20 Απρ 2024
READING

Stanley Black & Decker παράδειγμα καινοτομίας

5 MIN READ

Stanley Black & Decker παράδειγμα καινοτομίας

Stanley Black & Decker παράδειγμα καινοτομίας

Με ιδιαίτερη προσοχή σε έξι βασικούς τομείς, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδύσεις  σε Έρευνα & Ανάπτυξη και να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό.

Μια ομάδα project της Stanley Black & Decker, μιας διαφοροποιημένης κατασκευαστικής εταιρίας ύψους 12,7 δισ. δολαρίων, διαπίστωσε κάτι προβληματικό όταν παρατηρούσε σε πελάτες της τα προϊόντα της εταιρείας σε εργοτάξια. Εργαλεία όπως τα πριόνια χρειάζονται υψηλότερη τάση από τα συστήματα 20 βολτ που χρησιμοποιούνται συνήθως για εργαλεία χειρός, όπως τρυπάνια και κυκλικά πριόνια. Ως αποτέλεσμα, οι εργολάβοι χρησιμοποιούσαν καλώδια επέκτασης ή γεννήτριες βενζίνης. Αλλά η πρώτη λύση ήταν άβολη και δημιουργούσε σ κινδύνους και η δεύτερη έφερνε θόρυβο και ρύπανση. Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, η Stanley Black & Decker ανέπτυξε τη σειρά DeWalt των ασύρματων ηλεκτρικών εργαλείων και μπαταριών “FlexVolt”. Έχουν αγκαλιαστεί γρήγορα από επαγγελματίες εργολάβους δημιουργώντας 300 εκατομμύρια δολάρια σε αυξημένες πωλήσεις από την εισαγωγή τους το 2016 στην αγορά.

“Τα καλώδια είναι ένα από τα μεγαλύτερα “σημεία πόνου” σε εργοτάξιο κατασκευής”, λέει ο Stephen M. Subasic, αντιπρόεδρος του ανθρώπινου δυναμικού στα παγκόσμια εργαλεία και τη μονάδα αποθήκευσης της εταιρείας. “Οι πελάτες μας έλεγαν στις ομάδες μας ότι ήθελαν περισσότερες ασύρματες επιλογές.” Αλλά οι τελικοί χρήστες είχαν έναν επιπλέον περιορισμό: Είχαν κάνει μεγάλες επενδύσεις στα υπάρχοντα εργαλεία των 20 volt και δεν ήθελαν να τα εγκαταλείψουν. Το σύστημα FlexVolt λύνει το πρόβλημα. «Ήμασταν σε θέση να “παντρέψουμε” μερικές αναδυόμενες τεχνολογίες σε μοτέρ και μπαταρίες έτσι ώστε το σύστημα FlexVolt να προσαρμόζεται αυτόματα στην τάση του εργαλείου», λέει ο Subasic. “Είναι μια πλατφόρμα μίας μπαταρίας που απευθύνεται στο σημείο του προβλήματος και καλύπτει τόσο την επόμενη γενιά όσο και την τρέχουσα γενιά εργαλείων”.

Λίγες εταιρείες είναι σε θέση να φέρουν αυτό το είδος ταχείας πρωτοποριακής καινοτομίας από την απλή ιδέα στην επιτυχία της αγοράς. Όμως, η Stanley Black & Decker έχει αναπτύξει με συνέπεια τα προϊόντα που κερδίζουν εδώ και χρόνια και το έχει καταφέρει επενδύοντας τα χρήματά της στο research and development (R&D) πιο αποτελεσματικά από τους αντίστοιχους στον κλάδους της. Στη φετινή μελέτη Global Innovation 1000,  η ετήσια ανάλυση των 1.000 δημόσιων εταιρειών που ξοδεύουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, εξετάστηκαν ένα υποσύνολο εταιρειών όπως η Stanley που ονομάζονται “πρωτοπόροι καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας”. Εταιρείες που υπερέβησαν τις ομάδες του κλάδου τους σε επτά βασικά μέτρα οικονομικής επιτυχίας για τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ συγχρόνως δαπάνησαν λιγότερα για το  R&D ως ποσοστό των πωλήσεων.

