Σχεδόν κάθε ιδέα μπορεί να ακούγεται υπέροχη στην αίθουσα συνεδριάσεων. Αλλά όταν η ιδέα παίρνει μορφή στον έξω κόσμο, μπορεί να πάει στραβά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ στραβά!
Είτε το λάθος έγκειται στην ιδέα, είτε στην εκτέλεση, μια κακή εκστρατεία marketing ή branding μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη καταστροφή. Εδώ είναι επτά από τις χειρότερες που συνέβησαν το 2018.
1.H&M
Τον Ιανουάριο, ο “γίγαντας” της γρήγορης μόδας κυκλοφόρησε μια εικόνα στην ιστοσελίδα του, ενός νεαρού παιδιού από την Αφρική που φορούσε ένα πράσινο πουλόβερ με το σύνθημα “Ο πιο ωραίος πίθηκος στη ζούγκλα”. Οι πελάτες ήταν εξοργισμένοι και οι χρήστες στο Twitter κατακεραύνωσαν την εταιρεία με κατηγορίες για έλλειψη πολιτισμικής ευαισθησίας.
2. Estee Lauder
Επίσης, τον Ιανουάριο, η Estee Lauder κυκλοφόρησε μια νέα σειρά μεικ-απ που ονομάζεται Double Wear Nude Water Fresh Makeup SPF25. Ενώ η εταιρεία κυκλοφόρησε πάνω από 30 αποχρώσεις του προϊόντος, περισσότερες από τις μισούς απευθύνονταν σε γυναίκες με πολύ χλωμό, ανοιχτό δέρμα, αφήνοντας πολύ λίγες επιλογές για τις έγχρωμες γυναίκες. Οι διαφημίσεις για το μακιγιάζ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στους πελάτες σχετικά με το ποιά είναι η εταιρεία και σε ποιους απευθύνεται.
3.Milwaukee Bucks
Ένα ατυχές λάθος χρονισμού οδήγησε πολλούς οπαδούς του μπάσκετ να πιστέψουν ότι οι Milwaukee Bucks γιορτάζουν την απόλυση του προπονητή Jason Kidd τον Ιανουάριο. Τα νέα κυκλοφόρησαν στην 50ή επέτειο του franchise, οπότε οποιοσδήποτε χρήστης μπήκε στο προφίλ του Twitter της ομάδας, έβλεπε εορταστικά ψηφιακά μπαλόνια!
4.Heineken
Το εμπορικό σποτ της εταιρείας μπύρας που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, άφησε τους πάντες άφωνους. Η διαφήμιση 30 δευτερολέπτων έδειχνε έναν μπάρμαν να σπρώχνει μια μπύρα ανάμεσα από τρία άτομα, όλα έγχρωμα, για να φτάσει σε μια γυναίκα με λευκό δέρμα. Το σλόγκαν στο τέλος έγραφε “Μερικές φορές, το ελαφρύτερο είναι και το καλύτερο.”
5.Target
Τον Ιούνιο, οι αγοραστές έμειναν έκπληκτοι βλέποντας μια κάρτα για τη γιορτή του πατέρα σε καταστήματα της Target που απεικόνιζε ένα αφροαμερικάνικο ζευγάρι να συνοδεύεται από τον πολιτισμικά ευαίσθητο όρο “Baby Daddy”. Η κάρτα ανακαλύφθηκε από έναν χρήστη του Facebook που δήλωσε ότι ήταν η μοναδική στο κατάστημα για έγχρωμους.
6.Domino’s Pizza
Τον Σεπτέμβριο, ένα franchise της ρωσικής Domino ξεκίνησε το Dominos Forever, μια προσφορά με 100 δωρεάν πίτσες κάθε χρόνο για 100 χρόνια σε πελάτες που θα έκαναν τατουάζ το λογότυπο της μάρκας στο δέρμα τους. Μετά από την εμφάνιση εκατοντάδων αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα από τους λάτρεις της πίτσας, κυκλοφόρησαν περιορισμοί, όπως το μέγεθος του τατουάζ, καθώς και το όριο των 350 ατόμων για την προσφορά. Το promotion έπρεπε κανονικά να διαρκέσει μήνες, αλλά η εταιρεία έπρεπε να την ακυρώσει μέσα σε λίγες μέρες για να αποτρέψει χιλιάδες ανθρώπους να την εισπράξουν.
7.Dolce & Gabbana
Τον Νοέμβριο, η εταιρεία μόδας πολυτέλειας κυκλοφόρησε μια εκστρατεία μάρκετινγκ γεμάτη εθνικά στερεότυπα. Μια από τις διαφημίσεις δείχνει ένα κινεζικό μοντέλο που προσπαθεί – και αποτυγχάνει – να φάει διάφορα ιταλικά πιάτα με ξυλάκια. Ακόμη και εκτός από το σεξουαλικό περιεχόμενο, οι άνθρωποι ήταν εξοργισμένοι για την απεικόνιση του κινεζικού λαού ότι παρουσιάζει έλλειψη βελτίωσης και κατανόησης του πολιτισμού.Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Μετά την εκστρατεία, η Diet Prada, ένας λογαριασμός Instagram επικεντρωμένος στη μόδα, δημοσίευσε στιγμιότυπα μιας ανταλλαγής Instagram μεταξύ του ιδρυτή Stefano Gabbana και του μοντέλου Michaela Tranova, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Gabbana αναφέρει ότι “η χώρα της σειράς poop emojis είναι η Κίνα”. Η δημοσίευση της Diet Prada έγινε ιογενής και η αντίδραση ήταν άμεση. Το hashtag #BoycottDolce σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να γίνεται δημοφιλής στην κινεζική ιστοσελίδα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, Weibo.Ο Gabbana και ο συνιδρυτής του, Domenico Dolce, ζήτησαν συγνώμη από το κοινό, αλλά αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το show τους στην Σανγκάη, κοστίζοντάς τους εκατομμύρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.