25 Απρ 2024
READING

Apple | 5 πράγματα που έκανε σωστά και 5 που έκανε εντελώς λάθος

9 MIN READ

Apple | 5 πράγματα που έκανε σωστά και 5 που έκανε εντελώς λάθος

Apple | 5 πράγματα που έκανε σωστά και 5 που έκανε εντελώς λάθος

Με πολλούς τρόπους, η Apple είχε ένα σταθερό 2018. Έχει κατακτήσει αποτίμηση στο 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επανήλθε μετά την επιβράδυνση της αγοράς για το iPhone. Έθεσε σε λειτουργία τα δυνατά όπλα της σχετικά με την ιδιωτικότητα δεδομένων. Διατήρησε την υπόσχεσή της να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει μια νέα πανεπιστημιούπολη στο Austin του Τέξας και θα προσθέσει θέσεις στο Σιάτλ, την Culver City και το Σαν Ντιέγκο.

Αλλά η Apple έκανε επίσης μερικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους που πιθανόν να θεωρηθούν ως λάθη στο πέρασμα του χρόνου. Οι τιμές των προϊόντων της ξεπέρασαν το 2018. Η Siri συνέχισε τη χαμηλή απόδοση της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με εταιρείες όπως το Google και το Facebook. Και ούτω καθεξής. Εδώ είναι τα πέντε καλύτερα και χειρότερα πράγματα που έκανε η Apple το 2018.


Τι έκανε σωστά η Apple

Εξακολουθεί να ασχολείται με τον Λευκό Οίκο

Ναι, η Apple έχει πολλά να χάσει από έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, η διοίκηση του Trump μπορούσε να χτυπήσει τις τιμές για τα προϊόντα της Apple που συναρμολογήθηκαν στην Κίνα και σχεδόν όλα τα προϊόντα της Apple συναρμολογούνται στην Κίνα. Αυτό θα φέρει μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία. Έχει πιέσει να ζητήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της – από το iPhone στο MacBook Pro και το iMac. Τα έξτρα χρήματα καταβάλλονται πάντα από τους πελάτες και μια νέα αύξηση για τα προϊόντα της Apple θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους αγοραστές της Apple μακριά από αυτή.

Θέτοντας το έδαφος για την Αυξημένη Πραγματικότητα

Οι εφαρμογές Augmented Reality για το iPhone και το iPad είναι ακόμα αρκετά δύσχρηστες. Πρέπει να πάρετε τις συσκευές και να τις μετακινήσετε για να καλύψετε το ψηφιακό περιεχόμενο στον πραγματικό κόσμο όπως φαίνεται μέσα από την κάμερα. Αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Η Apple πιθανότατα θα κυκλοφορήσει γυαλιά AR μια ημέρα, οπότε η μόνη απαιτούμενη κίνηση θα είναι η φυσική κίνηση του κεφαλιού του χρήστη.

Αυτό που οι άνθρωποι περιμένουν από την Apple είναι να τους ενημερώσει για το νέο λογισμικό . Το κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Ξεκίνησε την πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών ARKit το 2016 και έχει κατασκευάσει εμπειρίες AR σε σχεδόν κάθε συσκευή iOS από τότε. Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια ARKit υπάρχουν ήδη το App Store. Και το iOS 12 αποστέλλεται με μια εντυπωσιακά χρήσιμη εφαρμογή μέτρησης που σας επιτρέπει να μετρήσετε (ή να επιδιορθώσετε) σχεδόν οτιδήποτε στο δωμάτιο σας. Θα έρθουν πολλά ακόμα.

Η πρόσληψη του John Giannandrea

Τον Απρίλιο, η Apple πραγματοποίησε μια νέα πρόσληψη, αποκτώντας τον επικεφαλής AI της Google, John Giannandrea. Ο Giannandrea ηγείται τώρα της AI και της εκμάθησης μηχανών της Apple. Αναφέρετε απευθείας στον Tim Cook, ο οποίος δίνει την κατεύθυνση για τη σημασία του ρόλου και της αποστολής του.

Θα είναι δουλειά του Giannandrea να προγραμματίσει το Siri, το οποίο οι περισσότεροι παρατηρητές του AI λένε ότι έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ πίσω από τους συναγωνιστές του – την Alexa του Amazon και το Assistant του Google. Με τη βαθιά της εμπειρίας του στο AI, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος για να βοηθήσει να καθορίσει και να πραγματοποιήσει το όραμα της Apple για το Siri. Η δουλειά, ωστόσο, πιθανότατα θα καταστεί δυσκολότερη από τη συντηρητική προσέγγιση της Apple για τη χρήση δεδομένων χρήστη για την εκπαίδευση του AI. Αλλά αν κάποιος μπορεί να ελευθερώσει αυτή την προσέγγιση για να κάνει το Siri πιο χρήσιμο, αυτός είναι ο Giannandrea.

