27 Απρ 2024
READING

Το αμερικάνικο όνειρο είναι ζωντανό | Στην Κίνα

4 MIN READ

Το αμερικάνικο όνειρο είναι ζωντανό | Στην Κίνα

Το αμερικάνικο όνειρο είναι ζωντανό | Στην Κίνα

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη σε σχέση με όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, οι Κινέζοι έχουν πάρει ένα πρωτοποριακό προβάδισμα σε εκείνους τους πιο άυλους αλλά πολύτιμους οικονομικούς δείκτες: την αισιοδοξία.

Σε μια χώρα που εξακολουθεί να συγκλονίζεται από την “Πολιτιστική Επανάσταση”, όπου οι πολιτικές περιορίζονται αυστηρά από ένα αυταρχικό κράτος, οι Κινέζοι είναι πλέον μεταξύ των πιο αισιόδοξων ανθρώπων στον κόσμο – πολύ περισσότερο από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Τι άλλαξε;

Πάνω από όλα μια οικονομική επέκταση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία.

Οκτώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τη φτώχεια. Αυτό είναι δυόμισι φορές τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όχι μόνο τα εισοδήματα αυξάνονται δραστικά μέσα στις οικογένειες, αλλά οι γιοι ξεπερνούν τους πατέρες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες αυξάνονται, ιδιαίτερα, μεταξύ της αυξανόμενης μεσαίας τάξης της Κίνας.

Το προσδόκιμο ζωής έχει επίσης αυξηθεί. Οι Κινέζοι άντρες που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από επτά χρόνια περισσότερο από αυτούς που γεννήθηκαν το 1990. Οι γυναίκες αναμένεται να ζήσουν σχεδόν 10 χρόνια περισσότερο.

“Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορείς να πας”, δήλωσε ο Wu Haifeng, 37 ετών, οικονομικός αναλυτής που γεννήθηκε σε μια οικογένεια καλαμποκοπαραγωγών στη βόρεια Κίνα και τώρα κερδίζει περισσότερα από $ 78.000 το χρόνο. «Αισθάνομαι ότι η Κίνα θα είναι πάντα ισχυρή».

Η Κίνα συνιστούσε μεγάλο μέρος των φτωχών στον κόσμο. Τώρα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης του κόσμου.

Υπάρχουν φυσικά κίνδυνοι και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η άνοδος της Κίνας θα συνεχιστεί επ ‘αόριστον.

Μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημίες. Και οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του μέσου εισοδήματος αν δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα του εταιρικού χρέους ή δεν κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει την καινοτομία. Η δημογραφία είναι επίσης μια βομβιστική βόμβα: η Κίνα αγωνίζεται για να πλουτίσει πριν γεράσει.

Ωστόσο, προς το παρόν, το οικονομικό τόξο μοιάζει πάντα να πηγαίνει προς τα πάνω.

Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα εξακολουθεί να έχει ένα χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών – και οι φτωχότεροι Κινέζοι είναι πολύ φτωχότεροι, με σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους ή περίπου το 40% του πληθυσμού, που ζουν με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αλλά με κάποια μέτρα, η κινεζική κοινωνία έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ανισότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ είναι οι μεγάλες χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται από την ανισότητα και την εισοδηματική κινητικότητα.

Σήμερα, το κατά κεφαλήν οικονομικό εισόδημα στην Κίνα είναι 12.000 δολάρια, έναντι 3.500 δολαρίων πριν από μία δεκαετία. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στις Ηνωμένες Πολιτείες, 53.000 δολάρια.

Ωστόσο, λίγοι αναλυτές αμφισβητούν πού θα έρθουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο ο σύγχρονος πληθυσμός της Κίνας ανά κάτοικο G.D.P. συγκρίνεται μέχρι τώρα:

Η πρόοδος της Κίνας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κοινωνική κινητικότητα για να περιορίσει τον τόπο κατοικίας και το πόσα παιδιά κάνουν. Η χαλάρωση αυτών των περιορισμών θα μπορούσε να επιταχύνει την αύξηση του εισοδήματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι μιλούν τώρα για το “κινεζικό όνειρο”.

Η Xu Liya, 49 ετών, κάποτε καλλιεργούσε σιτάρι στο Zhejiang, μια αγροτική επαρχία κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Κίνας. Η οικογένειά της έτρωγε κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα και κάθε βράδυ έπεφτε σε μια κρεβατοκάμαρα με επτά συγγενείς. Στη συνέχεια μπήκε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και ξεκίνησε ένα κατάστημα ειδών ένδυσης. Τώρα κατέχει δύο αυτοκίνητα και ένα διαμέρισμα αξίας άνω των 300.000 δολαρίων. Η κόρη της παρακολουθεί κολέγιο στο Πεκίνο.

“Η φτώχεια και η διαφθορά έχουν βλάψει τους μέσους ανθρώπους στην Κίνα για πολύ καιρό”, ανέφερε. «Ενώ η σημερινή κοινωνία δεν είναι τέλεια, οι φτωχοί άνθρωποι έχουν τους πόρους να ανταγωνίζονται και τους πλούσιους ανθρώπους».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.