Η επίτευξη υψηλών επιδόσεων είναι δύσκολη σε κάθε δεδομένο έτος και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των πρωτοπόρων με υψηλή μόχλευση επιβεβαιώνει μια διαπίστωση της μελέτης που ισχύει αιώνια: Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ του ποσού που καταβάλλει μια εταιρεία στις προσπάθειές της για καινοτομία και στη συνολική οικονομική της απόδοση. Αντ ‘αυτού, αυτό που έχει σημασία είναι πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα και άλλους πόρους για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με τους πελάτες τους. Σημαντική είναι επίσης η ποιότητα του ταλέντου, των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων.

Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ της Global Innovation 1000 αυξήθηκαν συνολικά κατά 11,4% το 2018, φθάνοντας στα ρεκόρ των 782 δισ. δολαρίων, αντανακλώντας τις αυξήσεις των δαπανών R&D σε όλες τις κατηγορίες εταιρειών και σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες . Διαπιστώθηκε ότι οι 88 εταιρείες που κέρδισαν αυτή την ταξινόμηση το 2017 είχαν αύξηση πωλήσεων 2,6 φορές υψηλότερη από τις άλλες εταιρείες στη λίστα Global Innovation 1000 από το 2012 έως το 2017 και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,9 φορές ενώ η ένταση R&D (δαπάνες R&D ως ποσοστό των πωλήσεων) ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο της βιομηχανίας τους. Αυτοί οι πρωτοπόροι υψηλής ταχύτητας μπορούν να βρεθούν σε όλες τις περιοχές και τις βιομηχανίες. Περιλαμβάνουν μάρκες όπως η Apple, η Adidas και η Stanley Black & Decker και οι εταιρείες που μπορεί να είναι λιγότερο εξοικειωμένες με τους αναγνώστες, όπως η Amadeus IT Group, ένας παγκόσμιος προμηθευτής ταξιδιωτικών λύσεων και λογισμικού με έδρα την Ισπανία, και η DIC Corporation,  εταιρεία ειδικών χημικών ουσιών.

Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει ότι τόσο οι καινοτόμοι υψηλής ταχύτητας όσο και το μεγαλύτερο σύμπαν των εταιρειών που αναφέρουν σχετικές υψηλές επιδόσεις έχουν έξι βασικά χαρακτηριστικά. Τα πρώτα πέντε είναι ευρέως κατανοητά, αν και εκτελούνται σε διάφορους βαθμούς. Το έκτο είναι κάτι που επιτυγχάνουν μόνο οι καλύτεροι καινοτόμοι.

1. Ευθυγραμμίζουν στενά τη στρατηγική καινοτομίας με την επιχειρηματική στρατηγική.

2. Δημιουργούν υποστήριξη για την καινοτομία σε ολόκληρη την εταιρεία.

3. Η κορυφαία τους ηγεσία ασχολείται ιδιαίτερα με το πρόγραμμα καινοτομίας.

4. Βασίζουν την καινοτομία στις άμεσες γνώσεις των τελικών χρηστών.

5. Ελέγχουν αυστηρά οι ίδιοι την επιλογή των έργων στις αρχές της διαδικασίας καινοτομίας.

6. Διακρίνονται σε κάθε ένα από αυτά τα πέντε πρώτα χαρακτηριστικά και έχουν τη δυνατότητα να τα ενσωματώσουν για να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες πελατών που μπορούν να μεταμορφώσουν την αγορά τους.

Για τις εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν την επένδυση και τα αποτελέσματα των επενδύσεών τους στον τομέα της R & D, η εξέταση των στρατηγικών εκείνων που εκτελούν σταθερά στην κορυφή του παιχνιδιού τους προσφέρει ανεκτίμητη γνώση.

Η σταθερή επιτυχία της Apple, της Stanley και των άλλων “αστεριών” στον κατάλογο των καινοτόμων εταιρειών με υψηλή μόχλευση θέτει έναν στόχο επιδόσεων που όλοι οι πρωτοπόροι μπορούν να φιλοδοξούν να προσεγγίσουν. Αλλά το γεγονός ότι σχετικά λίγες από τις εταιρείες παγκόσμιας καινοτομίας είναι σε θέση να επιτύχουν αυτόν τον στόχο σε ένα δεδομένο έτος – πόσο μάλλον επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου – είναι μια υπενθύμιση ότι η αριστεία της καινοτομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί απλά δαπανώντας περισσότερα για R & D. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της προσοχής στη στρατηγική, τον πολιτισμό, την εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας, την κατανόηση των πελατών και την εκτέλεση σε όλα τα στάδια της καινοτομίας, όλα με γνώμονα τη δημιουργία διαφοροποιημένων εμπειριών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.