Brands που πρεσβεύουν έναν σκοπό | επιτυχία ή ρίσκο

“Ο πρόεδρος έκλεψε τη γη σας”.

Με αυτά τα τολμηρά λόγια σε μια μαύρη οθόνη, η Patagonia ξεκίνησε αντιπολίτευση στη δραματική μείωση των δύο εθνικών μνημείων, δηλώνοντας: “Σε μια παράνομη κίνηση, ο πρόεδρος απλώς μείωσε το μέγεθος των εθνικών μνημείων Bears Ears και Grand Staircase-Escalante. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξάλειψη της προστατευόμενης γης στην αμερικανική ιστορία. ”

Το περιεχόμενο σε αυτή τη σελίδα ήταν μια πρόσκληση για δράση, η οποία επέτρεψε στα άτομα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμαρτυρία για τη μείωση σχεδόν δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων από την ομοσπονδιακή προστασία με μερικά κλικ στο πληκτρολόγιο. Πέρα από μια διαφημιστική καμπάνια η Patagonia άσκησε επίσης αγωγή για την καταπολέμηση της απόφασης στο δικαστήριο την ίδια ημέρα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αβέβαιων ετών, ένα πράγμα είναι σαφές: δεν είναι πλέον αρκετό για μια οργάνωση να έχει μια δήλωση αποστολής – πρέπει επίσης να έχει ένα σκοπό – και πρέπει να επιτύχει τον σκοπό αυτό.

Αυτό είναι νέο, και κάπως ασταθές, έδαφος για να περιηγηθούν οι περισσότερες μάρκες, αλλά οι καταναλωτές το αναμένουν σήμερα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, «τα δύο τρίτα των καταναλωτών (66%) δηλώνουν ότι είναι σημαντικό τα εμπορικά σήματα να παίρνουν δημόσιες θέσεις για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα».

Είναι πιθανόν καθένας που διαβάζει αυτό το άρθρο να έχει δει τη διαφήμιση της Nike “Dream Crazy”, με τον Colin Kaepernick, καθώς και την ταραχή που ακολούθησε. Παρά τις διαμαρτυρίες που περιλάμβαναν θυμωμένους πελάτες που καίνε προϊόντα της Nike στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η Nike παρέμεινε ισχυρή στη στάση της και οι καταναλωτές της την αντάμειψαν. Την εβδομάδα που έπαιξε η διαφήμιση, οι πωλήσεις της Nike αυξήθηκαν κατά 31%, διπλασιάζοντας την αύξηση τους κατά την ίδια χρονική περίοδο ενός έτους πριν.

Το να υπάρχεις χωρίς ίχνος ελάχιστης αντίστασης δεν είναι αρκετό πλέον. Οι εταιρείες δεν μπορούν απλώς να δηλώσουν ότι αντιπροσωπεύουν κάτι – πρέπει πραγματικά να θεωρηθούν ότι υποστηρίζουν αυτά τα αίτια και τα κοινωνικά ζητήματα.

Με απλά λόγια, αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών, θα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα εμπορικό σήμα περισσότερο από πρόθυμο να το πράξει: “Σχεδόν το 60% (57%) των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν  ή να μποϊκοτάρουν ένα εμπορικό σήμα για τη στάση του σε ένα κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα. Και για αυτούς τους “αγοραστές που βασίζονται στην πίστη, η σιωπή δεν είναι επιλογή.”

“Δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό από τώρα για τα εμπορικά σήματα να έχουν κάποιον σκοπό”, δήλωσε ο Stacy Minero, Επικεφαλής της Στρατηγικής Μάρκας για την ομάδα #Fuel του Twitter. “Οι άνθρωποι αναζητούν από τα σήματα να είναι περισσότερο μια ηθική πυξίδα και να πρεσβεύουν κάτι”, είπε.

Ο Stacy ανέλυσε τα έσοδα με τη μορφή δεδομένων:

Το 75% των καταναλωτών θέλουν οι μάρκες να συνεισφέρουν στην ευημερία και την ποιότητα ζωής τους.
Το 57% θα αγοράσει ή θα μποϊκοτάρει ένα εμπορικό σήμα με βάση τη θέση του προς ένα κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα.
Το 30% αγοράζει ή μποϊκοτάρει περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο

“Δεν υπάρχει καμία γραμμή τερματισμού” υποστήριξε η Nike σε μία από τις διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες της, αλλά φαίνεται ότι ζούμε σε μια εποχή που συγκρίνει άμεσα αυτό το μήνυμα. Πράγματι, υπάρχει μια γραμμή τερματισμού: Οι καταναλωτές θα τερματίσουν τις σχέσεις τους με τις μάρκες που δεν αντανακλούν τις κοινωνικές τους αξίες.
Οι προσδοκίες των πελατών μετατοπίζονται.

Φαίνεται φυσικό ότι σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής, οι άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια και άνεση. Ενώ τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν πολύ λίγα για να επηρεάσουν την αλλαγή, ή μπορεί να περιοριστούν από την ικανότητα να βρουν  το χρόνο να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι, αναγνωρίζουν ξανά και ξανά τη δύναμη που ασκούν μέσω των αγοραστικών τους συνηθειών.

Η Airbnb έχει αντιστρέψει την ξενοδοχειακή βιομηχανία με το καινοτόμο μοντέλο της, αλλά έχει επίσης αναπτύξει μια ισχυρή και πιστή βάση καταναλωτών λαμβάνοντας μια πολύ ξεκάθαρη στάση για τις αξίες της. Έτρεξε μια διαφήμιση στο Super Bowl το 2017, δηλώνοντας #WeAccept all – ως αντίθεση στην απαγόρευση της μετανάστευσης του Donald Trump και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Trump , πρόβαλαν ταυτόχρονα μια διαφήμιση σε πολλά δίκτυα, επισημαίνοντας τα υποτιμητικά σχόλια του Trump για τους μετανάστες και τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν.

Η Lyft συνεργάζεται με την Urban League, την Vote.Org  και την TurboVote για να προσφέρει δωρεάν και προεξοφλημένες μεταφορές στις κάλπες την ημέρα των εκλογών το Νοέμβριο, για να υποστηρίξουν εκείνους τους υποψηφίους που πιστεύουν ότι δεν εκπροσωπούνται καλά.

Η Alicia Tillman, ΚΟΑ της SAP, σημειώνει ότι “ο ιδρυτικός μας στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια τεχνολογία που βοηθά τους πελάτες να βελτιώσουν την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία στο σύνολό της και τελικά, να βοηθήσει τον κόσμο να δράσει καλύτερα και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων.”,  τις προσπάθειες στην Αφρική και την αφοσίωσή τους στον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας με την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ενώ το πολιτικό μέλλον παραμένει ασαφές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμπορικά σήματα διαδραματίζουν έναν τεράστιο ρόλο σε κοινωνικά θέματα που ιστορικά εμπίπτουν στην ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει. Απλά, πρέπει να εργαστούν ενεργά για να προστατεύσουν τις αξίες των πελατών τους ή να διακινδυνεύσουν να τις χάσουν.