25 Απρ 2024
READING

KFC | η πιο γνωστή αλυσίδα fast-food στην Κίνα είχε πάνω από $5 δις. έσοδα

4 MIN READ

KFC | η πιο γνωστή αλυσίδα fast-food στην Κίνα είχε πάνω από $5 δις. έσοδα

KFC |  η πιο γνωστή αλυσίδα fast-food στην Κίνα είχε πάνω από  $5 δις. έσοδα

Η KFC είναι μία από τις αγαπημένες αλυσίδες fast food της Κίνας. Το 2017, η KFC παρήγαγε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα στην Κίνα. Με 5.200 καταστήματα, η Κίνα φιλοξενεί τα περισσότερα KFC στον κόσμο. Σε σύγκριση, η McDonald’s έχει περίπου 2.500 καταστήματα.

Η KFC ήταν η πρώτη αμερικανική αλυσίδα fast-food που άνοιξε εκεί. Πριν από το 1987, η Κίνα ήταν σχεδόν κλειστή στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά μόλις η Κίνα ανοίξει τις πόρτες της και την οικονομία της, η KFC γρήγορα άρπαξε την ευκαιρία να επεκταθεί. Η πρώτη κινέζικη θέση των KFC τοποθετήθηκε στρατηγικά κοντά στο Σινικό Τείχος. Η επιλογή μιας βαριάς τουριστικής περιοχής επέτρεψε στην KFC να αξιοποιήσει μια υπάρχουσα βάση καταναλωτών, ενώ παράλληλα προσέγγιζε τους ντόπιους.

Σύμφωνα με τον πρώην εκτελεστικό της KFC, Warren Liu, η KFC είχε επίσης ένα φυσικό πλεονέκτημα επειδή πολλοί Κινέζοι καταναλωτές προτιμούν το κοτόπουλο από άλλα κρέατα, όπως το βόειο κρέας. Για πολλούς, η KFC ήταν το πρώτο δυτικό στυλ γεύματος στο οποίο είχαν πρόσβαση. Ως αποτέλεσμα, η φήμη της KFC στην Κίνα ήταν αρκετά διαφορετική από ό, τι στις ΗΠΑ. Η KFC στην Κίνα είναι κάτι περισσότερο από μια λιχουδιά, είναι μια στάση ανάπαυσης, βασικά.Στην Κίνα, το γρήγορο φαγητό θεωρείται περισσότερο ως πολυτέλεια από ένα φτηνό, on-the-go φαγητό, όπως είναι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ενώ οι Αμερικανοί μπορεί να συσχετίζουν το KFC με φθηνό fast-food, στην Κίνα θεωρείται ως κάτι πιο αναβαθμισμένο, ακόμη και υψηλής ποιότητας. Όταν η KFC άρχισε να επεκτείνεται για πρώτη φορά στην Κίνα, οι δυτικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι αμερικανικές, θεωρήθηκαν ως κύρους και αξιόπιστες. Ως αποτέλεσμα της καινοτομίας του, καθώς και των απόψεων των Κινέζων που εισήγαγαν αγαθά εκείνη τη στιγμή, τα ξένα προϊόντα έγιναν σύμβολα στην Κίνα, και πολλά εξακολουθούν να είναι. Ωστόσο, το βασικό συστατικό για την επιτυχία του KFC είναι το πώς προσαρμόζουν το μενού τους.

 

Διατηρεί αυτό που γνωρίζουμε για την  Αμερική, εκτός από το μπισκότο, και προσφέρει παραλλαγές του. Λαμβάνουν υπόψη ποιες είναι οι γεύσεις που θέλουν οι Κινέζοι καταναλωτές και καταφέρνουν να τις ενσωματώσουν.  Έτσι προσφέρει ένα νέο στοιχείο μενού. Προσφέρει ένα φλιτζάνι καλαμπόκι αντί για τηγανιτές πατάτες για τα παιδικά γεύματα. Δεν αλλάζουν ολόκληρο το μενού. Έχουν απλώς διαφορετικές προσφορές που προσελκύουν περισσότερο τους κινέζους καταναλωτές.

Το κινεζικό μενού του KFC περιλαμβάνει τα πάντα, από τάρτες αυγών έως χυλό ρυζιού μέχρι sushirritos ως ειδικό πρωινό.

Η KFC είναι η πιο δημοφιλής αλυσίδα fast-food στην Κίνα. Είναι ακριβώς όπως το KFC στις Η.Π.Α., αλλά και με μια κινεζική αίσθηση. Έχει την εξοικείωση με την πρωτότυπη συνταγή με τις φτερούγες κοτόπουλου , την οποία  γνωρίζουν όλοι οι Αμερικανοί, αλλά διαθέτει και τα τοπικά πιάτα με congee και αυγοτάραχο που γνωρίζουν οι άνθρωποι της Κίνας.

Η KFC έρχεται ταχύτερα με νέα προϊόντα για να συνεχίσει την προσαρμογή στην τοπική γεύση και για να προωθήσει τις πωλήσεις. Η KFC συνεργάζεται συχνά με δημοφιλείς διασημότητες, μουσικές ομάδες και μάρκες.

Η KFC δεν κυριαρχεί βέβαια στην αγορά όπως ήταν κάποτε. Δεν είναι σίγουρο αν η KFC θα συνεχίσει να είναι τόσο δημοφιλής στην Κίνα. Έτσι, ήταν πραγματικά προφανές στην Κίνα ότι η KFC κυριάρχησε πραγματικά στην αγορά επειδή άλλα franchisees δεν ήταν ακόμα εκεί. H McDonald’s ήταν εκεί, αλλά όχι ακόμα πολύ δυναμικά, και άνοιγαν μόλις τα καταστήματά τους και αυτό, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τώρα η αλυσίδα πρέπει να κάνει αγώνα για να συγκριθεί και να νικήσει, μη έχοντας πια το πλεονέκτημα ότι άνοιξε πρώτη στην Κίνα.

Παρόλα αυτά και ενώ η KFC δεν έχει πλέον μονοπώλιο στη μαζική αγορά γρήγορων τροφίμων της Κίνας, εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από άλλες αλυσίδες όπως η McDonald’s και η Burger King, ενώ η KFC συνεχίζει στρατηγικά να αυξάνει τις πωλήσεις της στην Κίνα. Το 2017 η KFC άνοιξε το K Pro, ένα υγιεινό εστιατόριο. Αντί για τηγανητό κοτόπουλο, το μενού K Pro περιλαμβάνει σαλάτες, πανίνι και χυμούς. Έτσι, παρόλο που ο ανταγωνισμός αυξάνεται και η κουλτούρα των τροφίμων εξελίσσεται ταχέως στην Κίνα, η KFC κάνει ό, τι κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο και προσαρμόζεται!

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.