19 Απρ 2024
READING

Οι 14 εταιρείες που κυριάρχησαν το 2018

7 MIN READ

Οι 14 εταιρείες που κυριάρχησαν το 2018

Οι 14 εταιρείες που κυριάρχησαν το 2018

Ο διαγωνισμός για το 2018 Company of the Year του περιοδικού Inc. ήταν πολύ έντονος. Ο κορυφαίος υποψήφιος Netflix ανακοίνωσε τον φιλόδοξο στόχο του να φτιάξει 700 νέους τίτλους φέτος, το Lyft τελικά ξεπέρασε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, το Uber. Παρόλα αυτά ο φετινός νικητής, Bird  αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να νικήσει.

Εδώ είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι του φετινού έτους και οι πιο συναρπαστικές εταιρείες :

 

23andMe

Παρά την επιχειρηματική γενεαλογία της Anne Wojcicki – η αδελφή της είναι η Διευθύνων Σύμβουλος του YouTube – η έναρξη της γενετικής δοκιμής της, 23andMe, συνέβη υπό την “επίβλεψη”των πιο δύσκολων ομοσπονδιακών ρυθμιστικών φορέων: η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.Μετά από μια σχεδόν τετραετή μάχη, η 23andMe τελικά κέρδισε την έγκριση να συνεχίσει να πουλάει τις γενετικές εξετάσεις υγείας.Το 2018, η εταιρεία Mountain View, με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε στη συνέχεια την πρώτη άδεια της FDA για μια γενετική έκθεση άμεσου καταναλωτή για τον καρκίνο.

Lyft

Όχι μόνο η εταιρεία μοιράστηκε την πρώτη θέση με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (US Securities and Exchange Commission),  η Lyft έκλεισε τελικά την πολυαναμενόμενη συμφωνία της για να αποκτήσει τη Motivate , μια εταιρεία κοινής χρήσης ποδηλάτων, με το 80% περίπου της αμερικανικής αγοράς. Φυσικά, η αποτίμηση της εταιρείας του Σαν Φρανσίσκο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπονομεύεται από την εκτίμηση της Uber για την αξία των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν αυτή γίνει δημόσια το 2019, όπως αναμενόταν.

 

Allbirds

Το Allbirds ήταν η πιο σημαντική συζήτηση της πόλης φέτος. Όχι μόνο οι οπαδοί που πέρασαν από την άνεση και την ποιότητα των παπουτσιών της startup του Σαν Φρανσίσκο, έκαναν πρωτοσέλιδα για τα εξωτικά του υλικά – δηλαδή μαλλί μερινό, ζαχαροκάλαμο και ίνες δέντρου ευκαλύπτου. Δεν μοιάζει αρκετά με τη Νike, σωστά; Οι ιδρυτές λένε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί για βιώσιμα και ανανεώσιμα υλικά, και αυτή η στόχευση αποδίδει. Το Allbirds εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις δύο χρόνια.

 

Tuft & Needle

 

Οι πόλεμοι στρώματος δεν παίρνουν κρατούμενους. Το Tuft & Needle της Phoenix δεν ήταν απλώς ένα “χτύπημα” στους πελάτες, οι ανταγωνιστές θαμπώθηκαν από τον έμπορο  στρώματος online, απευθείας από τον καταναλωτή. Σε μια συγχώνευση που φέρεται να αξίζει μισό δισεκατομμύριο δολάρια, η Serta Simmons Bedding έκλεισε τη συμφωνία με το Tuft & Needle τον Σεπτέμβριο. Με την υποστήριξη αυτή – η οποία ανέρχεται σε περίπου 40% της αγοράς στρώματος – τα πράγματα είναι αναπόφευκτα ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

 

 

Stripe

Το Stripe λειτουργεί ως οικονομική backend για περισσότερες από 100.000 εταιρείες, από pop-καταστήματα έως γίγαντες όπως το Lyft και το Facebook. Αυτή η πορεία βοήθησε την οκταετή startup της Fintech με έδρα το Σαν Φρανσίσκο να αυξήσει τα 245 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο, εκτιμώντας την εταιρεία στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Stripe ξεκίνησε επίσης έναν νέο δείκτη επιχειρηματικότητας τον Οκτώβριο, ο οποίος ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιώσουν το τοπίο για τους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο.

 

Rogue Fitness

Ο πρώην συνεργάτης της GM, Bill Henniger, αγάπησε το CrossFit, αλλά βρήκε δυσκίνητη τη δημιουργία των δικών του εγκαταστάσεων. Έχει χτυπήσει σε ένα πρόβλημα. Και το να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής στο σπίτι, ήταν η λύση. Το Rogue Fitness αναπτύχθηκε αργότερα και για να κατασκευάσει εξοπλισμό. Ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα εκατομμυρίων δεν ήταν προς αμφισβήτηση, η επιχείρηση Columbus, που εδρεύει στο Οχάιο, επίσης αφιερωμένη στην κοινότητά της , δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο αρχηγείο, απασχολώντας 500 άτομα σε μια αγωνιώδη γειτονιά στο κέντρο της πόλης.

 

Epic Games

Σε ένα συγκεκριμένο μήνα, περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνδεέθηκαν για να παίξουν το Fortnite Battle Royale. Το παιχνίδι “σκοπευτής” για πολλούς παίκτες έχει 125 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Αλλά αυτή η τρέλα παιχνιδιών δεν είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα για την εταιρεία Cary, της Βόρειας Καρολίνας, που τώρα έχει αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Epic Games είναι επίσης ο δημιουργός του Unreal Engine, του τεχνολογικού κορμού που επιτρέπει στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια. Το 2016, οι προγραμματιστές της Unreal είχαν κερδίσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις παγκοσμίως.

