότερο συχνά και ξοδεύουν μόνο 74 δολάρια μηνιαίως στα super markets.

Το θέμα της έκθεσης είναι ότι η Amazon, ακόμα και μετά την απόκτηση του Whole Foods για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και προσφέροντας υπηρεσία παράδοσης δυο ωρών, δεν βρίσκει καμιά επιτυχία στην επιχείρηση του super market. Οι Walmart, Kroger και Target έχουν αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία, τα καταστήματα και την παράδοση “τελευταίου μιλίου” και το καθένα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του Amazon, επειδή έχει περισσότερα καταστήματα σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg.

Θα αποτύχει η Amazon στα super markets; Είναι σίγουρα μια πιθανότητα. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Amazon θα πετύχει. Να γιατί:

  1. Η Amazon ανήκει στο Whole Foods για λιγότερο από δύο χρόνια. Είναι απλά πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επιχείρηση τροφίμων του.
  2.  Η Amazon δεν έχει καμία πρόθεση να είναι “retailer super market”, θέλει απλά να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του super market. Μεγάλη διαφορά. Θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί το σχέδιο τους.
  3. Επίσης, και αυτό είναι κρίσιμο για να καταλάβουμε ότι η Amazon παίζει ένα παιχνίδι όπου ο στόχος είναι να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές, όχι να τους χτυπήσει.
  4.  Η Amazon προσελκύει και προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα αποκτώντας ένα ανταγωνιστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα. Το ταλέντο έχει σημασία.
  5.  Σε οποιαδήποτε στιγμή, η Amazon μπορεί να κάνει μια άλλη εξαγορά και για άλλη μια φορά να “διαταράξει” εντελώς τη βιομηχανία των super market. Αν η στρατηγική του Amazon για αυτά δεν καταφέρει να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να είναι απαραίτητη μια νέα εξαγορά για να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο εργασιών.Το 2019 θα είναι η χρονιά που η στρατηγική του Amazon γίνεται πιο ξεκάθαρη στους αναλυτές και το κοινό. Προβλέπεται η Amazon θα αναθέσει ένα έμπειρο στέλεχος  να αντικαταστήσει τον Mackey ως CEO. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιταχυνθεί η αλλαγή και να επιτραπεί στην Amazon να αναλάβει πλήρη έλεγχο της μάρκας Whole Foods. Η Amazon πρέπει να κάνει την αλλαγή σε CEO βασισμένη σε συζητήσεις με πολλαπλές πηγές.Συνίσταται επίσης να αλλάξει το όνομα του Whole Foods από Amazon Whole Foods, σε Amazon Prime Grocery ή το Prime Grocery για να συνδεθεί καλύτερα το brand με το Amazon. Το Whole Foods εξακολουθεί να έχει μια μεικτή φήμη με τους καταναλωτές.Το 2019 και πέρα ​​θα δούμε την Amazon να εισαγάγει νέα τεχνολογία, νέες μορφές καταστημάτων, νέο μοντέλο διανομής και εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξημένη ποικιλία προϊόντων και να παρουσιάσει αρκετές ενδιαφέρουσες στρατηγικές εταιρικές σχέσεις. Πιστεύεται ότι η Amazon θα τροποποιήσει το πρόγραμμα Prime, καθώς σχετίζεται με το Whole Foods, για να αυξήσει τον αριθμό των μελών της Prime ώστε να ψωνίζει στο Whole Foods.

    Η Amazon θα βρει έναν τρόπο να εξαλείψει τους ταμίες μέσα στο Whole Foods χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με την τεχνολογία του Amazon Go. Η εξάλειψη των ταμείων δεν θα αυξήσει την επισκεψιμότητα των καταστημάτων, θα μειώσει απλά το κόστος λειτουργίας κάθε καταστήματος. Οι καταναλωτές θα ψωνίζουν από Whole Foods με βάση την ποικιλία προϊόντων, το κόστος, την ποιότητα και την ευκολία.

    Το Whole Foods ήταν μια ωραία ιδέα, αλλά δεν ήταν μια βιώσιμη επιχείρηση. Αν ήταν, η Total Foods δεν θα είχε χάσει εκατομμύρια πελάτες και ο Mackey δεν θα είχε πουλήσει την εταιρεία στον Amazon.

    Ο μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο. Η Amazon θα εισαγάγει πολλές διαφορετικές ιδέες και θα δοκιμάσει πολλές νέες: μερικές θα είναι πιο επιτυχημένες από άλλες. Η εταιρεία δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα για τρόφιμα και super markets που ενσωματώνεται με τεχνολογία αιχμής, μορφή καταστήματος και εφοδιαστική αλυσίδα. Η Amazon δεν θέλει να αντιγράψει, θέλει να καινοτομήσει και να οδηγήσει.

    Οι δυνατότητες του Amazon να επαναπροσδιορίσει και να επηρεάσει τη βιομηχανία των super markets τα επόμενα οκτώ με δέκα χρόνια είναι συγκλονιστική.

    Κρατήστε τα “βέλη στh φαρέτρα” γιατί είναι πολύ νωρίς για να τα χτυπήσετε το Whole Foods και την Amazon.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.