Φέρνοντας την μουσική της Apple στα Ηχεία του Amazon Echo

Αυτή τη χρονιά, η Apple έκανε την εκπληκτική κίνηση να θέσει το Apple Music διαθέσιμο στις συσκευές Echo της Amazon που χρησιμοποιεί τον Alexa. Πρόκειται για μια πολύ φιλική προς τον καταναλωτή κίνηση, ειδικά για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν ένα iPhone και έναν ομιλητή Echo. Ενώ η Apple ανταγωνίζεται την Amazon και την Google στην αγορά “έξυπνων ομιλητών”, βρίσκεται επίσης σε μια σκληρή μάχη με την Spotify στην αγορά υπηρεσιών συνδρομητικής μουσικής. Η Apple Music έχει περίπου 56 εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν έναντι των 87 εκατομμυρίων του Spotify. Θα μπορούσε να είναι ότι τώρα πιο σημαντικό για την Apple να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς τους χρήστες της Alexa / Echo απ ‘ό, τι να κρατήσει το Apple Music αποκλειστικά για το HomePod.

Ένα νέο μολύβι της Apple

Το πρώτο μολύβι της Apple, το οποίο βγήκε το 2015, ήταν ωραίο, αλλά λίγο μινιμαλιστικό. Η Apple ενημέρωσε το προϊόν αυτό φέτος με το Apple Pencil δεύτερης γενιάς που κόστιζε $ 129, προσθέτοντας μια πολύ πιο εύκολη μέθοδο φόρτισης (απλά το μαγνητίζετε στο πλάι του iPad). Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε την πλευρά του μολυβιού για να αλλάξετε διάφορα πράγματα όπως η σκίαση. Ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά και ιδιαίτερα χρήσιμο για τους δημιουργούς που τους αρέσει να χρησιμοποιούν το iPad.

 

Τι έκανε η Apple λάθος

Έκανε σχεδόν κάθε σφάλμα marketing προϊόντων με το HomePod

Η Apple πάντα μας μιλά για το πώς ξεκινάει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καταναλωτή και πως στη συνέχεια εφαρμόζει την τεχνολογία ανάλογα. Κάτι πρέπει να έχει ξεχάσει με αυτή την προσέγγιση όταν χτίστηκε το HomePod. Η Apple είχε δίκιο ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έξυπνα ηχεία κυρίως για να παίζουν μουσική και ως έναν μεγάλο ηχητικό ομιλητή, αλλά φαίνεται ότι τα έχουν καταλάβει όλα λάθος. Οι άνθρωποι θέλουν επίσης ηχεία με χαμηλότερες τιμές και να υπάρχουν ψηφιακοί βοηθοί με ευρεία λειτουργικότητα. Θέλουν επίσης κάποια ευελιξία στο σημείο όπου λαμβάνουν υπηρεσίες όπως η μουσική. Με το HomePod, ωστόσο, οι καταναλωτές πήραν ένα ομιλητή με έναν περιορισμένο ψηφιακό βοηθό, το Siri, και συνδέσεις σε υπηρεσίες όπως η Apple Music. Και αυτό πωλούνταν στην υψηλή τιμή των $ 349.

Τι γίνεται με τα νέα AirPods;

Υπάρχουν πολλά που σας αρέσουν στην πρώτη έκδοση των AirPods, ξεκινώντας από την ποιότητα του ήχου και την ευκολία της θήκης φόρτισης. Αλλά δεν είναι τέλεια. Δεν είναι πάντοτε γρήγορα να εντοπίστουν όταν τα έχετε βγάλει. Δεν είναι τέλεια όταν διατηρούν τη σύνδεσή τους με το Apple Watch ενώ έχει βγει εκτός λειτουργίας – ειδικά όταν έχουν λιγότερο από 50% της μπαταρίας. Και υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να προστεθούν: βιομετρικοί αισθητήρες, ακύρωση θορύβου, hands free Siri και ασύρματη φόρτιση.

Γι ‘αυτό είναι περίεργο το γεγονός ότι τα AirPods – αναμφισβήτητα το πιο καινοτόμο νέο προϊόν της Apple μέσα σε μια δεκαετία – έχουν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς ενημέρωση λογισμικού. Μήπως η Apple θέλει εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν AirPods ως δώρα αυτή την εορταστική περίοδο και, στη συνέχεια, να τους κάνει όλους να αισθάνονται άσχημα γι ‘αυτό ανακοινώνοντας ένα προϊόν δεύτερης γενιάς τον Ιανουάριο;

Δεν ανακοινώνει ένα γενικό σχέδιο για τη βελτίωση της Siri

Η Apple πραγματοποίησε την ετήσια διάσκεψη ανάπτυξης στις αρχές Ιουνίου. Η Google, η Microsoft και το Facebook είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες εκδηλώσεις τους και όλοι μιλούσαν πολύ για το ρόλο του AI στα προϊόντα τους και τη συνολική εταιρική ταυτότητα. Πριν από αυτό, υπήρχε η ελπίδα ότι η Apple θα αρχίσει να παρουσιάζει μια παρόμοια αφήγηση γύρω από το Siri. Όπως και πολλοί παρατηρητές της Apple, ήλπιζαν ότι η Apple θα μπορούσε να καταστήσει τη Siri έναν οικείο, εξαιρετικά λειτουργικό και εξατομικευμένο ψηφιακό βοηθό που θα λειτουργούσε με τους ίδιους τρόπους, με την ίδια ευφυΐα, σε όλα τα προϊόντα της Apple.

