25 Απρ 2024
READING

Πώς έρχεται η αλλαγή στην επιχείρησή σας και πώς να την ενστερνιστείτε

6 MIN READ

Πώς έρχεται η αλλαγή στην επιχείρησή σας και πώς να την ενστερνιστείτε

Πώς έρχεται η αλλαγή στην επιχείρησή σας και πώς να την ενστερνιστείτε

Ο ρυθμός των αλλαγών κλιμακώνεται σε κάθε κλάδο, χάρη στην αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, της υιοθέτησης της τεχνολογίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτές οι παγκόσμιες μετατοπίσεις έχουν κάνει τις αγορές πιο αποτελεσματικές, δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα ταλέντων και πόρων και διευρύνεται ο ανταγωνισμός σε παγκόσμια κλίμακα. Οι προκύπτουσες αλλαγές και πιέσεις προκαλούν ουσιαστικά όλες τις εταιρείες, από τις νεοσύστατες μέχρι τις καταξιωμένες επιχειρήσεις.

Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι η αλλαγή έρχεται, αλλά αισθάνονται απροετοίμαστοι.

Η αλλαγή δεν είναι απλώς ζήτημα τεχνολογίας. Οι καθιερωμένοι παίκτες που υιοθετούν αποτελεσματικά την τεχνολογία κλονίζουν επίσης τις άλλες βιομηχανίες και κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Ενόψει της ταχείας αλλαγής, πολλές εταιρείες δεν αισθάνονται ότι είναι έτοιμες για το μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Accenture, “ενώ το 93% των στελεχών  λένε ότι γνωρίζουν ότι η βιομηχανία τους θα “διαταραχθεί” κάποια στιγμή τα επόμενα πέντε χρόνια, μόνο το 20% αισθάνονται ότι είναι πολύ προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν” αυτήν την απειλή.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τις ρίζες της σε δύο μεγάλες παρανοήσεις: α) η αλλαγή συμβαίνει τυχαία, δεν φαίνεται να προκύπτει από προβλέψιμες δυνάμεις, και β) η μόνη δυνατότητα είναι μια κατάσταση νίκης-ανάληψης πρωτοβουλιών. Τυπικά, κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ισχύει πραγματικά. Η “αναστάτωση” μπορεί να είναι θετική για έναν κλάδο, αναγκάζοντας τους επαγγελματίες παλαιού τύπου να εισάγουν ένα νέο επίπεδο καινοτομίας και να συνεχίσουν να εξελίσσονται, ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις φέρνουν νέες ιδέες στο τραπέζι. Και όταν οι μεγαλύτερες εταιρείες συνεργάζονται με μικρότερες εταιρείες, μπορούν να δημιουργήσουν νέους τρόπους σκέψης που ωφελούν τους πελάτες τους και τη βιομηχανία στο σύνολό της.

Γιατί πρέπει να αγκαλιάσετε την αλλαγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία μπορεί να “διαταράξει” πλήρως τους κατεστημένους φορείς εκμετάλλευσης. Αλλά, δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Η αλλαγή είναι πάντα τρομακτική, αλλά οι εταιρείες που υιοθετούν αποδοτικά τις νέες τεχνολογίες μπορούν να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αναδειχθούν ως ηγέτες της βιομηχανίας. Η απειλή του ανταγωνισμού παρέχει μια ευκαιρία για τις παλαιότερες εταιρείες να γίνουν πιο καινοτόμες, κάτι το οποίο τελικά εξυπηρετεί τους καταναλωτές και ενισχύει τους όρους ανταγωνισμού

Οι εταιρείες που ενστερνίζονται την αλλαγή γνωρίζουν τη σημασία της επένδυσης σε μετασχηματιστικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κινητή τηλεφωνία και η διαχείριση δεδομένων. Ωστόσο, ακόμη και οι οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα οφέλη αυτών των τεχνολογιών μπορεί να έχουν δυσκολίες στην υιοθέτησή τους. Η επιλογή των κατάλληλων εργαλείων και η ενσωμάτωσή τους σε υπάρχουσες υποδομές και διαδικασίες μπορεί να είναι δύσκολη. Η πλοήγηση στην καμπύλη μάθησης για τους υπαλλήλους είναι μια άλλη πρόκληση. Η κατάργηση των πόρων για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία μπορεί να είναι σκληρή, ιδίως στις βιομηχανίες χαμηλού περιθωρίου. Τέλος, όσο περισσότερο κι αν το θέλουν, είναι δύσκολο για τις εταιρείες να αλλάξουν τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα και τις εργασιακές τους κουλτούρες μέσα σε μία νύχτα.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενεργήσουν μια επιχειρησιακή διαδικασία για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία και τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Αντί να αρχίσουν με τεχνολογικές λύσεις, οι εταιρείες πρέπει να εργαστούν προς τα πίσω αναζητώντας: “Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μας και ποιο εργαλείο θα το αντιμετωπίσει;” Δεν αρκεί να σταματήσουν εκεί: Οι επιχειρήσεις πρέπει στη συνέχεια να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα πειραματισμού και εφαρμογής των νέων μοντέλων και εργαλείων. Κάθε νέα τεχνολογία θα πρέπει να μεταφέρει την επιχείρηση από τις κλασσικές, παραδοσιακές και ξεπερασμένες ροές εργασίας προς την αυτοματοποίηση και τη συνδεσιμότητα. Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη λύση που μπορεί να ενοποιήσει τη διαχείριση δεδομένων και να ενοποιήσει τις ομάδες σε όλη την εταιρεία, αντί να συνδυάσει λύσεις πολλαπλών σημείων που είναι δύσκολο να δουλέψουν αποτελεσματικά μαζί.

