25 Απρ 2024
READING

Ανάπτυξη μια εταιρείας από 12 άτομα σε 150 μέσα σε 4 χρόνια | Πιθανά λάθη

5 MIN READ

Ανάπτυξη μια εταιρείας από 12 άτομα σε 150 μέσα σε 4 χρόνια | Πιθανά λάθη

Ανάπτυξη μια εταιρείας από 12 άτομα σε 150 μέσα σε 4 χρόνια | Πιθανά λάθη

“Η καλλιέργεια μιας επιχείρησης οποιουδήποτε είδους είναι μια τρελή κούρσα. Είναι διασκεδαστική και προκλητική και τρομακτική”, λέει ο Tony Delmercado, COO της Hawke Media . “Ξέρω ότι ήμουν μέλος μιας ομάδας που το έκανε αυτό. Η εταιρεία μας αυξήθηκε από 12 υπαλλήλους σε 150 σε μόλις τέσσερα χρόνια. Και αυτό είναι υπέροχο.Λάθη; Κάναμε μερικά. Εντάξει, έχουμε κάνει πολλά. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα και πρέπει να διορθώνουμε πολλές φορές.Καθώς το έτος φθάνει στο τέλος, δες τα λάθη που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και τις βελτιώσεις που έκανε η ομάδα μας. Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω άλλους ιδρυτές να ξέρουν για τα ίδια “γεγονότα” στο δρόμο πριν τα συναντήσουν και να μάθουν από κάποια από τα σκληρά χτυπήματά μας”.

Μην καταχραστείτε τη δέσμευση των ανθρώπων.

Οι “σκοτεινές μέρες” ήταν το 2015. Λόγω της επιθυμίας μας να παραμείνουμε στην κορυφή οικονομικά, εργαζόμασταν πολύ σκληρά και σχεδόν χάσαμε μερικούς από τους καλύτερους ανθρώπους μας. Απαιτήσαμε καθημερινές 10 εργάσιμες ώρες, χωρίς ανταμοιβή. Το ηθικό κατέρρευσε και κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας.

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι δεδομένο στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Η φροντίδα για τους ανθρώπους σας είναι μια καλύτερη στρατηγική για τη μακροπρόθεσμη υγεία όλων και της επιχείρησής σας.

Η Amazon έχει τη φήμη ότι έχει έναν απαιτητικό, γρήγορο “πολιτισμό” εργασίας. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τη φαινομενική επιτυχία της εταιρείας – απλά κοιτάξτε τον έντονο ανταγωνισμό που κράτησαν οι πόλιτείες όταν προσπαθούσαν να προσγειώσουν τη δεύτερη έδρα της εταιρείας – δεν είναι για όλους. Η μέση “θητεία” των εργαζομένων είναι μόνο ένα έτος.

Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θες να πετύχει, να προσέχεις ότι υπάρχει ένα όριο σε ό, τι τα περισσότερα μέλη της ομάδας σου είναι πρόθυμα να αντέξουν. Μικρά κομμάτια ευγνωμοσύνης είναι πολύ χρήσιμα στην καθημερινότητα.

Μη συγχέετε ισχυρούς συνεργάτες με ηγέτες.

Στην επόμενη φάση ανάπτυξης το 2016, έπρεπε να μάθουμε για την ανάπτυξη ηγετών. Οι καλοί ατομικοί “παίκτες” δεν είναι εγγενώς καλοί ηγέτες. Στην πραγματικότητα, είναι σπάνια καλοί ηγέτες.

Δεν ήμασταν οι μόνοι που έκαναν το ίδιο λάθος. Σε μια έρευνα που ανέφερε η HBR για την επιχειρηματική ηγεσία, το 61% των στελεχών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν ήταν προετοιμασμένα για τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζαν ως ηγέτες.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ανάπτυξη των ηγετών είναι σημαντική, αν και είναι ένα έργο που απαιτεί πολύ χρόνο. Η στρατηγική μας; Μάθαμε να επιλέγουμε ανθρώπους που μας αρέσει να περνάμε πολύ χρόνο μαζί τους. Πολύ. Αυτό δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Μόνο εστιάζοντας στην επένδυσή σας σε πιθανούς ηγέτες, μπορείτε να περιμένετε από αυτούς τους ανθρώπους να μάθουν να οδηγούν την εταιρεία σας.