 

Netflix

Η βασιλεία του Netflix ως ο τελικός “διαταράκτης” της βιομηχανίας είναι διακριτική. Αυτό το έτος, όχι μόνο το DVD-subscription-service-turned-content-producing-juggernaut κέρδισε δύο Academy Awards και 23 Emmys (το ίδιο με το HBO), αλλά βρίσκεται επίσης σε εντυπωσιακή απόσταση από τον φιλόδοξο στόχο του να παράγει 700 νέους τίτλους το 2018. Αυτή η τόλμη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η εταιρεία με έδρα το Los Gatos ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα κυκλοφορήσει τρεις ταινίες στο σινεμά πριν τις κάνει διαθέσιμες για streaming.

 

InVision


Κερδίζοντας το βραβείο most under-the-radar-yet-important  για το 2018, έρχεται το InVision με έδρα τη Νέα Υόρκη.Όχι μόνο το λογισμικό απεικόνισης χρησιμοποιείται από 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε χιλιάδες εταιρείες, αλλά ο Jeff Bezos της Amazon ισχυρίζεται ότι είναι καθημερινός χρήστης του προϊόντος.

 

Asana

Ήταν ένα έτος ορόσημο για την Asana, μια εταιρεία λογισμικού για την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, που δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή του Facebook Dustin Moskovitz και τον Justin Rosenstein. Το λογισμικό βοηθά τους χρήστες να παρακολουθούν την πρόοδο των έργων, την προτεραιότητα και πολλά άλλα. Οι βασικές συνεργασίες με το Slack και το Microsoft Outlook βοήθησαν την εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο να εισέλθει σε μια $ 50 εκατομμυρίων σειρά Ε σε αξιολόγηση αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Asana έφτασε επίσης φέτος τους 50.000 πελάτες με συνδρομή.

 

WeWork

Αυτός ήταν ο χρόνος που η WeWork απέσπασε την καθιερωμένη θέση εργασίας της μία για πάντα. Συνεχίζοντας την τάση της να ξεκινήσει σε διάφορες βιομηχανίες, αυτό το έτος οδήγησε την εταιρεία της Νέας Υόρκης να ξεκινήσει ένα ιδιωτικό σχολείο που ονομάζεται WeGrow και ένα φυσικό κατάστημα που ονομάζεται WeMrkt. Φυσικά, με αυτό το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων και άφθονα περιουσιακά στοιχεία, η WeWork έχει ένα απρόβλεπτο μέλλον μπροστά.

 

SoftBank

Μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες του έτους είναι αυτή της Softbank, του Ιαπωνικού ομίλου που ίδρυσε η Masayoshi Son ως εταιρεία λογισμικού το 1981. Μέσω του Vision Fund των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η SoftBank έχει γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής τεχνολογίας στον κόσμο, ευρέως χρηματοδοτώντας μερικές από τις μεγαλύτερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, από την WeWork έως την Uber και την Slack. Όμως, η SoftBank βρέθηκε επίσης μπερδεμένη σε μεγάλες διαμάχες λόγω των δεσμών της με τη Σαουδική Αραβική κυβέρνηση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ταμείου Vision – και που έχει κατακλυστεί από το σκάνδαλο σχετικά με τη δολοφονία του σαουδαραβικού διαφωνούντος και του αρθρογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi .

 

Patagonia

Ο πολιτικός ακτιβισμός είναι ριζωμένος στον εξωτερικό εξοπλισμό της Patagonia. η εταιρεία από τη Ventura της Καλιφόρνια έχει δώσει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια σε περιβαλλοντικούς σκοπούς από το 1985. Αλλά πρόσφατα η μάρκα έχει προσανατολιστεί περαιτέρω στο ρόλο της ως «Εταιρείας Ακτιβιστών». Η Patagonia κλείνει τακτικά τα κατάστημα της την Ημέρα των Εκλογών, αλλά φέτος έπεισε περισσότερες από 400 άλλες επιχειρήσεις να δεσμευτούν να δώσουν στους εργαζομένους το χρόνο και τους πόρους για να ψηφίσουν. Υποστήριξε επίσης δύο πολιτικές εκστρατείες – και σε μια σημαντική κίνηση, δεσμεύθηκε να δωρίσει το σύνολο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που χάθηκαν λόγω των φορολογικών περικοπών που πέρασε ο Donald Trump το 2017.

 

Bird

Η Bird, η εταιρεία ενοικίασης e-σκούτερ της Santa Monica, με έδρα την Καλιφόρνια, ξεπέρασε την αξιολόγηση αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθιστώντας την την ταχύτερη startup στην ιστορία για να φτάσει στο status unicorn. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το Bird έγραψε πάνω από 10 εκατομμύρια βόλτες και προσγειώθηκε σε περισσότερες από 120 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο – όλο το διάστημα προσφέροντας  πλούσιο δράμα, από βανδαλισμούς και κλοπές, σε τραυματισμούς και αγωγές που σχετίζονται με σκούτερ. Για όλα αυτά και την εκπληκτική του ικανότητα να ανθίσει εν μέσω δύσκολων αποδόσεων – Η Εταιρεία Bird είναι η εταιρεία της χρονιάς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.