Πώς οι εδραιωμένοι παίκτες έχουν αγκαλιάσει την αλλαγή

Παραδείγματα εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί εν μέσω βιομηχανικής αλλαγής είναι παντού. Ένας βασικός επαναστάτης του είδυς είναι το Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικός βιβλιοπώλης και έγινε ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο. Το Best Buy αμφισβητήθηκε από την άνοδο του Amazon, όπως και πολλοί άλλοι. Όμως, έχει εξελιχθεί με την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας μέσω ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι εξελιγμένηνδιαχείριση δεδομένων επέτρεψε στον λιανοπωλητή να δημιουργήσει μια ενιαία εικόνα στον πελάτη.

Η Best Buy έχει κάνει την παραγγελία στο κατάστημα, online ή στο κινητό μια απρόσκοπτη εμπειρία. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν από τις προτιμήσεις των πελατών και τις προηγούμενες επιλογές για να κάνουν έξυπνες συστάσεις, οδηγώντας σε εξατομικευμένες εμπειρίες. Εν μέρει χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, τα συνολικά έσοδα και οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Από την άνοδο της τηλεϊατρικής σε ιστοσελίδες ιατρικών πληροφοριών και ο ανταγωνισμός που βασίζεται στην τεχνολογία έχει επίσης προκαλέσει τους παραδοσιακούς φορείς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ τα νοσοκομεία έχουν συχνά καθυστερήσει να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες εξαιτίας της βαριάς κανονιστικής εποπτείας, το ιατρικό κέντρο του UCSF του Σαν Φρανσίσκο είναι ένα παράδειγμα ενός κατεστημένου φορέα που έχει αγκαλιάσει την αλλαγή και αναπτύχθηκε στο νέο περιβάλλον υγείας. Το νοσοκομείο ονομάστηκε ένα από τα “πιο καλωδιωμένο” στη χώρα το 2017, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από το Σώμα των Διευθυντών Διαχείρισης Πληροφοριών Υγείας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το UCSF έχει επενδύσει πλήρως στο κινητό τηλέφωνο, επιτρέποντας στους ασθενείς να στέλνουν ασφαλή μηνύματα στους ιατρικούς παρόχους και να ζητούν ανανεώσεις συνταγών μέσω εφαρμογών σε κινητές συσκευές. Οι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν εικονικές επισκέψεις από τους γιατρούς και τους φορείς παροχής υπηρεσιών συμπεριφοράς, αντί να πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως. Το νοσοκομείο διατηρεί επίσης ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία και εκμεταλλεύεται δεδομένα και αναλύσεις για να βοηθήσει τους γιατρούς και τους νοσοκόμους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να βελτιώνουν την ποιότητα της περίθαλψης. Με τη θέσπιση μετασχηματιστικών τεχνολογιών που βελτιώνουν τις εμπειρίες των ασθενών και βοηθούν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να παρέχουν καλύτερη φροντίδα, ένα ίδρυμα με ρίζες που χρονολογούνται από πάνω από έναν αιώνα έχει πλοηγηθεί στα ταραχώδη νερά της αλλαγής.

Η επικείμενη αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που καμία εταιρεία δεν μπορεί να αγνοήσει. Ωστόσο, οι καθιερωμένες επιχειρήσεις που υιοθετούν προσεκτικά τις βασικές τεχνολογίες και αναζητούν συνεργάτες με νεοεμφανιζόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις, μπορούν να παραμείνουν σχετικές και να ευδοκιμήσουν. Αρχικά, η υιοθέτηση τεχνολογίας είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε και να αποκτήσουμε ένα πρώτο πλεονέκτημα. Τελικά, γίνεται αναγκαιότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.