Μην αναθέτετε τον πολιτισμό και την κατάρτιση πολύ σύντομα.

Υποθέστε ότι θα είστε πάντα ο οδηγός της κουλτούρας της εταιρείας σας. Το 2017, κάναμε το λάθος να μεταβιβάσουμε τον “πολιτισμό και την κουλτούρα” μας σε άλλους. Σκεφτήκαμε ότι οι 20 άνθρωποι που αγαπούσαν τον πολιτισμό μας και ήταν πρεσβευτές  θα εξασφάλιζαν ότι οι επόμενοι 80 άνθρωποι ήταν στην ίδια λογική.

Αλλά δεν ήταν. Ο πολιτισμός και η κατάρτιση είναι οι σημαντικότερες θέσεις εργασίας ενός επιχειρηματία. Κανείς δεν έχει βάρος τόσο πολύ όσο εσύ και είναι ζωτικής σημασίας να είσαι ο δημιουργός της κουλτούρας και των αξιών σου.

Επομένως, μην αναθέτετε τη δουλειά πολύ σύντομα ή και ποτέ. Το “τηλεφωνικό παιχνίδι” είναι πραγματικό και τα μηνύματα αλλάζουν καθώς μεταφέρονται από την ηγεσία στη διοίκηση, καθώς και από τον έναν εργαζόμενο στον επόμενο. Οι “πληροφορίες και οι αποχρώσεις” αποσυντίθενται επίσης με το πέρασμα του χρόνου.

Ο Warby Parker κάνει την εκπαίδευση βασική εστίαση, ακόμη και μεταξύ των ανώτερων στελεχών. Ο συνιδρυτής μας, Dave Gilboa, λέει ότι είναι σημαντικό οι νέοι υπάλληλοι να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και το ανώτερο προσωπικό να τους καθοδηγήσει σε μια επιτυχημένη διαδρομή από την αρχή.

  Mην υπογραμμίζετε ουτε την άνεση ούτε την παραγωγικότητα.

Το 2017 και το 2018, κάναμε πολλά λάθη. Τα καλά νέα είναι ότι μάθαμε από τα λάθη μας του 2015 (υπερβολική εργασία του προσωπικού μας). Τα κακά νέα είναι ότι έχουμε ξεπεράσει το αντίστροφο. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια στην άνεση. Τώρα, ο συνέταιρός μου και εγώ υποφέρουμε από το “σύνδρομο Chris Rock”: Όπως το θέτει ο κωμικός, “Τα παιδιά μου είναι πλούσια, εγώ δεν έχω τίποτα κοινό μαζί τους!”

Υπερβάλλουμε αποκτώντας ένα μεγάλο χώρο εργασίας, διαλείμματος και άλλες πολυτέλειες. Εκπαιδεύσαμε τους υπαλλήλους μας να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να δημιουργούν τις ανέσεις αντί να διατηρούν εκείνο το “μένουμε πεινασμένοι”. Συνολικά, αυτό δεν είναι ένα κακό πρόβλημα, αλλά η καταπολέμησή του θα μπορούσε να είναι καλή για την οργάνωση.

Όπως η άποψη των γονέων για τα παιδιά τους, δεν θέλουμε να είναι δύσκολη η ζωή για το προσωπικό μας, γι ‘αυτό προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε εξαιτίας των δυσκολιών που περάσαμε.

Ακόμα, αν αρχίσετε να ρυθμίζετε την πορεία της επιχείρησής σας για να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις κάθε εργαζομένου, θα χάσετε την κατεύθυνση και την εστίαση. Επομένως, δώστε απολύτως προσοχή σε ό, τι χρειάζεται η ομάδα σας για να είναι επιτυχής, αλλά επίσης να είστε βέβαιος να διακρίνετε τα θεωρητικά ζητήματα από τα πραγματικά.

Ως επιχειρηματίας, πρόκειται να κάνετε λάθη. Αλλά, όπως προετοιμάζεστε για το 2019, σκεφτείτε τα λάθη που έχουμε κάνει και κάνετε ό, τι μπορείτε για να τα αποφύγετε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.