08 Μάι 2024
READING

Gap | μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας

4 MIN READ

Gap | μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας

Gap | μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας

Η Gap Inc. παραδέχθηκε ότι οι μακρόχρονοι αγώνες επιβίωσης της επώνυμης αλυσίδας ενδυμάτων  δεν είναι πλέον μόνο λόγω εμπορικών και τιμολογιακών ζητημάτων, αλλά επειδή έχει πάρα πολλά καταστήματα χαμηλής απόδοσης ανά τον κόσμο. Ο διευθύνων σύμβουλος, Art Peck δήλωσε ότι η Gap θα κλείσει εκατοντάδες καταστήματα, καθώς μετατοπίζει την εστίαση της από την ανάπτυξη στην κερδοφορία.

Σε τηλεδιάσκεψη τρίτου τριμήνου με τους αναλυτές, ο κ. Peck είπε ότι οι ευκαιρίες που υπήρχαν για την αλυσίδα Gap έχουν ξεθωριάσει δεδομένου ότι κυριάρχησε στην αγορά για τζιν και casual ενδυμασία τη δεκαετία του ’90. Οι ειδικοί της βιομηχανίας έχουν κατηγορήσει σε μεγάλο βαθμό για τις δυσκολίες την άφιξη αλυσίδων “γρήγορης μόδας” όπως τα ZARA.

Είπε: “Πιστεύω ότι ο χώρος που η Gap κατείχε όταν είχαμε κοντά σε 1.100 καταστήματα στη Βόρεια Αμερική, ότι ο χώρος αυτός έχει αξιοποιηθεί αποδοτικά, ίσως και με υπερβολικό κέρδος άνω των προσδοκιών”.

Ωστόσο, σε μια διαδικτυακή συζήτηση την περασμένη εβδομάδα ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της GlobalData, διαπίστωσε ένα χάσμα μεταξύ της αντίληψης του κ. Peck για τις αδυναμίες της αλυσίδας και την πραγματικότητα της κατάστασης.

“Η ρίζα όλων των προβλημάτων της Gap είναι το προϊόν”, έγραψε ο κ. Saunders. “Έχει διατηρήσει τα ίδια παλιά βαρετά, basic στοιχεία για χρόνια. Υπάρχει πολύ μικρή, αν όχι μηδαμινή, καινοτομία στο styling, το detailing ή το fabrication. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να χρεώσουν τα ρούχα στη σωστή τιμή. Αυτός είναι και ο λόγος που  οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τα καταστήματα τόσο πολύ όπως κάποτε, και γι ‘αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο καταρρέει, είναι μάλλον ανησυχητικό το γεγονός ότι τα στελέχη της Gap δεν φαίνεται να κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα».

“Είναι το προϊόν”, έγραψε η Cynthia Holcomb, Διευθύνων Σύμβουλος της Prefeye. “Η Gap δεν έχει επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της από την αρχή της πορείας της. Προσωπικά, υποθέτω ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες προϊόντων που πρέπει να ακολουθηθούν, γραμμένοι με με την πεποίθηση ότι πρέπει να διατηρηθεί ο βασικός πελάτης τους που όμως  τον έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό”.

Με τα κλεισίματα των τελευταίων χρόνων, η αλυσίδα Gap βρίσκεται σε 775 καταστήματα παγκοσμίως. Τα καταστήματα outlet Gap περίπου 500 καταστήματα και τα ηλεκτρονικά καταστήματα διατηρούν το δικό τους χώρο, ωστόσο.

“Αν ένα κατάστημα με χαμηλές επιδόσεις χάνει χρήματα, να το ξεφορτωθείτε γρήγορα”, γράφει ο καθηγητής Gene Detroyer.

“Νομίζω ότι το κλείσιμο των καταστημάτων θα βοηθήσει, αν και το merchandising και το marketing έχουν σίγουρα τη μεγαλύτερη σημασία”, γράφει η Paula Rosenblum, διευθύνουσα σύμβουλος της RSR Research.

Ο κ. Peck δήλωσε περαιτέρω ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των χαμηλών επιδόσεων βλάπτουν τώρα τις δυνατότητες των πιο υγιών καταστημάτων. “Έχουμε καταστήματα που επιτρέψαμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουν τις ζημιές τους. Και σε κάποια στιγμή αυτά τα καταστήματα καθίστανται τοξικά για την υγεία του συνόλου του δικτύου της επιχείρησης. ”

Ο κ. Peck δήλωσε ότι η Gap συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των κλεισίματος, αλλά προειδοποίησε για τις «οικονομικές συνέπειες». Το κλείσιμο θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Είπε, “Θα μετακινηθούμε σκεπτικά, αλλά επιθετικά”.

Η εστίαση στην αλυσίδα Gap θα μετατοπιστεί στην βελτίωση περιθωρίων κέρδους και την μείωση των δαπανών για τη σταθεροποίηση της επιχείρησης.

“Πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία εξέλιξης στο brand, αλλά δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο σχέδιο, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί το υπάρχον πρόβλημα”, είπε ο κ. Peck. “Κατασκευάζουμε ένα σχέδιο που εξαρτάται από την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες διορθώνουν το P&L και βελτιώνουν την κερδοφορία, και αυτό είναι που έχουμε αναλάβει να παραδώσουμε”.

Το BrainTrust, ωστόσο, πρότεινε ένα σχέδιο ελαφρώς διαφορετικής φύσης.

“Πρέπει να εξορθολογίσουν το χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων, να κατασκευάσουν καλύτερα ρούχα προς πώληση και να επενδύσουν στους ανθρώπους τους για να διαφοροποιήσουν την Gap ως retail brand με ευκαιρίες ανάπτυξης”, γράφει ο Ray Riley, Διευθύνων Σύμβουλος της Progress Retail.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.