Η Apple δεν ήταν έτοιμη να πει αυτή την ιστορία στις αρχές Ιουνίου. Η εταιρεία μίλησε για συγκεκριμένες εφαρμογές της μηχανικής μάθησης, αλλά όχι για ένα γενικό σχέδιο, αν και βέβαια, η Apple είχε προσλάβει τον John Giannandrea ως νέο επικεφαλής του AI μόλις λίγους μήνες νωρίτερα για να οδηγήσει τις προσπάθειες του AI.

Αναμένοντας τους ανθρώπους στην Ινδία να συμμορφωθούν στις τιμές της Apple

Όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone X το 2017, στοιχημάτισε ότι οι άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερα για ένα premium smartphone, δηλαδή πάνω από $ 1.000, στην πραγματικότητα. Και η αισιοδοξία της απέδωσε, ως επί το πλείστον. Πώλησε σίγουρα λιγότερα τηλέφωνα, αλλά με μεγαλύτερο κέρδος.

Αλλά αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί παντού. Οι Newley Purnell και Tripp Mickle της Wall Street Journal αναφέρουν ότι στην Ινδία η Apple συνέχισε να πωλεί μια σχετικά μικρή σειρά iPhones και σε πολύ υψηλές τιμές σύμφωνα με τα ινδικά πρότυπα σε μια αγορά όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να πληρώνουν λιγότερα από $ 300 για ένα τηλέφωνο . Η ιδέα πίσω από την κυκλοφορία του iPhone SE το 2016 ήταν να αντιμετωπίσει αυτή την προτίμηση, αλλά το SE έχει πλέον διακοπεί. Ως αποτέλεσμα, έρευνα εκτιμά ότι ο αριθμός των iPhones που αποστέλλονται στην Ινδία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2017 και το μερίδιο αγοράς της Apple στη χώρα μειώθηκε από 2% σε 1%.

Η ινδική αγορά κατέχει τεράστιες δυνατότητες για την Apple. Όπως και η Κίνα, αναμενόταν να είναι η πηγή νέων αγοραστών smartphone, οι οποίοι έχουν γίνει δύσκολο να βρεθούν σε κορεσμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.



Κάνοντας το
ECG σημαντικό σημείο πώλησης του Watch

Τελειώνουμε με ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Το νέο Apple Watch 4 μπορεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή αλλιώς ECG, το οποίο μετρά τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς του χρήστη. Αυτό γίνεται συνήθως σε ιατρείο με αισθητήρες που συνδέονται με το στήθος σας. Με το ρολόι, απλά στηρίζετε το δάχτυλό σας στο ψηφιακό στέμμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ECG θα κάνει μια απλή ανάγνωση. Αλλά η Apple υποστηρίζει ότι το ECG μπορεί επίσης να ανιχνεύσει σημάδια κολπικής μαρμαρυγής, που μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ECG έχει αναδειχθεί ως η πιο πολυσυζητημένη νέα λειτουργία του Watch. Αυτό είναι ανησυχητικό. Μεγαλύτερες απεικονίσεις και νέες λειτουργίες άσκησης, για παράδειγμα, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα για τα οποία θα ενδιαφέρονταν οι περισσότερες ομάδες ανθρώπων. Αλλά ένας αναγνώστης ECG είναι ένα χαρακτηριστικό εξειδικευμένο, που προορίζεται για ένα υποσύνολο ανθρώπων που έχουν καρδιακά προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αναγνώστης του ECG θα κάνει σε μερικούς ανθρώπους καλό, αλλά πολλούς άλλους ανθρώπους θα μπορούσε να τους βλάψει περισσότερο.

 

Για την Apple, το 2018 δεν έφερε σημαντικές ανακαλύψεις ούτε καταστροφές. Μιλάμε κυρίως για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του iPhone και της Apple, καθώς κοιτάμε στον ορίζοντα για να δούμε τα μεγάλα νέα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και τα γυαλιά AR, που  ελπίζουμε ότι η Apple θα φέρει. Περιμένουμε την εταιρεία να μας ξαφνιάσει εκ νέου και να μας ενθουσιάσει.

Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν και να διχάζονται σχετικά με την Apple αυτή τη στιγμή, κυρίως λόγω των φόβων ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων του iPhone έχει παγώσει. Η μετοχή  της εταιρείας είναι πολύ χαμηλότερη αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, έχει πέσει σχεδόν 70 δολάρια (ή 30%) από τα υψηλά επίπεδα του 2018 σε περίπου επτά εβδομάδες. Και όμως, μόλις τον Αύγουστο, η εταιρεία κατάφερε το ανώτατο όριο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Apple θα παραμείνει μια συναρπαστική εταιρεία για να παρακολουθούμε. Το επόμενο έτος θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πλοηγείται στον κόσμο μετά το αποκορύφωμα του iPhone.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.